Tiszteld atyádat és anyádat
Címlap / Ezotéria / Tiszteld atyádat és anyádat

Tiszteld atyádat és anyádat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-26

Az első gyermek szülei az első emberpár voltak. Az élet, amely Isten kegyelméből serken, apától fogan és anyától születik. A gyermek anyjának és apjának szerelmes öleléséből, és Isten kegyelméből lesz. A születendő életnek nincs lehetősége arra, hogy megválassza születésének körülményeit. Mindnyájan megszülettünk, de mindahányan más, és más körülmények közé... 

 

Ez a parancsolat szó szerint jelenti a kötelezést a szülők tiszteletére, de jelenti a felettünk állók iránti tiszteletet is.

Az első gyermek szülei az első emberpár voltak. Az élet, amely Isten kegyelméből serken, apától fogan és anyától születik. A gyermek anyjának és apjának szerelmes öleléséből, és Isten kegyelméből lesz. A születendő életnek nincs lehetősége arra, hogy megválassza születésének körülményeit. Mindnyájan megszülettünk, de mindahányan más, és más körülmények közé.

Nincs két egyforma család. Az emberek életüket egyéni tehetségük, az életükre ható közösség hatására rendezik be. Van gyermek, aki módos környezetbe születik, van, aki végtelen szegénységbe. A gyermekek nevelése szüleik felelőssége. Mit jelent hát ez a parancsolat pontosan.

Amikor egy új élet születik, az legtöbbször apjának és anyjának közös akaratából történik. Az élet folytonos megújulása Isten kegyelméből ezen a módon történik. Amikor egy pár gyermek nemzéséről dönt, akkor dönt arról is, hogy a születendő embert milyen módon, mekkora felelősséggel nevelik fel. A keresztyén párok akaratuk szerint krisztusi szeretettel tervezik azt. Minden, gyermekét felelősséggel nevelő szülő szeretné azonban gyermekének megadni mindazt, ami annak testi és lelki gyarapodását segíti. Lehet-e vajon különbséget tenni az anyagi és a lelki gyarapodás között. Minden bizonnyal lehet. Hány olyan felnövekvő fiatalt látunk, akinek ismeretlen fogalom a szűkösség a javakban, nem szenved hiányt sem pénzben, sem lehetőségben, de hiányt szenvednek a lélek gazdagságában. Ugyanakkor láthatunk lelkiekben gazdag, de szegényes megjelenésű fiatalokat. Vajon melyikük élete teljesebb?

A szülők felelőssége gyermekük nevelése, az hogy gyermekük a társadalomnak hasznos, a közös dolgokat előrevivő tagja legyen. A szülők felelőssége, hogy gyermeküket keresztvíz alá vigyék, majd később megteremtsék annak lehetőségét, hogy a lelki egyháznak is buzgó tagja lehessen. Ha ezen kötelességüket nem teljesítik, saját gyermekük felnőtt életét teszik szegényebbé.

Mivel tartozik ezért a gyermek. Szerető gondossággal, Krisztusban nevelt gyermek számára ez nem merül fel kérdésként. A gyermeki szeretet szülei iránt része a közöttük folytonosan áramló szeretetnek. Természetes, hogy van. A család lelki élete apró sejtje az Isteni szeretetnek, mely sejtekből épül fel az egyház. A gyermek élete során a sok öröm mellett keserűség forrása is lehet. A keserűséget az apró, öntudatlan csínyeken keresztül egészen a gonosz szándékig sok minden okozhatja. Olyan családban azonban, ahol a szeretet uralja a közös életet, jelen van a megbocsátás is. A gyermek egyszer kiszakad a család külön közösségéből, új családot alapít, de a lelki közösség megmarad. Újra, és újra visszatér a fészekbe, ahonnan kirepült. És ez az, ami a szeretet lényegét jelenti.

De tisztelni rendeli a parancsolat a vezetőket is, hiszen azok a szülőkhöz hasonlatos felelősséggel kell kormányozzák országukat, a hatalmuk alá tartozókat. Ez mai eszünkkel furcsának és érthetetlennek hat, hiszen a demokrácia lényegét érinti, hogy szabadon véleményt mondhatunk választott vezetőinkről. Nem minden egyház vallja ezt pontosan így. A katolikus törvények a papi rendet - levezetve hatalmukat Krisztus rendeléséből - együttesen tévedhetetlennek mondja ki. A protestáns egyházak ezzel kapcsolatos tanítása más, ott a lelkészi karral egyenrangú a nem lelkészi egyháztagság.

Luther Márton ellenállás-elmélete volt az államelméletek közül az első, amely ezzel kapcsolatban új eszméket vezetett be. Luther Márton két királyság elmélete William Ockham tanításán alapul. Röviden összefoglalva azt jelentette, hogy Isten két királyságon keresztül uralkodik a világon: az egyik Jézusé, a másik a világé. A világi vezetők hatalma származtatható Istentől, hiszen Isten ellenében ahhoz nem juthatnának. Luther elmélete kiforrott állapotában is csak akkor tartja megengedhetőnek a világi hatalommal szemben való ellenállást, amennyiben az az egyház ellen támad, hiszen ezzel a támadás istentelenné is válik.

Ilyen alapokon könnyű megérteni a negyedik parancsolatba foglalt utasítást. A világi és egyházi hatalommal rendelkezők, noha a demokratikus berendezkedésű országokban, vagy egyházakban tisztségüket választással érik el, Isten kegyelméből nem kerülhetnének helyükre. Ellenállni irányításuknak csak akkor való, ha hatalmukkal visszaélnek.

A negyedik parancsolat tehát a felettünk állók tiszteletére hív fel, de a felettünk valók felelősségére is figyelmeztet. Összességében arról szól, hogy Isten országában a szeretetnek és a tiszteletnek kell áthatnia a mindennapokat.

Erdélyi Károly
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3468 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x