Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Levesek
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
gerleimari
Főmágus


Csatlakozott: 2007.08.14. Kedd 11:28
Hozzászólások: 3701
Tartózkodási hely: BUDAPEST

HozzászólásElküldve: 2010. 02. 13. 17:25    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Illúzió írta:
Svájci sajtleves

* előkészület: 10 perc
* főzés: 20 perc

közepes

hozzávalók 4 főre

* 5 dkg vaj
* 5 dkg liszt
* 10 dkg reszelt ementáli sajt
* 1l húsleves (lehet kockából is)
* 3 tojássárgája
* só
* őrölt fehérbors
* frissen reszelt szerecsendió
* 1 kis csokor petrezselyem
* 3 szelet fehér kenyér

elkészítés

1. A vajat felforrósítjuk, hozzákeverjük a lisztet, és közepes lángon aranysárgára pirítjuk.
2. Ezután hozzáadjuk a sajtot.
3. A húslevest állandó keverés közben hozzáöntjük, majd kis lángon kb. 10 percig főzzük, közben időnként megkavarjuk. ( A húsleves legyen meleg, mert különben a sajt kicsapódik, és többé nem lesz hajlandó felolvadni!)
4. A tojássárgákat felverjük, és óvatosan a leveshez keverjük. (Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon, mert ez is irreverzibilis folyamat. Ha a leves nem forr, akkor ez a veszély nem fenyeget!)
5. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
6. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk, majd a leveshez adjuk.
7. A kenyeret kockákra vágjuk, száraz serpenyőben, közepes lángon kavargatva minden oldalát szép aranyszínűre pirítjuk.
8. Tálaláskor a levesbe szórjuk. Reszelhetünk rá még sajtot, és szórhatunk rá plusz petrezselymet is.

Ez izgalmas, ki fogom próbálni, mert nagy levesbarátok vagyunk!
_________________
ZSEBIMAMA
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010. 02. 27. 20:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Palócos csirkegulyás
Hozzávalók: 4 csirkeszárny, 4 alsócomb, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 ek olaj, 1 csapott ek jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál só, fél mkk őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1 babérlevél, 4 közepes szem burgonya, 1 csapott kiskanál ételízesítő, 40 dkg fagyasztott zöldbab, 2 dl tejföl, 1 kiskanál liszt, fél citrom leve, 1 cs petrezselyem
A szárnyakat a forgóknál kettévágjuk. A hagymát fölaprítjuk és egy lábasban, közepes lángon, az olajon kevergetve 2-3 perc alatt megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, továbbra is kevergetve fehéredésig sütjük, majd a tűzről levéve a pirospaprikával megszórjuk. Egy kevés vízzel azonnal fölöntjük, megsózzuk és az őrölt köménnyel, a zúzott fokhagymával, a paprikakrémmel meg a babérlevéllel fűszerezzük. Lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt majdnem puhára pároljuk, ha időközben zsírjára sülne, levét egy kevés vízzel pótoljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A csirkéhez adjuk, szűk 1,5 liter vízzel felöntjük, nagy lángon felforraljuk. Az ételízesítőt beleszórjuk, lefedve kis lángon még 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldbabot is. További 10 percig főzzük, így a csirke, a krumpli és a zöldbab is egyszerre puhulnak meg. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a levest ezzel sűrítjük, 1-2 percig forraljuk. Végül a citrom levével kissé pikánsra ízesítjük, apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánaízesítjük. A levest csipetnyi majoránnával meg fölaprított tárkonnyal is fűszerezhetjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2010. 02. 27. 20:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Fokhagymás sárgabrosópüré leves focacciával
Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, só, olaj, 2 ek liszt, 4 gerezd fokhagyma, 5 dl tej
A focacciához: 25 dkg liszt, ˝ dl tej, 1 mkk cukor, 1 dkg élesztő, 1 ek joghurt, 1 ek zúzott fokhagyma, 1 kiskanál durva bors, 1 ek olaj
A sárgaborsót feltesszük főni annyi hideg vízben,a mennyi bőven ellepi. Sóval ízesítjük. Amíg a borsó fő, egy kevés olajon rószaszínűre pirítjuk a lisztet, világos rántást készítünk. A forró zsiradékba beletesszük, és kicsit megfuttatjuk a zúzott fokhagymát is, ettől jól kiadja majd az ízét. A rántást fölengedjük a hideg tejjel, azután a puhára főtt sárgaborsóhoz öntjük. Ha nagyon sűrű lenne a leves, vízzel hígítjuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg teljesen szétfő a borsó – vagy botmixerrel pürévé keverjük. A focacciához az élesztőt folyós állagúra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a langyos tejet, sé megszórjuk egy kevés liszttel. A kovászt langyos helyen megkelesztjük, majd a joghurttal együtt a liszthez öntjük. Apróra vágott fokhagymával ízesítjük, azután a tésztát összegyúrjuk, megdagasztjuk, és tekarva a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszótjuk durva borssal. A tésztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
8 / 8 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.