Enyészet hava - Szent András hava
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Enyészet hava - Szent András hava

Enyészet hava - Szent András hava

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

Az asztrológiában a Nyilas havaként ismert, ám a magyar régiségben őszutónak, Szent András havának, vagy enyészet havának nevezték. Néhol "kis farsangnak" mondták, mert adventig még lehetett tartani mulatságot, lakodalmat, ami adventkor már tilos volt. 


Rendezvénynaptár

A mai halottak napja utáni első nagyobb ünnep november 11-e Márton napja. Ilyenkor ludas játékokat játszottak, s az időjárásra következtettek, például a libák segítségével. Azt mondták: "Ha a lúd Márton napon jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál, ha Márton nap vízen jár, karácsonykor jégen poroszkál!" Szent Márton igen népszerű szent volt, mivel Magyarorszgon (Savariában, vagyis Szombathelyen született), 317 körül. A mai franciaországi területeken harcolt, majd szerzetes lett és kolostort alapított. 371-ben püspökké szentelték Touls-ban. A legenda szerint nem vágyott a püspöki palástra, ezért elbújt a libák óljában, de a gágogás elárulta őt. A néphagyomány szerint Márton napon libát kell enni, mert aki nem teszi, az egész évben nélkülözni fog. Sőt ha a liba csontja fehér, akkor a tél hosszú lesz és kemény, de ha rövidebb és sárgásabb, akkor rövid, sáros télre lehet számítani. Ez jellemzően számadó nap is, ilyenkor zárták a "gazdasági évet" a parasztok, a gazdákkal való elszámolás ideje is körülbelül erre az időszakra esett.

November 19 Erzsébet napja: Árpádházi Szent Erzsébet az egyetlen magyar női szent, akit más országokban is tisztelet övez. A rózsacsodáról ismeretes a neve, mivel nagyon jótékony volt élete során, így alamizsnálkodott a szegényeknek. Édesapja (II. András) kérdőre vonta, hogy hová viszi az alamizsnát, mire a leány kötényében rózsává váltak az eldugott étkek. A katolikus hagyományban gyakran rózsaszállal a kezében ábrázolják.
November 25-én még egy női szentet ünnepel az egyház. Szent Katalint, akit mivelkerékbe törtek, a kerékgyártók és a fuvarosok tartották védőszentjüknek. Patrónusa még a házasulni készülő leányoknak is. Mivel szépsége és okossága messze földön híres volt, így a tudósok, és egyetemek védőszentje is Szent Katalin. Időjósló nap, mivel ha Katalin kopog, karácsony locsog, vagy fordítva.


November 30 Szent András napja: Szent András apostol a kelti egyház védőszentje. Szégyenletes kereszthalálának emlékét őrzi az un. "andrás kereszt", vagy "andráskötés" melyet az asztalosok is használnak, illetve amit minden vasúti kereszteződésben látunk. Ilyen kereszten feszítették meg ugyanis Andrást. Napja a disznóvágások kezdetére ad engedélt. Ilyenkor volt illendő adományt gyűjteni. Moldovában a farkasok ellen fokhagymával kenték meg az aktófélfákat, hogy a farkas el ne vigye a jószágot. Ezen a napon végeztek szerelmi-házassági jóslásokat, ólmot, gyertyát öntöttek, gombócot főztek.
(Képünkön a Békésszentandráson található Andráskerszt Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész alkotása.)
 
 
[ 3637 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x