Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

VI. A SZERETŐK

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Asztro - Ezo
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 09. 24. 07:53    Hozzászólás témája: VI. A SZERETŐK Hozzászólás az előzmény idézésévelA képen egy fiatal férfit látunk, akit oldalról két nő fog közre. úgy tűnik, hogy mindkét nő a maga irányába igyekszik terelni, de ő határozatlanul áll közöttük. Hármójuk felett repül a szárnyas Cupido, nyilával célbevéve az alatta állókat.

A szentimentális legendák pufók, szárnyas gyermekalakja a korai görög Erósz isten leszármazottja, aki a mindenség újrateremtő erejének ura. A szerelem istene eredetileg nem a romantikus enyelgések patrónusa volt, hanem egy ellenálhatatlan kozmikus erő, a káoszból való rend megteremtésének ősi indíttatása, a sors eszköze. Megjelenése a Döntés kártyáján arra utal, hogy egy elkerülhetetlen konfliktus megoldásában van szerepe. A kártya a hatos számot viseli a sorban, és a hat - mint a kettő - a nagy feszültség és az ellentétes érdek száma. Hagyományosan összefügg a teremtés hat napjával, melyet a Teremtés Könyve ír le, és ezért a haladás, valamint a fejlődés ideáival van szoros kapcsolatban.

A Szeretők kártyája az első olyan döntést szimbolizálja, melyet életútja során segítség nélkül kell a vándornak meghozni. Az ifjú abba a dilemmába kerül, ahol választania kell az anyához való hűség, illetve a szerelme iránti vágyakozás között, a hagyományos hatalmi viszonyokhoz való alkalmazkodás és a szabad cselekvés alternatívái között. Ez individuális fejlődésének fontos állomása, ahol a személyiség teljesen elszakad és eltávolodik gyökereitől. A kártya egy paradoxont tartalmaz. Csakis az az anya hatásköréből való visszahúzódás segítségével folytatható a megkezdett út a nehezen elérhető kincs, a halhatatlanság felé, mely végülis elnyerhető. De a függetlenség elérésével a vándor azonnal meghatározza függetlensége végét is; az élet megnyerésével egyidejűleg szembesül a halál kilátásával.

Pszichológiai fogalmakkal leírva Erósz az ellentétes princípiumok egyesítésének olyan módját adja, hogy a harmonizáláson túl az egész nagyobb lesz a részek összegénél. Erósz szintetizáló, egyesítő tulajdonsága révén elsimítja a szeretők közötti visszásságokat és megnyitja az utat végső egyesülésük felé. Itt úgy ábrázolják, mint aki kilövi nyilát, a szerelem egyesítő nyílvesszőjét, mely ugyanakkor a halálos sebet ütő dárda is egyben. új életet ad, mely maga után vonja a halált. Egy világiasabb, mundán megközelítésben a fiatal lány a külső aktivitások ösvényét képviseli, melyen önmagára állítottsága, illetve állhatatossága, céltudatossága erősiti a vándort, és segíti abban, hogy ösvényt vágjon az őt körülvevő kétségek és félelmek kusza összevisszaságában. Az idősebb nő ugyanakkor a megszokott és megalapozott hatalmi rendszeren csüngő, úgymond könnyű út képviselője, mely kész arra, hogy felelősséget vállaljon a személy jólétét illetően. ő egy megalapozott út biztonságát és kényelmét kínálja, cserében a lojalitásért és engedelmességért. A kereső elérte azt a pontot, ahol a két út összeegyeztethetetlennek látszik. Kelletlenül fogadja el azt, hogy az egyiket fel kell áldozza ahhoz, hogy a másikat megismerhesse, valamint azt, hogy döntése elodázhatatlan. Akaratlanul is, de megszabadulóban van dilemmájából, az ő saját magasabb énje: Erósz, szent őrző angyala az, aki isteni céllal kilőtt nyilvesszőjével megteszi helyette a döntést. Erósz az inkarnálódott sors, a fiatal ember még nem jutott el arra a szintre, ahol saját sorsa felett uralkodni tudna. ő múltjának produktuma, és a múltját megformáló erők fogják alakítani jövőjét is. Bármely ösvényt is választja, az jelenleg számára a legjobb.

A kártya negatív aspektusában azt a neorotikus személyt mutatja, aki a független élet miatti, és talán tudat alatt a haláltól való félelme miatt képtelen elhagyni anyját. A szellemi út szempontjából ő az, aki az első akadályt leverte és haladása ezzel véget ért. ő az, aki a cselevés két iránya között "vacilál", képtelen lévén választani, halogatva a döntést odáig, hogy az események nyomása - akár fizikai, akár pszihológiai - kényszeríti egyik, vagy másik útra. Ameddig ez történik, addig csak az idejét és az energiáját vesztegeti, reménytelenül keresve a kompromisszumot, képtelen lévén bármelyik vonzó alternatíva feladására.

Javas szempontból szemlélve pozitív aspektusában ide tartozik a döntésképesség, a választás, egyfajta feszítőerő, míg negatív aspektusa a bizonytalanság. Asztrológiai analógiája a Mars, valamint az Ikrek jegye. I Ching megfelelője a villám trigramja, ásványa a vörös karneol, növénye a mirtusz, állata a kaméleon.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]
(http://www.tarrdaniel.com/documents/Hermetika/tarot/tarot_cards/Tarot_06_Szeretok.html alapján)
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 09. 24. 08:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésévelMarseillei, Crowley, Kazanlár, Lenormand, Rider-Waite


Érdekességek:


AnnaK., Osho Zen, Bruegel, Ibis
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 09. 24. 08:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésévelNő és Férfi faszobra
helye: Tatabánya, Ságvári E. úton
alkotó: Gengeliczky László

Eleme: Föld
Bolygók: Merkúr, Hold, Neptunusz
Állatövi jegyek: Bika, Ikrek, Szűz

A képen háttal egymásnak vállvetve és kézenfogva álló, összetartozó párt látunk.
Ebben a szerepükben dönteni, választani kell, akár szerelemről, üzletről, munkakapcsolatról vagy bármely más dologról, most kell dönteni.
Ettől a választástól függ további sorsunk, teendőnk. Ha nem jól döntünk, vagy még nincs itt az ideje a konkrét választásunknak, akkor és addig nem érhetjük el a következő szerepünket, ami a sikerünket hozhatja meg.
Döntésünk mindig csak az egyik tervezett út lehet, amit nem választottunk, azt végképp el kell hagyni magunk mögött. Bármilyen témában is van a döntés, tovább kell mennünk a siker felé, amit a következő kártya jelképez.
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Asztro - Ezo Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.