Karácsonyvárók
Címlap / Ezotéria / Karácsonyvárók

Karácsonyvárók

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-08

A karácsonyi készülődés már mindenhol érezhető, megjelentek az utcán az ajándékárusok, karácsonyi díszítések és dallamok jellemzik a nagy bevásárlóközpontokat és a boltokat és az utcákat. Az emberek nézelődnek és egyre többet vásárolnak listából vagy csak úgy fejből. 

 

A kínálat bőséges az ünnep előkészítésére. A gyerekek reménykednek és az emberek szíve megtelik reményteljes várakozással és igyekezettel, hogy kitalálja és teljesíteni tudja szerettei vágyott kívánságát.

A Karácsony előkészületi ideje az azt megelőző négy vasárnap. Ami a szokásainkat kialakította az az egyház és a népszokás.
Az egyháznál Az Úr eljövetelét várjuk, ami azt jelentheti, hogy mi indulunk Isten felé, közeledünk felé és ő is jön hozzánk, és így lehet ez egy boldog örömünnep. Jézus megszületésével. A népek ajándékba részesültek és Isten szeretetével egyesült az ember.

Az egyszerű nép még régen András napján a téli napforduló napján kezték az ünnepet.
Abban az időben az emberek még hittek a boszorkányokban, gonosz lelkekben, varázslókban, mindenféle régi istenekben, éppen ezért használtak misztikus dolgokat. Például, koszorút fontak vesszőből, fűzfából és fenyőágakból, amelyet arany vagy piros színű szalaggal díszítettek.
Minden egyes szín, forma sajátos jelentést hordoz:
- A zöld a termés színe volt,
- a piros az életé,
- az arany és
- a sárga pedig a fényé.
A kör alakú forma az örökkévalóság jelképe, a varázserőét, ami soha el nem múlik. Azt tartották, hogyha ilyen szent koszorúkat akasztanak ki az ajtóra, kapura, házra az elűzi a gonosz erőket, rontást, balsorsot.

A hagyomány szerint az adventi koszorú piros. A koszorú formájú alapra piros gyertyát tűzzünk, és piros szalagot használjunk a felfüggesztéshez. Természetesen számtalan változat készíthet, melyek közül néhányat bemutatunk.

A koszorúk elkészítéséhez többféle alapot használhatunk. Fűzfavesszből már nyáron különböző nagyságú koszorúkat készíthetünk. Kört hajlítunk, és egymáson átbújtatva a vesszőket, készítjük el az alapot. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem érjük a kívánt nagyságot. Ha kiszárad, szép nyers színű lesz, de kedvünk szerint különböz színűre -például piros, zöld, kék stb. -festhetjük. Az alapkoszorút szalagokkal, gyertyákkal, örökzölddel díszíthetjük fel.

Mohaalapot nagyobb virágüzletekben árulnak. Két-háromféle méretben is kapható. Kicsit körülményes a szalmakoszorú elkészítése -igaz, készen is kapható -, de ha nyaralás közben gabonatáblák mellett járunk, a kalászosok szárából damil segítségével megköthetjük a koszorúalapot. Könnyen kezelhet, dekorálásnál nem okoz gondot a kellékek beleszúrása. Fenyágból készített koszorúnál használjunk drótot, másképp nem tudjuk elég ersen összefogni a gallyakat. A tobozból készült koszorúnál használjunk kör alakú oázis tűzhabot. Nagyobb virágkereskedésekben különböz méretű és formájú kapható. A fenyn kívül bármilyen örökzöldbl készíthet koszorú. Elnyük, hogy hosszú ideig nem potyogtatják le leveleiket. Nagyon kedves ajándék a kelt tésztából készített adventi koszorú is.

A másik hagyományőrző az adventi naptár, a meglepetés kincsesháza. Ezt a szokást egy édesanya találta ki kisfia vigasztalására. A fiú minden este azt kérdezgette, mennyit kell még aludnia, hogy megjöjjön a Jézuska. Anyukája ezért egy karton lapból huszonnégy ablakot vágott és az ablakok mindegyikére egy bonbont akasztott. Később a fiúból felnőtt lett, és nemhogy nem felejtette el ezt a kedves ajándékot, hanem az adventi kalendáriumok árusításával maga is több millió gyermeknek szerzett örömet.
Az adventi népszokások ránkmaradt fontos része a Luca naptól Karácsonyig tart, megfigyelések, szertartások, bübájkodások, az Év legmágikusabb időszaka.

Berta Aranka

 


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2633 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x