Meditációs műhely

A korábban elnéptelenedett és mára öko-faluvá vált zselici helység adott helyt a környezeti nevelők találkozójának

A korábban elnéptelenedett és mára öko-faluvá vált zselici helység adott helyt a környezeti nevelők találkozójának. A Cornell műhely elnevezésű rendezvény díszvendége a névadó Joseph Cornell volt, aki azért érkezett Magyarországra, hogy megossza tudását magyar környezeti nevelőkkel. Gyűrűfű, a hajdan virágzó kis település a korábbi vidékfejlesztési politika miatt az 1970-es években elnéptelenedett. Ma öko-faluként működik, ahol a Dél-Zselic természeti szépségei gyönyörködtetik az odalátogatót, és olyan házakat lehet találni, melyeknek például természetes rendszerű víztisztítójuk van.


A település adott helyt július elején annak a rendezvénynek, melyeknek témája a környezeti nevelés és a természetben való elmélyülést segítő meditáció volt. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület két egynapos és egy kétnapos műhelyt szervezett ide, melynek az előadója az a világhírű Joseph Bharat Cornell volt, akiről az amerikai Backpacker Magazin azt írta, hogy ”jelenleg ő világon az egyik legelismertebb környezeti nevelő”.

Cornell az Egyesült Államokból, Californiából érkezett hazánkba, hogy megossza tudását a magyarországi környezeti nevelőkkel. Előadásokat tartott és olyan játékokkal ismertetette meg vendéglátóit, melyeket ő elsősorban gyermekek részére dolgozott ki, de amelyeket kis módosítással felnőttek is élvezettel és hasznosan játszhatnak a felnőttképzés során. A műhely részvevői környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusok voltak, akik első kézből szerezhettek információkat a Flow LearningTM módszerről, melyet Cornell dolgozott ki, és melyet világszerte sikeresen alkalmaznak a környezeti nevelői munkában. Szakmai munkásságát világszerte több rangos elismeréssel díjazták.

Háttérinformáció:
Cornell 1951-ben született a kaliforniai Live Oak nevű kis helységben, családja ötödik generációs tagjaként. Ma is ebben az államban él feleségével együtt. 1979-ben fejezte egyetemi tanulmányait a környezettudatosság témakörében. Joseph Cornell több könyvet írt, melyeket kézikönyvként használnak a környezeti nevelésben. Első könyve, mely hazánkban Kézenfogva gyerekekkel a természetben címen jelent meg, 450.000 példányban kelt el világszerte, és 19 nyelvre lefordították. A könyv a téma klasszikussává vált, és világszerte forradalmat indított el a környezeti nevelésben. Cornell 1978-ban hozta létre a Sharing Nature Alapítványt azért, hogy annak segítségével terjeszthesse munkájának eredményeit világszerte. Alapszintű előadásokat, műhelyeket és egyhetes kurzusokat vezet mindenhol, ahova meghívják. Eddig 46 országba utazott, ahol megosztotta másokkal is a gondolatait, a módszerét és a tapasztalatait.15 országban működnek Sharing Nature csoportok. 1982-ben jelölték a Right Livelihood Award-ra, a helyes létfenntartásért kiadandó díjra nemzetközi békedíjra Svédországból. Megkapta a tekintélyes Nemzeti Előadók Társasága címzetes díját „azért az óriási hozzájárulásért, mellyel munkái révén a természettudományos neveléshez hozzájárult.” A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület tiszteletbeli tagsággal ismerte el „a professzionálisan kiemelkedő érdemet, mellyel ő példává vált a világ számára”. Tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki hazájában a „jeles természeti nevelői és írói munkássága elismeréseként” 2001-ben.

Illusztráció: Cornell a gyűrűfűi környezeti nevelési műhelyen, melyet magyar pedagógusok számára tartott.
(A felvételeket készítette: Nagy Irén)