Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Levesek
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
linus
Orákulum


Csatlakozott: 2005.03.03. Csütörtök 10:53
Hozzászólások: 5584

HozzászólásElküldve: 2007. 06. 12. 08:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Asszem mindenféle krémlevesek kilőve.
De lehet, hogy joghurttal is jó, tejszín helyett. Hm? Majd körülnézek anyu recepttárában.
_________________
"Élek, s hogy meddig, nem tudom,
Meghalok, bár nem akarom,
Elmegyek, s egész utam titok:
Csoda, hogy jókedvű vagyok."
(Magister Martinus)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hana
tünde


Csatlakozott: 2003.12.23. Kedd 20:22
Hozzászólások: 13543

HozzászólásElküldve: 2007. 06. 12. 09:49    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sieglinde írta:
hana írta:
Kage írta:
Ételkeményítőt lehet kapni? Azzal besűrithetsz bármilyen levest liszt híján is. A tejfől helyett pedig teljesen jó a joghurt.


na most mindjárt megkapom hogy milyen finnyás vagyok. Lehet kapni beszarásig, azt nagyon szeretik, de én nem. Razz
A joghurt jó, azt szoktam is venni. Lehet holnap karfiolos joghurt leves lesz. Wink

Milyen jellegű leveseket szerettek?
Mert úgy látom, elég szűk a sáv...


Én sok mindent, Norbiról meg fogalmam sincs (és nem is érdekel) Twisted Evil
_________________
Érezd magad jól!Későbbre jár, mint gondolnád!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
Xifu
Orákulum


Csatlakozott: 2002.07.28. Vasárnap 17:58
Hozzászólások: 9226

HozzászólásElküldve: 2007. 06. 12. 10:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kicsit inkább "télies" ötlet a lencse, vagy bableves Rolling Eyes
Lehet krumplilevest is főzni - akár magyarosan is evil4
Zöldbableves - ha amúgy szereted és van is, az jó a joghurttal, vagy tárkonnyal.
Tojásleves piritott zsemle vagy kiflidarabokkal?
Persze csak úgy vagtában ötletelek, mert nem tudom, miket szeretsz Rolling Eyes
_________________
"I know I'm not perfect but I can smile"
(Dido)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 06. 24. 15:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szőlőleves
Hozzávalók: 50 dkg szőlő (piros-fehér), 4 dl kefir, 15 dkg porcukor, 1 ek vaníliás pudingpor (főzés nélküli), só
A szőlő felét összekeverjük a cukorral, majd összeturmixoljuk. Átnyomjuk szitán, majd kiöntjük egy fazékba. Ráöntjük a kefirt, a pudingport, sózzuk és megkeverjük. A maradék szőlőszemekre ráöntjük a levest. Hidegen, tejszínhabbal tálaljuk.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 28. 16:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Különleges gombaleves

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 30 dkg gomba, 2 szál közepes sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 szelet bacon, 1 ek olaj, 1 kk őrölt babér, majoránna, vadfűszerkeverék, 1 dl tejszín, kakukkfű, 1 citrom, só, bors, 1 dl muskotályos bor, 1 ek liszt
A vajgaluskához: 5 dkg vaj, 1 tojás, 6 ek liszt, csipet só, fél dl tej
Az olajon megsütjük a csíkokra vágott bacont. Rátesszük a nagyon apróra vágott marhahúst, megforgatjuk, majd fedő alatt pároljuk. Megsózzuk, kb. 1 dl vizet öntünk alá, és hagyjuk tovább párolódni, puhulni. Ha már majdnem zsírjára sült, rádobjuk a felkarikázott zöldségeket, és főzzük tovább. Jó 5 perc után rátesszük a finom kockákra vágott hagymát, majd a felaprított gombát. Gondosan megfűszerezzük. (Fontos, hogy a fűszereket kissé átfuttassuk a zsiradékon, mert jobban kijön az ízük.) Felöntjük kb. másfél liter vízzel, majd lassan elkezdjük főzni. Amikor kb. 1 dl lé elpárolgott, hozzáöntjük a bort. Beletesszük a megmosott, kettévágott, kimagozott citromot (héjastól), és készre főzzük. Kóstolás után, ha kell, utánaízesítjük, kivesszük a citromot. A tejszínt 1 kanál vízzel és 1 csapott ek liszttel elkeverjük, és szűrőn átszűrve besűrítjük a levest. Vajgaluskát főzünk bele, amelyhez a vajat a liszttel, tejjel, felvert egész tojással, sóval elkeverjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 28. 16:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gesztenyepüré-leves

Hozzávalók: 50 dkg gesztenye, 5 dl szárnyasalaplé, 1-2 tk cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg makaróni, só
A gesztenyék héját éles késsel lehántjuk, majd hideg vízbe tesszük, és addig forraljuk, amíg a belső héja elkezd leválni. Ekkor kiszedjük, és lehámozzuk. A gesztenyét a szárnyasalaplében főzni ekzdjük, sóval és cukorral ízesítjük. Amikor megpuhult, még forrón áttörjük egy szitán, majd az így nyert pürét visszatesszük a levesbe. Ha sűrű lenne, feleresztjük egy kevés vízzel. Felforraljuk, és alacsony lángon kb. egy órát főzzük. Közben a makarónit 1,5 cm-es darabokra tördeljük, és harapáskeményre főzzük. A levesről tálalás előtt leszedjük a keletkezett habot, és elhabarjuk benne a vajat. A tésztát levesestálba szedjük, és rámerjük a forró levest.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 11. 18. 19:26    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Bableves erdőkerülő módra
Hozzávalók: 2 közepes fej hagyma, 4 dkg olaj, 6 dkg liszt, 20 dkg angolszalonna, 4 közepes burgonya, 1,5 kg fehérbab, só, bors, 1 l marhahúsleves, ecet ízlés szerint, petrezselyem
A babot előző este beáztatjuk. A hagymát finomra vágjuk, a szalonnáról levágjuk a bőrt, majd kockákra vágjuk. A nyers burgonyát meghámozzuk, nagy kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és aranysárgára prítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a lisztet, rántást készítünk, amit marhahúslevessel öntünk fel. Beletesszük a babot, és félpuhára főzzük benne. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, sóval és borssal ízesítjük, és gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Ezalatt kiolvasztjuk a szalonnát, leöntjük a zsírját, és a levesbe tesszük. Sóval, borssal és egy gondolatnyi ecettel utánaízesítjük. Tálalás előtt meghintjük vágott petrezselyemmel.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
alexa
mágikus


Csatlakozott: 2002.08.23. Péntek 12:12
Hozzászólások: 13935
Tartózkodási hely: Fantázia határán innen és túl

HozzászólásElküldve: 2008. 05. 09. 08:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Brokkolikrémleves (enyhe főzelék)

Végy 3 szép nagy fej brokkolit, mosd meg, szedd apróbb , főzd meg tyúkhúsleveskockás vízben puhára. Majd ha kihűlt, turmixold össze finomra. Öntsd egy fazékba, és zabtejszínnel főzd fel, és ízesítsd utána, ha úgy érzed, szükséges. Pirított szemlekockákkal és reszelt sajttal isteni!
Különösen, ha előbb ezeket rakod a tányérba, s csak utána mered rá a levest. Wink
_________________
"Én tükre vagyok minden mosolyoknak..."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2008. 07. 26. 16:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Whiskys pulykaleves burgonyagombóccal
Hozzávalók: 50 dkg pulykafelsőcomb-filé, 1 vöröshagyma, 3 ek olaj, 2 babérlevél, 1 mkk őrölt fekete bors, 1 kiskanál pirospaprika, só, 35-40 dkg brokkoli, 1,5-1,5 dl főzőtejszín és tejföl, 1 ek finomliszt, fél mkk reszelt szerecsendió, 1 kiskanál tárkony, fél cs petrezselyem, 1 citrom leve, 3 ek finom whisky
A burgonyagombóchoz: 30 dkg héjában főtt burgonya, 1 tojás, fél kiskanál só, fél mkk őrölt fehér bors, néhány szál petrezselyem, 3-4 ek finomliszt
A húst kb. 1.5 centis kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát egy lábasban az olajon megfuttatjuk. A húst rádobjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. A babérlevéllel, a borssal és a pirospaprikával fűszerezzük, elkeverjük, és aláöntünk eg ykevés vizet. 1 kiskanálnyi sóval ízesítjük, és lefödve, kis lángon kb. 45 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Közben, ha kell, mindig öntünk alá egy kevés vizet, nehogy leégjen. Ezután 1,5-2 liter vizet ráöntünk, fölforraljuk. Belerakjuk a rózsáira szedett brokkolit, kb. 10 percig főzzük. Közben elkészítjük a gombócot. Ehhez a még melegen áttört, kihűlt krumplit a tojással elkeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a lisztet is beledolgozzuk. A masszából vizes kézzel 20 diónyi gombócot formálunk, és amikor a brokkoli félpuha, a gyöngyözve fővő levesbe rakjuk. A tejszínt a tejföllel és a liszttel simára keverjük, alevest ezzel sűrítjük. A szerecsendióval, tárkonnyal és a petrezselyemmel fűszerezzük, a citrom kifacsart levével pikánsra ízesítjük. Ha kell, utánasózzuk, végül a tűzről lehúzva a whiskyvel ízesítjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
bera
Főmágus


Csatlakozott: 2007.03.07. Szerda 13:08
Hozzászólások: 3494
Tartózkodási hely: Valahol a nagyon messze és a nagyon közel között.

HozzászólásElküldve: 2008. 09. 05. 15:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Mézes szilvakrém leves

Hozzávalók:

70 dkg szilva
víz
fahéj
szegfűszeg
4 púpos evőkanál cukor
méz
2 csomag vaníliás cukor
1 doboz (2 dl) főzőtejszín
(és ha van otthon, 1 marék fagyasztott málna)


A tálaláshoz:

felvert tejszínhab
néhány szem szilva

Elkészítés:

Néhány szem szilvát félreteszünk.
A szilvát és a málnát egy fazékba tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészen rottyantunk egyet.
Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd krémesre összeturmxoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint rottyantunk egyet rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. megkóstoljuk, és ízlés szerint hozzáadunk annyi mézet, amennyi jólesik. ( kb. 3-4 evőkanálnyit.)
Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.
_________________
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése MSN Messenger
Caravell
Orákulum


Csatlakozott: 2004.06.05. Szombat 7:27
Hozzászólások: 10710

HozzászólásElküldve: 2008. 09. 05. 16:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

alexa írta:
Brokkolikrémleves (enyhe főzelék)

Végy 3 szép nagy fej brokkolit, mosd meg, szedd apróbb , főzd meg tyúkhúsleveskockás vízben puhára. Majd ha kihűlt, turmixold össze finomra. Öntsd egy fazékba, és zabtejszínnel főzd fel, és ízesítsd utána, ha úgy érzed, szükséges. Pirított szemlekockákkal és reszelt sajttal isteni!
Különösen, ha előbb ezeket rakod a tányérba, s csak utána mered rá a levest. Wink

Ezt nagyon finomra tudja a párom Very Happy (bár egyszer olyan sűrű lett, hogy ráöntöttem lisztbe forgatott kicsit átsütött hússzeletekre és csináltam tepsis brokkolist, a tetején füstölt sajttal.... mmmm. ..nagyon jó lett )
_________________
„Mert a teknősbéka biztosan jár a lábán, ok ez arra, hogy szárnyát szegjék a sasnak?”
(E. A. Poe)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mona
Főmágus


Csatlakozott: 2003.08.15. Péntek 10:04
Hozzászólások: 3734
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2008. 10. 09. 11:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

alexa írta:
Brokkolikrémleves (enyhe főzelék)

Végy 3 szép nagy fej brokkolit, mosd meg, szedd apróbb , főzd meg tyúkhúsleveskockás vízben puhára. Majd ha kihűlt, turmixold össze finomra. Öntsd egy fazékba, és zabtejszínnel főzd fel, és ízesítsd utána, ha úgy érzed, szükséges. Pirított szemlekockákkal és reszelt sajttal isteni!
Különösen, ha előbb ezeket rakod a tányérba, s csak utána mered rá a levest. Wink


Ezt a hétvégén kipróbálom!
_________________
"Akárhogy is sír az ember, a végén csak kifújja az orrát." /Heine/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
gincsi
Orákulum


Csatlakozott: 2002.03.27. Szerda 1:00
Hozzászólások: 6094

HozzászólásElküldve: 2008. 10. 12. 20:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Gombócleves Xifunak:

Kb. másfél liter rántott-levest készítesz (én spec sokszor kihagyom a lisztet belőle), amíg felforr elkészül a gombóc is.

Egy összetett marék lisztbe egy csipet sót és egy csokor apróra vágott petrezselymet raksz. Majd kanalanként felváltva annyi forró vizet és olajat adsz hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapj. Ebből apró (d=2 cm) gombócokat formálsz és a leveshez adod. Kb 5 perc alatt megfő, én egyet ki szoktam venni, félbevágom és így ellenőrzöm. Közvetlen lekapcsolás előtt egy kevés tejfölt adok a leveshez. Ezt teheti mindenki a tányérjába is ízlés szerint.

Jó étvágyat!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Xifu
Orákulum


Csatlakozott: 2002.07.28. Vasárnap 17:58
Hozzászólások: 9226

HozzászólásElküldve: 2008. 10. 13. 00:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

gincsi írta:
Gombócleves Xifunak:

Kb. másfél liter rántott-levest készítesz (én spec sokszor kihagyom a lisztet belőle), amíg felforr elkészül a gombóc is.

Egy összetett marék lisztbe egy csipet sót és egy csokor apróra vágott petrezselymet raksz. Majd kanalanként felváltva annyi forró vizet és olajat adsz hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapj. Ebből apró (d=2 cm) gombócokat formálsz és a leveshez adod. Kb 5 perc alatt megfő, én egyet ki szoktam venni, félbevágom és így ellenőrzöm. Közvetlen lekapcsolás előtt egy kevés tejfölt adok a leveshez. Ezt teheti mindenki a tányérjába is ízlés szerint.

Jó étvágyat!

köszönöm, nemsokára kipróbálom Wink Smile
_________________
"I know I'm not perfect but I can smile"
(Dido)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mona
Főmágus


Csatlakozott: 2003.08.15. Péntek 10:04
Hozzászólások: 3734
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2008. 10. 16. 09:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Mona írta:
alexa írta:
Brokkolikrémleves (enyhe főzelék)

Végy 3 szép nagy fej brokkolit, mosd meg, szedd apróbb , főzd meg tyúkhúsleveskockás vízben puhára. Majd ha kihűlt, turmixold össze finomra. Öntsd egy fazékba, és zabtejszínnel főzd fel, és ízesítsd utána, ha úgy érzed, szükséges. Pirított szemlekockákkal és reszelt sajttal isteni!
Különösen, ha előbb ezeket rakod a tányérba, s csak utána mered rá a levest. Wink


Ezt a hétvégén kipróbálom!


Alexa, kipróbáltam, megfőztem, de a turmixolás után olyan sűrű lett, hogy megállt benne a kanál Neutral ilyennek kellett lennie?

Egyébként ízre nagyon jó volt!
_________________
"Akárhogy is sír az ember, a végén csak kifújja az orrát." /Heine/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Következő
2 / 8 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.