IX. Tűzoltó Viágjátékok

Négy kajakos aranyéremmel tértek haza a magyarok a Tűzoltó Világjátékokról Jackie Chan tűzoltónak öltözött

Négy aranyéremmel tért haza Bauer Márton és Kanyó Ferenc a IX. Tűzoltó Viágjátékokról, melyet 2006. február 18-a és 25-e között rendeztek meg Hongkongban. Jackie Chan a verseny fővédnöke a megnyitón tűzoltónak öltözött.

A világjátékokon a Kajak-Kenu sportágban 10 ország közel 80 versenyzője mérte össze a tudását a különböző kategóriákban. Nyílt kategóriában 200 és 500 egyesben Bauer, míg 30-35 éves korosztályban 500 egyesben Kanyó Ferenc ért célba először a hongkongi Tűzoltó Világjátékokon. A két sikeres kajakozó azonban a 200 páros számban is verte a mezőnyt.

A Világjátékokra 45 országból közel 4000 versenyző érkezett, hogy összemérje tudását, erejét 400 versenyszámban. A kínai 300 fős, vagy a német 100 fős sportolói küldöttséggel szemben, hazánk 5 versenyzővel képviseltette magát a rangos eseményen. Kicsi a bors, de erős – mondják – az eredmény nem maradt el, hiszen az országok közötti rangsorban Magyarország az öt versenyzőjével a 20. helyezést érte el. Ez azonban annak is köszönhető, hogy kajakosaink nem csak hajóba szállva vívtak ki hazánk számára is dicsőséget, Bauer súlylökésben is indulva 6., míg fekvenyomásban 4. helyezést ért el.

Bauer Márton kérdésünkre elmondta: „tartottam a vízre szállástól, hiszen a téli időszakban hazánk időjárása nem nagyon kedvez az evezésnek. Ugyan a verseny előtt evezetünk 10 km-t a jeges Dunában, majd a megmérettetés előtt Hongkongban, de féltem, hogy a kihagyott idő, a téli edzések nem lesznek elegek a győzelemhez.“

Bauertől próbáltuk kitudakolni Jackie Chan kötődését a tűzoltókhoz, azonban kiderült, hogy puszta reklámfogásnak bizonyult a híresség szerepvállalása a Világjátékokon. Azért a megnyitó ünnepségen Jackie Chan is tűzoltóegyenruhát húzott…