Bácsfi Diána: A hérosz és az Alvilág 2. (Egy vallástörténész...
Címlap / Ezotéria / Bácsfi Diána: A hérosz és az Alvilág 2. (Egy vallástörténész börtönélményei)

Bácsfi Diána: A hérosz és az Alvilág 2. (Egy vallástörténész börtönélményei)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Hónom alatt a szürke lópokrócba kötözött fogdai motyómmal állok a zárkán végigömlő holdsugár-szőnyeg közepén. Lábujjhegyen surranok a priccs körvonalai felé, hogy ráhelyezve bontsam ki a batyut, ám tapintatom hiába: a szerencsétlen bútor felnyög a hátizsákom súlya alatt.  

2004 október hetedike, éjjel tizenegy óra a Szászház utcai kihallgatóirodában. Az íróasztal mögött két tisztviselőnő, az asztalon üdítőspalackok, plüsskabalák, névre szóló teásbögrék barátságos kavalkádja. Három tenger mosta egykori Hazánk megyetérképe a falon; mellette falinaptár, amelyen a tányérsapkás, mosolygós rendőrt ábrázoló életkép utal csak az amúgy szinte cinikusan kedélyes iroda hollétére. A két asszony előzékenyen eltünteti a rumlit az asztalról és egyfajta gondoskodó udvariassággal kérnek meg a fogdai elhelyezésemet elrendelő papiros aláírására. Miután kigyönyörködték magukat cirkalmas bé és dé betűimben, a virágnevéhez virágos pulóvert viselő idősebb tiszthölgy nekem szegezi a már nem a kihallgatáshoz tartozó utolsó kérdést:

- Ugye maga…hm, hogyan is fogalmazzam…, szóval sok könyvet olvasott, idegen nyelveket beszélő, meglehetősen iskolázott fiatal nő. Mielőtt elkezdte volna ezt a…ezt az országmegváltósdit…mivel is foglalkozott, ha szabad kérdeznem?
(Miért érdekel ez téged? Mit tudtok ti az egészről? Könyörgöm, vigyetek már végre a zárkámba! Fehér kiscica fényképe az íróasztal oldalára ragasztva. Egy édeskedő kihallgató éppen olyan, mint az egérrel játszadozó macska…)
- Mitológiával.- nézek egyenesen a szeme közé. – Egészen pontosan összehasonlító vallástörténettel, vallásfilozófiával és mítoszkutatással.
- Hmm… ez nagyon tudományosan hangzik…- mosolyog a másik nő bizonytalanul. – Mit kutat ön voltaképpen?
(Jó kérdés. A végső valóságot. A titkok titkát. A Bölcsek Kövét. „Mi vár túl az ajtón? Tudni akarom!” De Nacsikétasz messze van. India messze van. A mitológia messze van. Ez most a 2004/2/566-os szabálysértési ügy. Én most Bácsfi Diána, rendzavarás szabálysértésében eljárás alá vont személy vagyok. Nagyon kérlek benneteket, ne keverjétek ide a mitológust! Fáj…)
- Az a lényeg – kezdem, mintha ködbe tűnt arcú tanítványaimnak magyaráznék egy derűs kávéházi estén -, hogy a tudósok megfigyelték, akármelyik, térben és időben egymástól hatalmas távolságra eső embercsoport mítoszait, legendáit vagy népmeséit vizsgáljuk, mindig ugyanazokat, egészen ugyanazokat a témákat, motívumokat látjuk ismétlődni. Mindenhol megtalálják az elsüllyedt aranykori szigetet. Mindenhol megmássza a hérosz a Világfát és próbatételei jutalmául mindenhol elnyeri az Istennőt megszemélyesítő leányt. Mindenhol szerepelnek óriások, akikkel az istenek hosszú háborúkat vívtak. Ha csak egy példát említünk, ugye, a maja-kicséknél éppen úgy volt özönvízmítosz, mint a Bibliában…
- Ahá, értem…- szakít félbe minden meggyőződés nélkül a virágospulóveres. – És ennek az egésznek mi a, hogyismondjam, gyakorlati haszna?
(Szűzanyám! Mi a haszna a csillagoknak? Mi a haszna a társadalomnak? Mi a haszna a szeretetnek? Bárki is legyél, Te, Odaát, mentsd meg az emberiséget az utilitaristáktól…)
- Fegyver. – vágom rá egyszerűen. – Az összehasonlító vallástörténet fegyver. Segítségével megismerhetjük az ideák világát és végleg megcáfolhatjuk az anyagelvűséget. Térdre kényszeríthetjük az észcentrikus nyugati filozófiát. Megvalósulhat egy új humanizmus…az Aranykor…a Vízöntő világkorszakának huszonegyedik századi reneszánsza…
Immár teljesen megzavarodva néznek össze. Te jó ég, ezek még azt hiszik, hogy valami térítő, vagy prófétaféle vagyok…
- De hát akkor miért nem ezt csinálja? – veszi vissza a szót a virágospulóveres. - Már ne haragudjon, nem akarom lebeszélni… de mire való ez a politikai akármi? Miért nem a mítoszokkal foglalkozik?
Süket csend. Mit mondhatnék erre? Tényleg, miért is? Miért is nem?
Hangok a lépcsőházból. Értem jöttek. De jó, legalább nem kell válaszolnom…
A tányérsapkás rendőr mintha gúnyosan vigyorogna utánam a falinaptárról.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 7813 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x