Meditálj mandalával!
Címlap / Ezotéria / Meditálj mandalával!

Meditálj mandalával!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Meditáció során testünket tudatosan ellazítva engedjük át magunkat a nyugalomnak és bensőnkre való koncentrálásnak. Az eszközöket használó meditációs technikák közül a leggyakoribb a mandalakészítés. A mandalák számos különböző hatású szimbólum, motívum és szín felhasználásával készülhetnek, így mindig találhatunk az aktuális állapotunknak megfelelő mandalát. A nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünket, feltölthetjük a lelkünket, harmonizálhatjuk az otthonunk energiáit. 

A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong.
Lehet az egész mandalát megfesteni, azonban jó hatást érhetünk el egy előrenyomott minta kiszínezésével is. Ugyanakkor nézhetjük és elmélyülhetünk a már kész mandalában is. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünket, lelkünket. Kikapcsolódhatunk stresszes világunkból, emelkedett, tiszta gondolatokra és különleges összefüggésekre ébredhetünk rá.

A mandalák fontos szerephez jutottak szinte minden nép életében és díszítőművészetében. Többek között megtalálhatóak templomokban, őskori barlangrajzokban és az inka-maja kultúrában.
Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A szerzetesek nagyon gyakran alkotnak színes homokból mandalákat. E  mandalákat egy hét alatt készíti el rendszerint négy szerzetes, miközben minden reggel kezdés előtt speciális szertartásokat végeznek. Miután kész a mű, az elengedést gyakorolva vízbe szórják, ezzel felajánlva az ott lakó kígyóisteneknek.

A mandala az európai kultúrába Carl Gustav Jung tevékenysége révén került be mint művészetterápiás eszköz. A mai napig sikeresen alkalmazható technika az elmélyülésre, a nyugalom, harmónia eléréséhez.
A mandala nézése, rajzolása a meditációnak egy formája, mivel itt is az egy pontra-dologra összpontosítás kerül előtérbe. Ezáltal harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, lecsendesíti az érzelmeket és segíti a koncentrációt.
A mandalákkal nemcsak a szervezetünk és gondolataink felé irányíthatunk pozitív energiát, hanem egyes életterületünk működését is befolyásolhatjuk jó irányba. Például egy nappaliba kitett, családi kapcsolatokat elősegítő mandala a család összes tagjára pozitív hatással van. Ezáltal nagyobb a harmónia és az összhang, szeretetteljesebbek az együtt töltött pillanatok.
 


Szimbólumok, színek, minták a mandalában – használjuk célzottan!

Kiemelkedő jelentősége van a benne szereplő formáknak, színeknek, szimbólumoknak. Sőt  az is jelentőséggel bír, hogy hány részre van osztva egy mandala, hányszor ismétlődik benne egy motívum.
Például ha lótuszvirág szerepel egy mandalán, az a teljesség jelképe és segíti a tudatos fejlődést, ugyanakkor egy levélminta a növekedést szimbolizálja. A szív, a szeretet, összetartozás motívuma. Természetesen egy-egy motívum több jelentéssel bírhat.
A színeknek is megvan a maguk jelentése, jelentősége. A fehér megkönnyebbülés, együttérzés színe, míg a kék az elégedettséget, harmóniát segíti elő. A piros a változás, szerelem színe, míg a bíbor az emberszereteté, idealizmusé, bölcsességé.

Mandalák a csakráink harmonizálásához
Léteznek  kifejezetten csakramandalák, melyeken az adott csakra szimbóluma, színe található. Ezen mandalák az adott csakrák működését erősítik, harmonizálják. (A csakrák vagy energiaközpontok, egymással összefüggő pontok, melyeken keresztül áramlik az energia testünkben. 7 fő csakrát különböztetünk meg.)
 

A mandala kiválasztásánál fontos megnézni, mit szeretnénk elérni vele, milyen életterületet kívánunk erősíteni, milyen életcélunk van, mennyire szeretnénk erősíteni magunkat. A már kész mandaláknak megfelelő fényre van szükségük. Nem feltétlenül szükséges természetes fény, elég egy lámpa vagy gyertya enyhébb fénye is. A lényeg, hogy fényt kapjon a mandala, hiszen pozitív hatása, erőteljes energiái csak így tudnak megfelelően érvényesülni.
A másik fontos dolog, hogy rendszeresen nézzük mandalánkat kicsit elmélyülve, a meditáció egy dologra összpontosítás elve alapján.

Mandaláimat selyemre festem és megtekinthetők a www.zsannamari.hu weboldalon.

Zemenné Gutori Annamária

A képek a szerző munkái: Család, Szívcsakra.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8005 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x