Fenntarthatóság a konyhában
Címlap / Otthon / Fenntarthatóság a konyhában

Fenntarthatóság a konyhában

Forrás: IKEA
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Hol is kezdhetnénk máshol a jobb és fenntarthatóbb jövő biztosítására irányuló, véget nem érő küldetésünket, mint a konyhában? Ez az otthon lelke, ahol a család és a barátok összegyűlnek, főznek, esznek, beszélgetnek. De ez az otthonunk azon része is, ahol rengeteg energiát és vizet használunk, no és sok hulladékot termelünk. Hogyan spórolhatunk tudatos tervezéssel pénzt és energiát?  

Egy átlagos háztartás energiafogyasztásának 40%-a a konyhából származik.

Tudtad? Percenként 6 liter vizet tudsz megtakarítani, ha elzárod a csapot kézmosáskor és mosogatáskor.
Egy csöpögő csap, rossz tömítésének kicserélése napi 15 liter, évente 5500 liter vizet takarít meg.


Ha fűszereidet te magad termeszted az ablakpárkányon, egyrészt pénzt takaríthatsz meg, másrészt biztos lehetsz benne, hogy a fűszerek biofűszerek. Egy kis erkélyen akár saláta vagy paradicsom is nevelhető! Gondold el, mi mindent termeszthetsz kis kertedben…

A vegetáriánus ételek elkészítéséhez használjuk a legkevesebb energiát, miért is ne legyen hetente egyszer vega vacsoránk? Lencséből, babból és helyi szezonális zöldségekből finom és egészséges ételek készíthetők.

Takarékoskodj a vízzel! A nyomáskiegyenlítő (PCA) keverőcsap a víznyomás csökkentésével és levegő hozzáadásával csökkenti a vízfelhasználást.

Tudtad? Ha az ételt fedővel ellátott edényben készíted, kb. 30% energiát takarítasz meg. Az elektromos vízforraló még ennél is energiahatékonyabb, még akkor is ebben forrald a vizet, ha tűzhelyen főzött krumplihoz használod.

Ne pazarold az értékes vizet arra, hogy lemosod az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe raknád! Használj egy ügyes kis spatulát, és ezzel távolítsd el a maradékot az edényekről.




Ügyelj arra, hogy olyan méretű edényeket használj, amelyek tűzhelyed főző-zónájához tökéletesen illeszkednek. A túl kicsi edények akár 20%-kal is meg tudják növelni energiafelhasználásodat.

A sütő vagy mikrohullámú sütő által kibocsátott hő miatt a hűtőszekrénynek több energiát kell felhasználnia a hőmérséklet alacsonyan tartásához. A készülékek közé szekrényt helyezve megoldódik ez a probléma.

Az indukciós főzőlapok sokkal gyorsabbak és energiatakarékosabbak, mint a hagyományos öntöttvas vagy üvegkerámia főzőlapok. Csak az edényeket melegítik fel, nem a főzőlapot, így nagyon kevés energia vész el. Főleg, ha a megfelelő méretű edényt használod fedővel.

Manapság sok helyen leadhatod a szelektíven gyűjtött hulladékot. A szelektíven gyűjtött hulladék sok szén-dioxidtól óvja meg a környezetet, és sok anyagot újra lehet hasznosítani.

A legtöbb organikus hulladékból kerti komposzt készíthető. Egyes városokban összegyűjtik ezt, és biogázt készítenek belőle autók és buszok számára üzemanyagnak!

Ha bioételt veszel, biztos lehetsz benne, hogy előállításához nem használtak környezetkárosító szintetikus műtrágyát és növényvédő szereket.

Nincs mosogatógéped? Elmosogatott edényeidet egy külön tálban öblítsd le, ne folyóvíz alatt, így energiát tudsz megtakarítani.

Tudtad? Az energiatakarékos izzók tízszer tovább tartanak, mint a hagyományos izzók, az energiafelhasználást pedig 80 százalékkal csökkentik. 

Sok háztartás akár az étel negyedét is rendszeresen kidobja. Ez sokba kerül, és az ételkészítés feleslegesen növeli a szén-dioxid-kibocsátást. A heti menük megtervezése és ételtárolók használata a pénztárcádnak és a lelkiismeretednek is jót tesz.

Nálatok iható a csapvíz? Csökkentheted az üveg- és műanyaggyártás során keletkező szén-dioxid-kibocsátást, és sok természetes erőforrást takaríthatsz meg, ha csapvizet iszol palackozott víz helyett. Nem beszélve arról, milyen sok pénzt meg tudsz így takarítani!

Tudtad? Egyetlen PET palack újrahasznosításával olyan sok energiát takaríthatsz meg, amellyel egy 11 wattos energiatakarékos izzó 33 óráig éghet!

Az újrahasznosítást megkönnyítheted gépben mosható táska használatával, amelyet akár a falra vagy a szekrénybe is akaszthatsz.

Mikroszálas törlőkendővel vegyszerek és textilmaradékok nélkül takaríthatsz. Mosható, és többször használható.

Ételmaradékodat újrazárható műanyag zacskókban tárold, amelyek kimoshatók és többször használhatók.

Sok energia vész el egy családban, ha gyakran nyitogatják és csukogatják a hűtőt. Készíts listát arról, mi és hol található a hűtőben, így nem kell állandóan nyitogatni, ha meg szeretnétek nézni valamit.

Tudtad? A hűtőszekrények és fagyasztók működéséhez rengeteg energia szükséges. Az ajánlott +5 és -18 fok közötti beállításnál alacsonyabb értékek körülbelül 5%-kal növelik az energiafelhasználást.

A fagyasztód kevesebb energiát használ, ha rendszeresen leolvasztod és a hátulját tisztán tartod. 

Egy csésze tea leghatékonyabban a mikrohullámú sütőben készíthető el. A második leghatékonyabb mód az elektromos teáskanna. 

A vegyszerek használata elkerülhető, ha nagyanyáink tisztítási módszereit alkalmazzuk. A fém bögrébe letapadt teafoltok vagy a csap körül lerakódott vízkő egy fél citrommal könnyedén ledörzsölhető.
Tudtad? 
Egy tonna, újrahasznosított rostokból készült papír 26 500 liter vizet takarít meg és legalább 31 fát ment meg. Előállításához a szűz papírnál 60%-kal kevesebb energia szükséges.

Nem minden konyhában fér el beépített szelektív hulladékgyűjtő. A száraz hulladékot könnyedén külön választhatod, és mutatós ládában tárolhatod. A NÄSUM alapanyaga a banánfa törzse, melyről sokan azt gondolnák, hogy semmire sem jó, tehát hulladék. De miután a fát leszüretelték, a törzse lassan elhal. Ekkor darabokra vágva megszárítják a napon, összefonják, majd lakkal tartósítják. 

A halogénizzók fényereje szabályozható, így energiafogyasztásuk 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos izzóké. 

Használd elemeidet 500-szor, ne csak egyszer! Az elemtöltő sok pénzt takarít meg számodra, és nem termel veszélyes hulladékot. 

A burgonya mikrohullámú sütőben sokkal hamarabb elkészül, mint hagyományos sütőben, ráadásul sokkal kevesebb energiát használ. 

Saját, újrahasznosítható bevásárlótáskáinkat használva évente több millió műanyag bevásárló-zacskóval kevesebb szennyezi a környezetet világszerte. 

A nehéz függönyök vagy reluxák segítenek otthonod hőmérsékletének szabályozásában, így nincs szükség drága és magas energiafogyasztású fűtési és hűtési rendszerekre. 

 
 
Tudtad? A kézi mosogatás és a folyó vizes öblítés hétszer annyi vizet igényel, mint az edények letisztítása és „A” energiaosztályú teletöltött mosogatógéppel való elmosogatása.

Gazdaságossági és környezetvédelmi okokból hasznos lehet öreg hűtőszekrényed lecserélése. Gondold át! Egy új, „A” energiaosztályú hűtő/fagyasztó kevesebb mint fele annyi energiát használ, mint egy 10 éves hűtőszekrény. 

Pl. az IKEA-mosogatógépeknek van egy speciális öko-programja is, amely energia- és víztakarékos. A program 50 fokon kíméletesen, de hatékonyan tisztítja az edényeket. 

Mindig újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagból készült termékeket válassz, ha lehet. 

Tudtad? Csupán egy alumínium doboz újrahasznosításával annyi energiát lehet megtakarítani, amennyi elég egy televízió 3 órás működtetéséhez!

30 százalékkal vagy többel is csökkenthetjük vízfogyasztásunkat víznyomás-kiegyenlítővel ellátott keverőcsap használatával, mely csökkenti a víznyomást és levegőt ad a vízhez. 




Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4679 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x