Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

Ünnepi ételek
Ugrás a köv. oldalra: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Swindler
a Dagisarkany


Csatlakozott: 2001.04.25. Szerda 1:00
Hozzászólások: 659

HozzászólásElküldve: 2007. 06. 11. 12:34    Hozzászólás témája: Ünnepi ételek Hozzászólás az előzmény idézésével

Ünnepi ételek topikja

Ide csak Ünnepi ételreceptek!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 07. 15. 16:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Citromkrémes frankfurti koszorú karamellás mandulával
Hozzávalók: 530 g vaj, 200 g + 12 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 230 g liszt, 100 g őrölt mandula, 50 g ételkeményítő, 3 tk sütőpor, zsemlemorzsa, 1,5 cs vaníliás pudingpor, 700 ml tej, 4 citrom reszelt héja, 3 ek citromlé, 75 g lapra vágott mandula, 20 g hámozott mandula, 150 g piros ribizlizselé
250 grammnyi vajból, 200 grammnyi cukorból, a vaníliás cukorból és a sóból krémes masszát keverünk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A mandulával, az ételkeményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet gondosan összekeverjük a tojásos masszával. Végül 175 fokra előmelegítjük a sütőt. Vajjal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy 26 cm átmérőjű koszorúformát. Beletöltjük a masszát, és a sütő középső részében kb. 50 percig sütjük. A megsült tésztát még 10 percig pihentetjük a formában. A töltelékhez a pudingport simára keverjük 3 ek cukorral és 8 ek tejjel. A maradék tejet a citromhéjjal együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az elkevert pudingport és a citromlevet. A pudingot tálba töltve hagyjuk teljesen kihűlni. A lapra vágott mandulát szárazon megpirítjuk egy serpenyőben, majd kiszedjük és félrerakjuk. Nyolc ek-nyi cukrot karamellizálunk egy serpenyőben, megforgatjuk benne az egész mandulaszemeket majd egyenként olajjal megkent alufóliára rakosgatjuk. A süteményt vízszintesen kétszer elvágjuk. Az alsó és a középső lapot vékonyan megkenjük a ribizlizselével. Legmagasabb fokozatra állított habverővel kb. 10 percig krémesre keverünk 280 gramm vajat 1 ek cukorral. A pudingot átkeverjük, majd a felvert vajba forgatjuk. Fontos, hogy a puding és a vaj azonos hőmérsékletű legyen. A krém egyharmad részét rákenjük a zselével bekent lapokra, majd összeállítjuk a koszorút. A krém kétharmad részével kívülről megkenjük a koszorút, egy keveset félreteszünk a dekoráláshoz. A mandulalapocskákat rányomkodjuk a koszorú oldalára. A maradék vajkrémet nyomózsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk a koszorú tetejére. Az egészet kb. 2 órára hűtőbe tesszük. Végül a karamellás mandulaszemekkel és citromfű levélkékkel díszítjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 07. 15. 16:49    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Bélszín Stroganoff módra, vajas sárgarépával
Hozzávalók: 200 g rizs, 700 g bélszín, 2 db ecetes uborka, 4 szem finomra aprított mogyoróhagyma, ¼ l száraz vörösbor, ¼ l sötét pecsenye alaplé, só, bors, 8 kisebb szál egészben blansírozott sárgarépa, 40 g vaj, cukor
A rizst puhára főzzük. A húst kb. 4 mm-es vékony szeletekre vágjuk. Az uborkát karcsú hasábokra aprítjuk. Egy felforrósított serpenyőben felhevített olajon megpirítjuk a húst. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát, az uborkát, és pár percig együtt sütjük az egészet. Majd szűrőbe öntjük, közben egy tálban felfogjuk a pecsenyelevet. A visszamaradt pörzsanyagot feloldjuk a vörösborral. Hozzáadjuk az alaplevet és felforraljuk. Forralással kissé besűrítjük, majd sóval és borssal ízesítjük. Végül hozzáöntjük a felfogott pecsenyelevet, és a mártást még egyszer felforraljuk. A blansírozott sárgarépát kevés cukorral elkevert 20 grammnyi vajon fényezzük, és ropogósra pároljuk. Végül sóval fűszerezzük. A puhára főtt és lecsepegtetett rizsbe vajat és sót keverünk, majd kivajazott formákba nyomkodjuk. A rizst tányérokra borítjuk. A húst összekeverjük a mártással, a rizs köré halmozzuk, sűrű tejföllel díszítjük, megszórjuk petrezselyemmel és a sárgarépával együtt tálaljuk.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 09. 02. 19:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Töltött pisztráng
4 konyhakész pisztráng, 20 dkg ricotta, só, tarkabors, 2,5 dkg friss apróra vágott zöldfűszer, 1 tk mustár, 2 gerezd fokhagyma, 6 ek olívaolaj , 1/2 tk paprika, 1 citrom.
A pisztrángokat megtisztítom, hideg vízzel leöblítem és szárazra törlöm. A ricottát sózom, borsozom, zöldfűszerekkel és mustárral pikánsra ízesítem. A pisztrángot megtöltöm a friss sajtmasszával. Megtisztítom a fokhagymagerezdeket, apróra vágom és olajjal, sóval, borssal, füvekkel és paprikával keverem el. A pisztrángokat mindkét oldalon bekenem a masszával, rácsra helyezem, alá teszek egy zsírfelfogó serpenyőt és a tűzhely grilljében mintegy 15 percig grillezem. Időnként újra bekenem a marináddal. Citromszeletekkel tálalom.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Jön az Advent és a Karácsony! Lehet már tervezgetni. Hoztam ehhez néhány finom receptet!

Omlós marcipános szív
Hozzávalók: 15 dkg hideg vaj, 25 dkg liszt, kb. 12 dkg cukor, 5 dkg marcipánmassza, 1 zacskó reszelt narancshéj, ½ csapott tk mézeskalács fűszerkeverék, 1 tojás, 25 dkg porcukor, kb. 4 ek narancslé, piros és sárga élelmiszer-színezék
A vajat feldaraboljuk. A marcipánt lereszeljük, majd dagasztógéppel beledolgozzuk a lisztet, a vajat, a cukrot, a reszelt narancshéjat, a fűszerkeveréket meg a tojást. Kézzel simára gyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán a tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Kétféle méretben (4 és 5,5 cm-es) szíveket szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon tepsinként kb. 8 percig sütjük. A porcukrot és a narancslevet habverővel mázzá keverjük, és két részre osztjuk. Az egyik adagot az összekevert élelmiszer-színezékkel megfestjük. A fehér és a színes mázt kis nejlonzacskóba töltjük. A zacskók sarkán lyukat vágunk, és a szíveket bevonjuk. Végül a piros szíveket fehérrel mintázzuk, néhány fehér szívre pedig piros kontúrt rajzolunk.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Angyalszárnyas muffin
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 12-13 dkg vaj, 12-13 dkg cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 1½ tk sütőpor, 10 dkg reszelt étcsokoládé
A díszítéshez: porcukor és tetszés szerint színes cukor
A durvára aprított étcsokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk, és nejlonzacskóba töltjük. A zacskó egyik sarkán kis lyukat vágunk, és sütőpapírra 12 pár angyalszárnyat rajzolunk. A csokoládéval nem túl vékonyan kitöltjük, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük. A vajat a cukorral krémesre keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a kakaóporral meg a sütőporral elvegyített lisztet, és beleforgatjuk a reszelt csokoládét. A muffinformákban elosztjuk és előmelegített sütőben, 200 fokon 17-20 percig sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk. Végül a muffinokba 2-2 párhuzamos nyílást vágunk, és óvatosan beletűzzük az angyalszárnyakat. Cukorszórással díszíthetjük.

Adventi krémlikőr
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tk kakaópor, 1 ek cukor, kb. ½ tk mézeskalács fűszerkeverék, 1 üveg (700 ml) whiskys krémlikőr (Baileys)
A tejet felforraljuk. A kakaóport a cukorral és a fűszerkeverékkel elvegyítjük. Ráöntjük a forró tejet, alaposan összekeverjük, majd kihűtjük. Végül a likőrrel összekeverjük, és mutatós 2 dl-es üvegcsékbe töltjük. Mézeskalács szívvel díszíthetjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Omlós tejkaramellás karika
Hozzávalók: 12 dkg tejkaramella, 25 dkg margarin, csipetnyi só, 25 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 1 z vaníliás cukor, 3 tojás, kb. 32 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, kb. 12 dkg darált mandula, 1 csapott tk sütőpor, 10-10 dkg ét és tej tortabevonó
A tejkaramellát nagyon finomra aprítjuk. Robotgéppel a margarint a sóval, a cukorral, a kikapart vaníliavelővel és a vaníliás cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a keményítővel, a mandulával és a sütőporral elvegyített lisztet. Végül beleforgatjuk a felaprított tejkaramellát. A tésztát nagy lyukú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és három, sütőpapírral bélelt tepsibe 50 (5-6 cm-es) karikát nyomunk. Előmelegített sütőben, 200 fokon tepsinként 10-12 percig sütjük. Rácson kihűtjük. A durvára aprított kétféle bevonót forró vízfürdőben, megolvasztjuk. A linzereket félig a folyékony csokoládéba mártjuk, majd alaposan lecsöpögtetjük, és rácsra téve száradni hagyjuk.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Meglepetés sütik
Hozzávalók a töltelékhez: 2 ek Amaretto, késhegynyi kardamom és őrölt fahéj, 6-6 dkg szárított sárgabarack és füge felaprítva, 3 dkg felaprított, kandírozott cseresznye, 2 ek cseresznye dzsem
A tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 csipet só, ½ üvegcse mandula aroma, 12,5 dkg vaj, ezenkívül 2 felvert tojásfehérje a kenéshez
Az előző napon (!) a töltelékhez valamennyi hozzávalót jól elkeverjük, állni hagyjuk. A tésztához valamennyi hozzávalót összegyúrjuk és fóliában kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Azután kb. az egyharmadát enyhén belisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk és kb. 5cm átmérőjű köröket szúrunk ki. A körök felére egy-egy szűk tk tölteléket teszünk, a tészta szélét vékonyan megkenjük a felvert tojásfehérjével, hogy jól illeszkedjen. A maradék tésztá egy éles késsel kereszt formára középen bevágjuk, egymásra helyezzük és a széleket villával lenyomkodjuk, a nyílást egy kicsit megnyitjuk, hogy a töltelék látható legyen. A süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra helyezzük. 175 fokra előmelegített sütőben szűk 15 perc alatt megsütjük. A süteményeknek aranysárgáknak kell lenniük. A legjobb, ha egész éjszaka hűlni hagyjuk.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tojásos marcipános finomság
Hozzávalók: 20 dkg nyers marcipánmassza, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, ½ citrom, 1 csipet só
A díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott piros és zöld cseresznye, negyedelt dió, 2 ek sárbarack dzsem, 1 ek rum
A marcipánmasszát a tojássárgájával (robotgéppel) simára keverjük. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a lereszelt citromhéjat, a citromlevet és a sót. A tésztát egy nagyobb lyukú kinyomózsákba töltjük és 3-3 egymásba érő halmocskát nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Az egyes darabokat kandírozott narancshéjjal, cseresznyével, vagy dióval díszítjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Időközben a sárgabarack dzsemet egy szűrőn átnyomjuk, rummal hígítjuk és simára keverjük. A süteményeket rögtön sütés után a mázzal megkenjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Csokoládés mandulakenyér
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csapott tk sütőpor, 7,5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, só, 1 tojás, 17,5 dkg vaj, 2 dkg kakaópor, 1 ek tej vagy rum, 5 dkg hasáb-mandula
A lisztet 7,5 dkg porcukorral és a sütőporral összeszitáljuk, a tojást szétválasztjuk és a sárgáját hozzáadjuk. A vaníliás cukorral, sóval és a vajjal összegyúrjuk. A tészta kb. 2/3 részét kakaóval, a maradékot porcukorral, tejjel vagy a rummal és a hasáb-mandulával gyúrjuk össze. A világos tésztát enyhén belisztezett munkalapon kb.22x32 cm-es nyégyzetformára kinyújtjuk, majd 11 cm széles sávokra kettévágjuk. Tojásfehérjével megkenjük. A sötét tésztát kb. 32 cm hosszú és 3,5 cm széles két hasábra formázzuk, kissé lenyomogatjuk és a világos tésztára helyezzük. A sötét tésztahasábot a világos tésztasávban felgöngyöljük és az összeérő részeket jól összenyomogatjuk. Fóliában egy éjszakán át hűtőszekrényben hűtjük. Azután egy éles késsel kb. fél cm vastag darabokra vágjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapon 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Datolyás csók
Hozzávalók: 17,5 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 8 dkg vaj, 2 tojássárgája, 12 dkg nyers marcipánmassza, 2 dkg felaprított pisztácia, 30 db kimagozott datolya, 1 tojásfehérje
A tészta valamennyi összetevőjét összegyúrjuk és folpackban egy órát a hűtőszekrényben hűtjük. A marcipánt a pisztáciával összegyúrjuk és a datolyákat ezzel megtöltjük. A tésztát liszttel beszórt munkalapon kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, aztán kb. 10 cm-es szélességben hosszúkásra nyújtjuk. Fölvert tojásfehérjével megkenjük. A datolyákat a tésztalap hosszában három sorban középre helyezzük. A tésztát felgöngyöljük és a széleket jól lenyomkodjuk. A tésztát még egyszer egy órára lehűtjük, vagy még jobb, ha mélyhűtőbe tesszük. Egy éles késsel kb. másfél-két cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 19. 19:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Portói szeletek
Hozzávalók: 2 tojás, 18 dkg porcukor, 30 dkg tejföl, 2-3 csepp mandula-aroma, 2 ek narancslé, 2 tk reszelt narancshéj, 1/8 l világos portói bor, 20 dkg lehéjazott mandula, 20 dkg liszt, +4 dkg szeletelt mandula, porcukor a szóráshoz
A tojásokat és az átszitált porcukrot habosra keverjük, azután a további öt hozzávalót elkeverjük. A lisztet átszitáljuk és a mandulával elkeverjük, az összetevőket jól összedolgozzuk, fóliában kb. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben egyenletesen kinyújtjuk, mandulával megszórjuk. 175 fokos előmelegített sütőben kb.25 perc alatt megsütjük. Kissé kihűtjük, kis rombuszokat vágunk belőle és porcukorral megszórjuk.

Mandulás csók
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 2-3 csepp keserűmandula aroma, 1 késhegynyi narancs lereszelt héja, 8 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg hideg vaj, piros és zöld kandírozott cseresznye, porcukor a szóráshoz
A tészta valamennyi összetevőjét összegyúrjuk, folpackban kb. 1 órát a hűtőszekrényben hűlni hagyjuk. A tésztából kb. dió nagyságú golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A közepébe mélyedést nyomunk és egy-egy elfelezett kandírozott cseresznyét ráhelyezünk. 175 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világosra sütjük.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 28. 16:52    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Csokoládéba mártott vaníliás rudacskák

Hozzávalók: 20 dkg vaj + 8 dkg cukor, 3 tojássárgája, 2 kiskanál vaníliaeszencia, 25 dkg liszt
A mártáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. A vaníliaeszenciával ízesítjük, majd a liszttel gyorsan összegyúrjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután a tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastag rudakká formáljuk, amiket kb. 6 centi hosszú darabokra vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc akatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a darabokra tördelt csokoládét forró vízfürgőn megolvasztjuk, és a vajjal simára keverjük. A vaníliás süteményeket egynként a csokoládéba mártjuk úgy, hogy csak az egyik felüket fedje be a máz. Rácsra téve hagyjuk megdermedni, majd jól zárható dobozba tesszük, amiben 3 hétig friss marad.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 28. 16:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Részeges piskótabomba

Hozzávalók: 25 babapiskóta, 3 ek rum, 1 ek kristyálcukor, 3 tojás, 1 ek liszt, 2 dl tej, 15 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 1 dl erős feketekávé, 15 dkg vaj, 2 dl tejszín
Három tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg porcukorral. Hozzáadjuk a kakaót meg a lisztet, felengedjük 1 dl erős feketekávé és 2 dl tej keverékével, majd gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Belekeverünk egy ek rumot, kihűtjük, azután alaposan kikeverjük a vajjal. Végül óvatosan belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot. A maradék rumot elkeverjük fél deci vízzel meg egy ek cukorral, és sűrű sziruppá főzzük. Egy tortaforma alját szorosan kibélelünk babapiskótával, és meglocsoljuk egy kevés sziruppal, megkenjük a krémmel, majd befedjük egy sor piskótával. A locsolást és a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Néhány órára, de ha lehet, egy egész éjszakáraa hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Másnap a tejszínből egy kevés cukorral édes habot verünk, és bevonjuk vele a bombát. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sherpa01
Neofita


Csatlakozott: 2007.04.29. Vasárnap 12:47
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásElküldve: 2007. 10. 28. 16:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Narancsos trüffel

Hozzávalók: 4 dkg cukrozott narancshéj, 20 dkg fehér csokoládés tortabevonó, 1 dl tejszín, 1 narancs reszelt héja, 2 ek narancslé
A díszítéshez: 2 dkg pisztácia, 15 dkg fehér csokoládés tortabevonó
A cukrozott narancshéjat apró darabokra vágjuk. A tortabevonót összetörjük, és felolvasztjuk a tejszínben. Hozzákeverjük a cukrozott narancshéjat, a narancslét meg a reszelt narancshéjat, majd négy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután habverővel krémesre keverjük a masszát. Vizes kézzel vagy kanál segítségével kis halmokat, gömböket formázunk belőle, majd tálcára sorakoztatva egy egész éjszakára visszatesszük a hűtőbe. A pisztáciát hosszúkás lapokra vágjuk, a tortabevonót feldaraboljuk, és vízfürdőben felolvasztjuk. A trüffelgolyókat bevonjuk a fehér csokival, és pisztáciával díszítjük. Hagyjuk megszáradni, és tálalásig hűtőben tartjuk.
_________________
Vonuló felhők felett mindig kék az ég
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Nagyi konyhája Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Következő
1 / 7 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.