Körömápolás felsőfokon

Kezünk és körmeink nemcsak állandó fáradhatatlan bevetésben vannak, hanem örökké szem előtt is. Ez épp elég ok arra, hogy különös figyelmet fordítsunk rájuk.

Életünk folyamán 25 milliószor nyitjuk-zárjuk kezünket. Amikor beszélünk, velünk beszélnek, gesztusaink alátámasztják mondanivalónkat. Még ha hallgatunk is, elárulják érzelmeinket - az idegességet vagy a félelmet. És mivel kezeinkkel szó szerint felöleljük környezetünket, meglepően érzékenyek. Egyedül az ujjhegyeken idegpályák ezrei végződnek: 1 cm 2 -en négyezer darab. Reagálnak nyomásra, rezgésre, melegre és hidegre, és valamennyi érzékelést továbbvezetik az agyba, illetve vissza. Ha például egy dióért nyúlunk, az agynak tízszer több parancsot kell kiadnia, mint járás közben. 27 csont, 28 ízület és 33 izom gondoskodik egy olyan tökéletes konstrukcióról, amire a mikroelektronika korában még egy robot sem képes. És ez még nem minden! A kéz az ember névjegye. Mivel mindig nézőpontban van, sokat elárul: a testápoláshoz való viszonyunkat és korunkat is. Mert kezünk állandóan és védtelenül ki van téve a környezeti befolyásoknak: szélnek, hidegnek, napsütésnek.


A szappan és a nap is sok nedvességet von el az érzékeny kézbőrből. Nem csoda, hogy kezünk gyorsan öregszik, hiszen - az arcbőrrel ellentétben - alig van benne rugalmasságról gondoskodó faggyúmirigy. Hogy kezünk újra a régi legyen, sok ápolásra, kényeztetésre van szüksége.

A kéz kényeztető ápolása
Ez már a kézmosással kezdődik. Kezét csak langyos vízben, kímélő, visszaszsírosító szappannal mossa! Alaposan törölje meg, különösen hideg időben. Házimunkához használjon gumikesztyűt! A víz és az erős tisztítószerek kilúgozzák a kéz finom bőrét, és durvává, érdessé teszik.

A napjainkban kapható kézkrémek gyorsan felszívódnak, nem zsírosítanak, és láthatatlan kesztyűként védik a kezeket. Sok termék véd a szabad gyököktől és az UV-sugárzástól, mások gyorsítják a sejtmegújulást vagy vitaminokkal táplálják a bőrt.

Az érdes bőrnek sokat segítenek az intenzív kúrák. Léteznek azonnali hatású pakolások a kézre. Különös puhaságot kölcsönöz a kéz, ha vastagon bekrémezi és éjszakára egy pamutkesztyűt húz rá. Ennek változata a drogériákban kapható ápolókesztyű, melynek hatóanyagai az éjszaka folyamán folyamatosan beszívódnak a bőrbe.

A krémes ápolás mellett kezünknek extra adag szeretetre is szüksége van. Kényeztesse kezeit masszázzsal! Oszlasson el krémet a kezén! Masszírozza végig ujjait a hegyétől lefelé, majd vissza körkörös mozdulatokkal! Végül gyúrja át tenyerét a hüvelykujjával! Ez nemcsak a bőrnek, hanem az izmoknak is jót tesz. Különösen ajánlott azoknak, akik sokat gépelnek.

Körömpróba
A körmök feladata az érzékeny ujjhegyek védelme és a tapintásimpulzusok továbbítása. Körmeink havonta átlag 3 millimétert nőnek, és 170 naponta regenerálódnak.

A körmök ugyan nem árulkodnak tulajdonosa koráról, de egészségi állapotáról igen:
• a töredezett körmök, barázdák, fehér csíkok gyakran fehérje-, kalcium- vagy magnéziumhiány jelei. A hosszanti berepedezések hormonzavarra utalhatnak.
• A keresztirányú barázdák nemritkán betegség vagy helytelen manikűr után keletkeznek.
• A kifakult körmök rossz vérkeringésre utalnak.
• Az egészséges körmök nedvességtartalma 15-18%. Ha ez túl magas, a köröm homályos és puha lesz .

Tipp: újra megerősödnek, ha kovaföld- vagy zselatinkapszulát szed, körömerősítőt használ.

Töredezett körmök ápolása
A nők 20 százalékának problémája a töredező, érdes köröm. Ennek kezelésében a körömápoló krémek segítenek, melyek visszaadják a körömnek a zsírt, nedvességet és a regeneráló biotint. Körömstúdiókban speciális eljárással védik meg a körmöket a beszakadástól.

Körömápolási 1x1
• Távolítsa el a régi körömlakkot kímélő, acetonmentes körömlakklemosóval.
• Áztassa körmeit rövid időre meleg vízben! Így a körömágybőr megpuhul és könnyen visszatolható egy fapálcikával. Sose vágja ki a bőrt, így a gyulladásnak semmi esélye sem lesz! Használjon inkább speciális körömágybőr-eltávolító krémet, balzsamot!
• Körmeit ne vágja, hanem reszelje formára! Fontos, hogy mindig csak egy irányba, kívülről befelé reszelje, így nem lesz érdes.
• A körömpolírozó csodás fényt ad körmeinek. Lakk nélkül is szép, és körömfehérítő ceruzával kiemelheti a körmök végeit.
Szépen lakkozott körmök
Lakkozás előtt mossa meg kezét, így a lakk jobban tapad majd!
• Először használjon színtelen alapozót! Kiegyenlíti a körmök egyenetlenségeit és megakadályozza a köröm elszíneződését. Hagyja alaposan megszáradni!
• Használat előtt jól rázza fel a körömlakkot! A felesleges festéket húzza le az ecsetről.
• Felvitelkor a köröm közepén húzzon a lakkal egy csíkot, majd jobbra és balra! Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön lakk a körömágybőrre.
• Hagyja a lakkot jól megszáradni! (A körmök összeérintésével győződhet meg arról, hogy megszáradt-e.) Végül egy réteg fedőlakk gondoskodik arról, hogy a lakk hosszan tartó legyen.
Jeni Zsuzsanna
Ideál - Reforméletmód magazin 2004;16(3):57-57 Celsus Kft.