Advaita: Tudod ki vagy valójában?
Címlap / Ezotéria / Advaita: Tudod ki vagy valójában?

Advaita: Tudod ki vagy valójában?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Tudod ki vagy valójában? Test? Lélek? Szellem? Az vagy Te! - mondja az advaita védanta. Ez nem jelent mást, mint, hogy a személyes lélek (szellem, atman, önvaló, egyéni lélek ) és az egyetemes lélek (Brahman, Abszolutum) minőségében nem különbözik egymástól. 

Védanta
A védánta a klasszikus hindu filozófia kialakulásával egy időben keletkezett – jelentése  legvégső tudás. Ennek egyik ága az advaita, melynek tanításának foglalata a Cshándógja-upanisadban található híres kijelentés: "Az vagy te." Az advaita védánta legnagyobb hatású és leghíresebb képviselője Ádi Sankarácsárja, kb. VIII. sz., a XX. században pedig Srí Ramana Maharsi.

Maharsi
Ramana Maharsi, hindu bölcs (dnyání), az „Arunácsala bölcse". Monista jellegű hitet képvisel, az egyéni lélek és a világlélek azonosságáról, valamint a májáról (a tapasztalati világ illuzórikus voltáról) szóló tanításai Sankara (kb. 700-750) advaita-rendszerével állíthatók párhuzamba. Általában csendben tanított, fő szóbeli tanítása pedig a vicsára volt (valódi önazonosságunk kutatása a "Ki vagyok én?" kérdés segítségével. Dél- Indiában élt brahmana családban. Első spirituális élménye, amelyből az általa használt vicsára-technika is származik, 17 éves korában következett be. Szörnyű halálfélelem töltötte el és mozdulatlanul feküdt, miközben elképzelte, hogy teste meghal. (Itt némi hasonlóság látható ma élő emberek tapasztalataival, pl. Eckhart Tolle is ilyen jellegű tapasztalásról számol be egyik könyvében.) Önvizsgálata során feltette a kérdést Ki vagyok Én? Majd felmerült benne a következő gondolat: A test meghal, de vajon én is meghaltam-e? Ekkor felfedezte, hogy az Én hangját is hallja a testtől függetlenül. Ekkor módosult tudatállapotba került, amit szamádhinak neveznek. Szavak nélküli tapasztalást szerzett, miszerint Én hallhatatlan szellem vagyok. A szellemhez pedig nem férkőzhet a halál, az csak a testet éri utol. Ezután lemondva világról, az Arunácsala hegyhez ment, ahol hátralévő életét leélte és tanított.

HarmoNet tipp: Maharishi Védikus Tudománya és Technológiája – a véda tudománya >>

Advaita védánta
A "dvaita" szanszkrit kifejezés kettősséget jelent, a tapasztalati világ dualitását értjük alatta. Az "a" fosztóképzővel használva jön létre az "advaita" szó, amely kettősség nélküliséget, azaz egységet jelent. A tanítás lényege a tudat keletkezésének vizsgálatán (átma vicsára - önkutatás) keresztül a valóság megtapasztalása, amely a hitrendszerek, meggyőződések, szokások mögött rejtőzik.

Ganga, az advaita védanta tanító Magyarországon! 
A jóga és a védanta rokon filozófiák, mindkettő célja a tudat megismerése és felszabadítása a korlátok, automatizmusok, koncepciók hálójából, amelyet egónak hívunk. A modern nyugati ember számára misztikusnak tűnő tanításokat Ganga közelivé evidenssé képes tenni. Sokaknak változtatta már meg a gondolkodásmódját és világképét, így élhetőbbé, könnyebbé téve az életüket.

HarmoNet tipp: Halál. Biztos? - Válaszok az élet legbizarrabb kérdésére >>

Gangával való találkozást ingyenes vetítések és beszélgetések előzik meg, az advaita filozófia alapjairól. Legközelebb április 25én, 17.00-19.00, a Mandala Gerincjóga Központban.

Gangával személyesen, négy alkalommal találkozhatsz, amiről bővebb információkat a www.mandalajoga.hu oldalon találsz.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12781 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x