Családi örökségünk

A krónikus depresszió megjelenésére adhat magyarázatot a betegség családon belüli előfordulása, halmozódása.

A krónikus depresszió a depressziós betegek nagy többségét érintő betegség. Jellemző rá, hogy a beteg hangulatát a kórkép jelentkezésének első pillanatától fogva szűnni nem akaró levertség, lehangoltság jellemzi. A krónikus depresszióban szenvedő beteg a szomorúság érzésén túl annál súlyosabb, egyfajta üresség, zsibbadtság állapotában éli mindennapjait, s úgy érzi, nem képes semmilyen érzelem átélésére. A betegek jellemzően önbizalomhiánnyal küszködnek, alkalmatlannak érzik magukat az élet minden területén rájuk váró feladatok teljesítésére, önbecsülésük kifejezetten alacsony. A fentieken kívül a betegség fontos tünetei még az alvászavarok, s az alacsony energiaszint.

A The American Journal of Psychiatry folyóiratban közölt vizsgálatban 638 depressziós beteg vett részt, akiknél a kórkép 31 éves koruk előtt már kialakult. A páciensek egyes rokonai, szülei és testvérei is szenvedtek bizonyos ideig depressziós tünetektől.

A kutatók úgy találták, hogy azon résztvevők esetében jóval gyakoribb volt a krónikus depressziós tünetek jelentkezése, akik családjában a szülők vagy testvérek esetében szintén kialakult a betegség. Amennyiben pedig a tünetek a páciens 13 éves korára már jelentkeztek, úgy a családtagok esetében hatszorosára nőtt a betegség felbukkanásának valószínűsége.

A vizsgálatban az egészséges, depressziós tünetektől nem szenvedő családtagok nem vettek részt. Az azonban így is világossá vált, hogy a betegség kialakulásában fontos szerepe van a genetikai tényezőknek. A kutatók célja további vizsgálatokkal a felelős gének pontos meghatározása. Azonban a depresszió addig is gyógyítható betegség, igyekezzünk ezért mielőbb orvoshoz fordulni, ha úgy érezzük, segítségre van szükségünk. A hír alapjául a „Chronic Depression May Run in Families” cikk szolgált. Cikket küldte:orvostkeresek.hu.