Két lábon járó krokodil

Nem csupán az ásatások szolgálnak új felfedezésekkel, hanem a múzeumok raktárai is,

Nem csupán az ásatások szolgálnak új felfedezésekkel, hanem a múzeumok raktárai is, ezt bizonyítja a New York-i Természettörténeti Múzeum alagsorában talált két méter magas kétlábú, csőrös archoszaurusz, ősdinoszaurusz-csontváz, melyről most kiderült hogy a krokodilok egyik őse.

A 210 millió éves őskövületet még az 1940-es évek második felében ásta ki egy múzeumi csapat az új-mexikói Ghost Ranch Bányában, ami számos, a triász korban élt Coelophysis, kis húsevő dinoszaurusz nyughelyéül szolgál. Mivel a paleontológusok úgy vélték, hogy a Coelophysis volt az egyetlen gerinces fosszília a bányában, így a krokodilős közel 60 évig elfeledve pihent egy kőtábla társaságában a raktár mélyén.

A kövületeket tartalmazó zsákot a múzeum kurátora, Mark Norell és egy kutató, Sterling Nesbitt nyitotta fel 2005-ben, újabb Coelophysis maradványok reményében. Meglepetésükre egy struccszerű dínóra, az ornithomimidre hasonlító kövületet találtak. Ez a faj - amit sokan a Jurassic Park című filmből ismerhettek meg - azonban 80 millió évvel később élt, azaz nagyon úgy tűnik, hogy sikerült kétszer is kifejlődnie

tovább