Mikor kezdjük tanítani a gyermeket úszni?

Olyan kérdés ez, mintha azt kérdeznénk, mikor kezdjük tanítani viselkedni. Születése pillanatától vele vagyunk, és a mi viselkedésünk, bátorságunk, probléma-megoldásunk példa lesz előtte. Tehát születéstől tanulunk úszni is.

Olyan kérdés ez, mintha azt kérdeznénk, mikor kezdjük tanítani viselkedni. Születése pillanatától vele vagyunk, és a mi viselkedésünk, bátorságunk, probléma-megoldásunk példa lesz előtte. Tehát születéstől tanulunk úszni is.

Legyen az első fürdetés nagy-nagy öröm mind a szülőnek, mind a babának. Mondjuk is ki hangosan, értelmesen: nagyon jó a víz, nagyon szeretjük, biztosan tartjuk a babát, támasztjuk a fejét, simogatjuk, otthon érzi magát a vízben.

Aki tudja – meri –, minél hamarabb fürödjön együtt a babájával, fektesse a combjára, beszéljen hozzá bátorítóan, és látni fogjuk, hogy az 1-2 napos csecsemő tágra nyitott szemmel néz a beszélőre, majd lassan megnyugszik, lehunyja a szemét, és teljesen otthon érzi magát a testmeleg vízben. Ülhet a vízben az apuka vagy a nagymama is, ha az anyuka még hat hétig nem ül fürdőkádban. De az is megfelel, ha a babakádban megnyugtatóan simogatjuk, és hagyjuk elnyugodni, semmit se siettetve.

Babaúszás
A babák ösztönösen becsukják a szájukat a vízben, ha időben hozzászoktatjuk őket a víz alatti együttléthez. Hat hónapos koruk előtt jól mozognak víz alatt, nyitott szemmel nézhetünk egymásra pár másodpercig a víz alatt. De feltétlenül teljes biztonságban tartsuk kezünkkel. A világ nagy városaiban van már babaúsztatás, melyre beiratkozhatunk gyermekünkkel, de elmehetünk egy-egy órára szabadon is megnézni, hogyan viselik a többi szülők és csecsemők. Ne felejtsük el, hogy nagyrészt tőlünk tanul a gyermek. Hat hónaposan már bevihetjük magunkkal hidegebb vízbe is, ha előzőleg hozzászokott. Figyeljük azonban, ő hogyan viselkedik, mert minden gyermek más, másképpen alkalmazkodik a hőmérsékletváltozáshoz, ha azt látjuk, hogy fázik, reszketni, félni kezd, sírva fakad, a szája kékül, remeg, ne erőltessünk semmit, kezdjük előröl a vízhez szoktatást. Legfontosabb, hogy a baba jól érezze magát közben.

Szabad vízben
Egy évesen már játszhat vízparton a gyerek. Még a Dunának is vannak olyan területei, ahol 1 másfél éves babák szüleikkel homokvárat építenek a sekély vízben. Érdemes meglátogatni a Szentendrei-szigetet, ahol minden nyáron családok sátoroznak kisgyermekekkel a homokos vagy agyagosabb partrészeken. A Balatonban is ismerünk lassan mélyülő részeket. Hagyjuk a gyermeket ki-beszaladgálni, fröcskölni, ásogatni, csak tekintetünkkel egy pillanatban se feledkezzünk meg róla. Tanítsuk meg, hogy ha elbotlik a vízben, lábával azonnal keresse a talajt. Hosszú figyelmes munka a szülő, tanár részéről, hogy megtanítjuk tájékozódni a vízben, néha elengedve a kezét, majd magunkhoz emelve megnyugtatón. Fontos a gyereknek, hogy a vízben továbbra is csukva legyen a szája, erre mindig figyelmeztessük, és ha bármitől megijed, védő karunkkal megnyugtassuk.

Minden új mozzanatot szavakkal is mondjuk el neki.
- Most felemellek.
- Tedd le a lábad!
- Kapaszkodj erősen a karomba!
- Ugrálni fogunk.
- Fogom a derekadat, emeld ki a lábadat a vízből.
- Tedd bele a vízbe a fejedet, nem engedem el, tartalak.
Ha eszközökkel játszunk, azok tulajdonságaira is hívjuk fel a figyelmét:
- Figyeld, hogy úszik a deszka!
- Forgatni fogom az úszógumit, nézd meg, hogy fenn marad.

Úszóleckék
Sok óvodában járnak közösen úszótanfolyamra. Mindenki tanul úszni a gyerekek közül, mégsem egyformán viselkednek a vízben. Van gyermek, aki sohasem próbálkozik magától bemenni mélyebbre, vagy fejest ugrani. Akinek a szülei maguk sem riadnak vissza kisebb vízi kalandoktól, azok könnyebben szokják meg a veszélyesebb helyzeteket. De a gyermek kitartása, egyéni képessége túllépheti a szülők, vagy a család szokásait. A gyorsúszás kartempóit begyakorolni már kitartásra, fegyelemre van szükség. Az ollózó lábmozgás koncentrációt igényel. De az úszómester vagy testnevelő tanár erőszakosabb, harsányabb modora is visszariaszthat gyerekeket a félórás, órás gyakorlástól, és éppen a félelem miatt fogja gyakrabban letenni a lábát, vagy félrevonulva imitálni a mozgást. A szülők úgy képzelik, hogy eleget tettek azzal, hogy beíratták a gyereket tanfolyamra, s nem ellenőrzik, vajon a tanfolyam ideje alatt fejlődik-e a kitartása, bátorsága, vagy csak megpróbálja túlélni a néhány órát.

A tanár véleménye
Kérdezzük meg a szakembert, mi az ő véleménye gyermekünk fizikai erőnlétéről, szorgalmáról, s ne sértődjünk meg, ha azt halljuk, hogy ezen a téren még sokat kell változni. Ahogyan Jókai történelmi regényeit olvasva nem leszünk történészek, a vízbeugrálástól nem fogja kiismerni magát a gyermek, ha sodrásba kerül. Márpedig a cél az lenne, hogy gyermekünk bármilyen helyzetbe kerül, azt felismerje, képes legyen használni a tanultakat, magát és másokat biztonságba tudja vezetni.
Dobosy Ildikó
Életmód fórum