A Tarot nagy arkánuma: Az Újjászületés
Címlap / Ezotéria / A Tarot nagy arkánuma: Az Újjászületés

A Tarot nagy arkánuma: Az Újjászületés

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-06

Az égen egy szárnyas angyal jelenik meg és megfújja trombitáját. Mintegy válaszképpen három mezítelen alak emelkedik ki a földből. Némely Táró kártyán két alak a tengerből, míg a harmadik, a középső, egy sírboltból kel elő. 

 

Az égen egy szárnyas angyal jelenik meg és megfújja trombitáját. Mintegy válaszképpen három mezítelen alak emelkedik ki a földből. Némely Táró kártyán két alak a tengerből, míg a harmadik, a középső, egy sírboltból kel elő.

A kép a Végítélet jólismert ábrázolása, amikor az arkangyal harsonájába fúj és a halottak feltámadnak sírjaikból. Az Újjászületés kártyája a sorban a 20-as számot viseli, mely a 2-es szám dualitását egy magasabb szinten képviseli. Itt újra megjelenik a magasabb és az alacsonyabb ellentéte, de az ellentétek most már közelítenek egymáshoz egy végső egyesülés felé haladva.

A kép szereplői az előző kártya isteni testvérpárja, akik mostanra felnőttek és közöttük áll az egyesülésükből született gyermek. A Nap által szimbolizált türelmes növekedés időszaka a végéhez érkezett. Az Újjászületés Angyala megfújja égi harsonáját és hangjára a lélek kiszabadul az őt bebörtönző falak közül. A két fél mostanra felnőtt egésszé érett és közöttük az "Isteni Gyermek", az újjászületett én áll.

A pszichológiában az isteni gyermek álma, vagy víziója a spirituális fejlődés fontos fokozatának elérését jelzi, az alkimistának ő a Bölcsek Kövének, a nehezen elérhető kincsnek a szimbóluma. Ő a belül megjelenő ifjú isten, aki a hőst vállalkozása céljához, a misztikus központhoz végül elvezeti.

A trombitaszó, az Örökkévalóság hívó szava jelzi, hogy a fáradtságos, nehéz terhekkel járó keresés a végéhez közeledik. Az illúzió utolsó árnyéka is szétoszlóban van - a Nagy Mű beteljesedéséhez közeledik.
Az angyal zászlója - fehér alapon skarlátvörös kereszt - az ellentétek találkozási helyét szimbolizálja. Ez a nagy egyesülés, a Szerencsekerék mozdulatlan közepe (mely mostanra megszűnt forogni), a mindenség időfeletti középpontja.

A tenger, amelyből az alakok kiemelkednek az ég és a föld között félúton helyezkedik el, jelezve az élet és a halál, vagy a halál és az újraszületés közötti "köztes", átmeneti állapotot. Ez a "belső tenger" is, az anyaméh vize, amin belül az új élet a külvilágtól védve és elzárva fejlődik - így visszhangozva az előző kártya szimbolikáját, a fallal körülvett Édenkertet.

Az emberben lévő kreatív impulzus a legmagasabbat kelti életre: a folyamatos önmeghaladás képességét, mely az embert új és új magasságok elérésére teszi képessé.
A kártya negatív aspektusa nem azt mondja, hogy a trombita hangja nem hallható, hanem, hogy azt félreértik, mely az elveszett fiatalság botor kereséséhez vezet, vagy "furcsa istenek" utáni vágyakozássá degradálódik.
A Javas Táróban az Újjászületés kártyájának pozitív aspektusa a megújulás, a megtisztulás, egy új korszak kezdete, valamint az áldás analógiáit hordozza. Negatív formája a stagnálás! Asztrológiai analógiája a Mars, valamint a Kos jegye, Ji King analógiája a Szél trigramja, ásványa a topáz, növénye a ginzeng, állata a kakas.

Kovács Gábor:
Javaslap

 
 
[ 3180 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x