Szellemi jóga - Az elcsendesülés folyamata
Címlap / Ezotéria / Szellemi jóga - Az elcsendesülés folyamata

Szellemi jóga - Az elcsendesülés folyamata

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hogyan nyugtassuk le elménket? Az egész napi pörgés után csukjuk be szemünket. Pontosan ugyanazok a képek jelennek meg szemünk előtt, amivel napközben izgattuk magunkat. Indulatos arc, békétlen hangok. Gondoljuk el, mi lenne, ha napokig egyfolytában motorberregést kellene hallanunk? Szerencsére tudatunk képes automatikusan kikapcsolni, és még lármában is elaludhatunk, ha fáradtak vagyunk.  

Ha azonban saját kezünkben akarjuk venni tudatunk irányítását, akkor ki kell képezni tudatunkat gyakorlatokkal az elcsendesedésre. Amikor az alacsonyabb elme nem vesz fel folyamatosan érzéki benyomásokat, akkor válik nyitottá a belső impulzusokra. A gondolkodás mögött meghúzódik az emlékek tengere a múlt tapasztalatainak nyomaival. A benyomásoknak ez a tárháza az az alap, melyben az elme működik. Ez a folyómeder, amelyben a tudat elemei folynak. Az érzékelő elme vagy tudati áramlat egyszerűen csak a felszíni fodrodózások sorozata. Ha elöntenek érzelmeink, hagyjuk őket áramlani anélkül, hogy bevonnánk őket gondolkodásunkba. Az érzelem nem gondolkodás, tehát nem kell a gondolkodás eszközeivel vizsgálni, ha az a szándékunk, hogy elménket lenyugtassuk. 

A tudattalan

Ez az a terület, ami kiesik az éber tudatosság mezejéből. Úgy működik, mint egy passzív tároló, befogad, és eltárol minden benyomást, amit a világ felkínál. Mielőtt a tudatos vonatkozások fellépnének, a tudattalan egy végtelen tengerfenékké válik, és innen fog majd kiemelkedni a döntéshozás, az identitás, az énség. Az érzelmek az ösztönös reakciókból emelkednek ki. Az ösztönös energiák hullámokat küldenek a felszínre, és energetizálják a tudat működését.  


A gondolatok színpada

Amikor az érzékek elcsendesülnek, a múltból felbukkannak az emlékek, benyomások. Amikor a külvilág durvább zaja elcsendesül, megjelennek az emlékek, fantáziák, a múlt tapasztalatainak asszociációs láncolata. És ebben az értelemben lesz olyan, mint egy színpad. Ha az érzékeket lefoglalják a külső benyomások, akkor megjelennek az érzéki élmények. Ha nincs élő darab, akkor a múlt megy, mint a moziban. A fantáziák lefoglalják az elmét.

 
 

Belső képek

Ha az embereket bezárnánk egy kísérleti szobába, egy idő után élénk képeket látnának. Tapasztalatuk hasonló az LSD fogyasztásához. A beálló nyugalomban felbukkannak a benyomások. Ilyenkor megfigyelhetjük a tudatalattiból felbukkanó anyagot.

Szűrő

Az elme maga is megszűrheti az érzéki benyomásokat, ha ebben gyakorlatra tesz szert. Ezt a gyakorlatot úgy kezdjük, hogy keresünk egy nyugodt helyet. Ilyenkor tehát megfigyelhetjük a felbukkanó képeket. A múltbelihez hasonló fantázia teljesen színesen jöhet elő. A tudattalan réteg előtérbe kerül, de meditációban igyekszünk ezeken túllépni, nem maradunk meg bennük. Ezzel megszűnhet azok láthatatlan hatása. Ezután válnak megismerhetővé a magasabb tudatszintek. 



Tudósok, művészek

Az alkotó emberek gyakran keresik az elkülönülést. (Sőt, néha még a börtön is segíthet elmélyülni, bár ezt nem ajánlhatjuk senkinek.) Bennük erős az „én” érzete, és úgy gondolhatnak magukra, mint individuális lényekre. Az „enyém-tied” elválaszthatja magát a többi embertől. A kamaszkorban alakul ki a stabil identitás, de aztán ez még többnyire állandóan változik. Eleinte a jó és rossz érzete az, ami eldönti, mi stabilizálja az embert. Gondoljunk a spártai nevelésre: már kicsi gyermekkorban azt tanulta meg az ember, hogy a szenvedést tűrni erkölcsös dolog. Az értelem alárendeződik a környezet hatásainak. Aztán egy fejlődési fokon az ember elkezd racionálisan válogatni, gyűjteni a tapasztalatokból, hogyan kell a világban működnie, hogy megfeleljen a társadalmi elvárásoknak. 


Önzetlenség

Azon kevesek, akik magasabb szintre jutottak, elkezdenek az igazságosság kérdésével foglalkozni, ahol nem helyezik magukat a többi embertől elkülönült világba, megszűnik az önzés. A döntések kompromisszum-mentesek, átvágnak az illuziókon. Ez az önzetlenség végig ott van az emberben, de a nyersebb, fejletlenebb funkciók elnyomják. Olyan, mint Michelangelo szobrai, melyek élnek a kő mélyén, csak le kell fejteni róluk a felesleget. 

Ez lesz az az állapot, amelyre törekedhetünk, hogy megszabaduljunk az illúziók fátyolától.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8404 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x