Mentsd meg a bolygót!
Címlap / Otthon / Mentsd meg a bolygót!

Mentsd meg a bolygót!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Tulajdonképpen nem is igazán megmenteni kell. Csak jól bánni vele. Jó gondnokainak lenni. Tisztelni a természetet, keresni a harmonikus együtt élés útjait. Élni és élni hagyni.  

Víz
A Napfény után talán az Édesvíz a legnagyobb kincsünk. Kincs, amivel bőkezűen, mondhatni felelőtlenül bánunk. Már vannak részei a világnak, ahol nincs elég ivóvíz, míg mi itt Európában a wc-t is azzal húzzuk le. De azért igyekszünk odafigyelni. Megtanítjuk a gyermekeinknek, hogy zárják el a vizet fogmosás közben. Sokan nem mosogatunk folyóvíz mellett. Sokan zuhanyozunk kádban ejtőzés helyett, hogy vizet spóroljunk. Nem csak a rezsink mérséklése végett. Vigyázni szeretnénk a Föld erőforrásaira.


Épp ezért szeretném elmondani Nektek: világszinten az édesvízkészleteink 70%-át a mezőgazdaságban használjuk el. Ennek a vízmennyiségnek több mint két harmadát viszi el az állattenyésztés, vagyis a húsipar/tejipar/tojásipar. Amíg egy átlag csirkepaprikás ebéd 330 gallon víz felhasználását jelentette a folyamat elejétől a végéig, addig egy vegán fogás 98 gallont használt csak fel értékes erőforrásunkból. A vízkészletek fogynak, s legfőbb ideje ésszel takarékoskodni, okosan használni. Leszokni a pazarlásról, hogy mindenkinek jusson.

Erdők
Évszázados fák terítik be az Amazonas menti területet. Esőerdők, millió növény-, és állatfaj otthona, akik sehol máshol a világon nem élnek. A széndioxidot oxigénné alakítják, óvják a talajt, békét és energiát őriznek. Mígnem felzúgnak a láncfűrészek, fellobbannak a tüzek. Az állatok menekülnek, a növények elporladnak. Miért történik mindez? Miért ez a borzalom?
A haszonállatok sokkal több növényi fehérjét kell, hogy elfogyasszanak ahhoz, hogy bizonyos mennyiségű húst, tejet, tojást termeljenek „számunkra”. A marhahús esetében ez 16 kg gabonát jelent kilónként. Ez rettentő mennyiségű földterületet igényel, akár legelőről, akár takarmánytermesztésről beszélünk. A földek kimerülnek, új földek kellenek. Az emberek még több húst, tejet, tojást akarnak, még több föld kell. Az esőerdők pedig nem tudnak védekezni.
Az 1996 és 2006 között felégetett Amazonas menti esőerdők 80%-a az állattenyésztés miatt pusztult el.


A kényes egyensúly

A tél és a nyár, az esős és a száraz évszakok kényes egyensúlya már a múlté. Az aszályos nyarak és végzetes árvizek, cunamik és túl enyhe telek idejét éljük. Tudósok sem vitatják már, ezt részben az emberi tevékenység, azon belül is az üvegházhatású gázok okozták.  Legismertebbek a széndioxid és a metán. A szarvasmarhák hatása a metán körforgására relatíve köztudottnak számít ma már. A metán a marhák szellentésének „anyaga”, s mennyisége - meglepő módon - számottevő a légkörben. Az állattenyésztés azonban ezen túlmenően is nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A www.worldwatch.org oldalon olvasható jelentés szerint az állattartó ágazat felelős az éghajlatváltozás több mint 50%-áért. A kínos helyzet orvoslására a vegán étrend mind nagyobb mértékű elterjedését javasolják. Talán még nincs késő…
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4703 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x