Szilveszter Thaiföldön

Koh Samui Thaiföld egyik legnépszerűbb szigete. Hetven apróbb sziget veszi körül ezt a trópusi gyöngyszemet. Ha itt töltheted a szilvesztert, hihetetlen élményekben lehet részed. Már a vízeséseknél felüdülhet szemed a látvány csodájától.

Koh Samui Thaiföld egyik legnépszerűbb szigete. Hetven apróbb sziget veszi körül ezt a trópusi gyöngyszemet. Ha itt töltheted a szilvesztert, hihetetlen élményekben lehet részed. Már a vízeséseknél felüdülhet szemed a látvány csodájától.

Tánc az utcákon és a mulatókban

Megannyi bár és szórakozóhely várja a látogatót. Mindenki találhat ízlésének megfelelő helyet. Gyakran versenyekkel tarkítják a mulatságot. Előre felkészülnek az ivás-versenyre. Csapatokban indulnak, és az a csapat nyer, amelyik saját lábán érkezik a kijelölt bárba.

A Green Mangót látogattuk meg először, mert jó hírű diszkónak mondták. Este 10-kor indult a tánc, de már 9-kor állt a belépni szándékozók sora, s hála a csodás december végi időnek, a várakozás alatt is kellemesen telt az idő ismerkedéssel. Az utcák színes lampionokkal vannak feldíszítve. A bár előtt zenekar játszik, sokan már ott táncolni kezdenek, s bőven jut adomány a zenekarnak euró, dollár, font egyaránt. A fiatalok nagy része beszél angolul, hiszen iskolában kötelező az angol nyelv oktatása.

Tíz óra után beözönlik a tömeg, bent olyan hangulat van, mintha már órák óta folyna a mulatság. A színpadon is táncosok vannak színes ruhákban, a hatalmas parkett pedig hamarosan megtelik táncosokkal. Aki tehát ülve kíván szórakozni, élvezheti a műsort, de ha mozogni kíván, maga is bemutathatja tudását, vagy beállhat a parketten táncolók körébe.

Cabaret

Miután belemelegedtünk a táncba, vendéglátónk ajánlja, hogy sétáljunk a Cabaret-ba. Fölvetem, hogy esetleg nem kapunk már helyet ilyenkor, de ő megnyugtat, hogy megfelelő összegért mindenhová be lehet jutni.

A Cabaret a huszadik század látványossága, mely hamar elterjedt ezen a földön is. A helyiek és a külföldiek is szívesen látogatják.

A show a musicalek mintájára épül, ezeket a sziget híres komédiásainak bemondásai teszik még izgalmasabbá. Kínai és amerikai dalokat énekelnek klasszikus és modern táncokkal váltva. Hihetetlen precíz kézimunkával készített állatfigurás kosztümöket látunk, s a kínai táncosok úgy repülnek a levegőben átívelve a nagy színpadot, mintha rájuk nem volna érvényes a gravitáció. Magas falábakon előadott harci játékokat látunk, majd a szél fúvására hajlongó leánykák virágkoszorúja jelenik meg. Oly hajlékonyak, hogy el se lehet hinni, hogy vannak csontjaik. Színes napernyőkkel táncolnak.

Különleges mutatvány, amikor férfiak hangszerekkel a kezükben, nyakukban táncolni kezdenek lassan, elnyújtva, majd gyorsítva olyan fergetegesre, mintha a levegőben röpülnének, színes ruhákban vannak, fejükön is sisak, s közben zenélnek.

Mulatságos történeteket adnak elő a házasság jeleneteiből, ahol az asszonykának kell jól elázott férjét ráncba szedni, s meg is teszi. Eltűnik az alázatos megszokott viselkedés, s a nevető barátok - valamint a közönség derültsége közepett – a keleti asszonyka is házisárkánnyá változik.

Éjszakai bazár

Ez a város legnépszerűbb turista látványossága. Egyben történelmi örökség is. Üzleteket is találunk itt, de legfőképpen utcai árusokat. Én magam nemigen tudok alkudni, de élvezem a huzavonát: sógorom úgy kezd a vásárlásba. Hogy biztosan tudja: a megszabott árnak a felét se fogja kifizetni. Csak én beszélek angolul, tehát rajtam keresztül indul a vásár, hamarosan azonban egymásra talál a két kereskedő (sógorom itthon ezzel foglalkozik), s vidáman csapkodják előbb a saját tenyerüket, végül egymásét.

Étkezés

Az sem okoz problémát, hogy a hosszú mulatságban megéhezünk, mert ínycsiklandozó falatokkal hívogatnak az utcai árusok: a szemünk előtt készítik el a friss zöldségből, halakból, húsokból készült ételeket. Szívesen fogadják az érdeklődésünket, akár megtanulhatnánk a főzési technikákat, de különleges fűszereket használnak, mely csípős ugyan, de testet-lelket felfrissít, s állítólag megóv a fertőzésektől is.

Még sötét van az utcákon, amikor visszatérünk szállodánkba azzal a jó érzéssel, hogy kiváló élményekben volt részünk.

Dobosy Ildikó