Keresés 
  
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

V. A Főpap

 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Asztro - Ezo
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 25. 16:20    Hozzászólás témája: V. A Főpap Hozzászólás az előzmény idézésével


A képen a Főpap palástot és koronát viselő alakja látható. Egyik kezével áldást oszt az előtte térdeplő két papnak, míg a másik kezében egy hármas keresztet tart. Mögötte két oszlop látható. A két pap olykor borotvált fejű, máskor nagykarimájú kalapot viselnek. Némely Tarot kártyán a Főpap szakállas, más kártyákon arca simára borotvált.

A Pápa természetesen ismert figura volt a középkor társadalmában, de a Tarot kártyák készítőinek számolni kellett bizonyos veszélyekkel, amikor kártyájukra tették a képét, hacsak a kártya nem akkortájt készült, amikor a pápaság székhelye Olaszországon kívül volt.

A Főpap szimbolikájának vizsgálatánál biztosabb talajon állunk, mint amikor annak történelmét vizsgáljuk. A Tarot sorozatban a Főpap az ötös számot viseli, a mentális inspiráció, a kreatív gondolkodás, az erkölcsi törvény és az intellektuális szintézis számát. Az élet éleinek "lekerekítését" képviseli; a térbeni rendeződés négy kardinális pontja egyesül a közös középpontban.

úgy, ahogy a Császár a Császárnő párja, a Főpap is kiegészítője a Föpapnőnek. Mint a római-katolikus Pontifex - akinek alakjára emlékeztet - ő az Isten földi képviselője, a nyáj pásztora, aki a Mennyország és a Pokol kapuit nyitó kulcsokat birtokolja. A Pontifex cím latin szóból eredetű, melynek jelentése: hídverő, és a Tarot Főpapja a negyedik fő híd, amelyik az érzékek külső világát a lélek belső világával összeköti.

ö az ortodox vallás fenntartója, a társadalmon belül elfogadott viselkedési forma képviselője. A mögötte álló oszlopok a megalapozott vallásosság támaszainak szimbólumai, melynek ő az őrzője és kinyilvánítója. ö tanítja népének azt, ami a világiságon túl van. Tanításai gyakorlatiasak és érzékletesek, jóhiszemű kíméletességének szimbólumaként kesztyűt visel. Jung alábbi szavai találóan alkalmazhatóak ehhez a Tarot képhez: „Ő az inspiráló szellem, aki az álmodót az élet értelmébe beavatja és annak titkait az ősök tanításainak megfelelően megmagyarázza."

Háromágú aranykoronája a fizikai, az érzelmi és az értelmi szférák bölcsességének és tudásának szimbóluma. A némely kártyán megjelenő kampó az egyházi hatalom jele - ő a szellemi irányító, a Jó Pásztor. A lábainál áldásáért és tanításáért térdeplő papok a kontemplációt, a befelé-fordulást, illetve az aktivitást képviselik. A Főpap mély és alapos tudásával friss ideákat, eredeti meglátásokat teremthet, még akkor is ha ezek szorosan kapcsolódnak egymással egy hagyományos keretben. Inspirációján keresztül állandóan megújul és újrafogalmazódik az embernek az Istennel való kapcsolata, és így minden kor megkapja a maga időszerű jelzőit, melyek szellemi útját kijelölik. Mundán értelemben vizsgálódva a Főpap azt az embert képviseli, aki világát ízlésesnek, takarosnak, jól kiegyensúlyozottnak szereti. ö az, aki egy gondosan kidolgozott formula szerint éli az életét és nem kedveli azokat, akik világos cél nélkül evickélnek át életükön. Hajlamos azt gondolni, hogy az út, ami neki megfelel ugyanolyan jó mindenkinek, és úgy érzi, hogy kötelessége erre rá is mutatni. Erkölcsi felsőbbrendűségének attitűdje lehetetlenné teheti számára a másokkal való együttélést. Filozófiája tartalmazhat sok mindent, ami jó és előremutató, de hiányozhat belőle a melegség, a spontaneitás és az alapvető emberszeretet.

Negatív aspektusában a Főpap intellektuális ellenkező is lehet, aki keresi az "eretnekségeket" és az elfogadott dogmáktól való eltéréseket. Kifordult állapotában ő maga válhat hamis tanítások tanítójává, elősegítve a babonák, valamint az ismeretlentől való félelem terjedését.

Javas szempontból, azaz a Főpap kártyáját összevetve az általunk használt egyéb analógia-rendszerekkel, a következőket tennénk hozzá vizsgálódásunkhoz. Pozitív aspektusában hozzátartozik a tanítás, a hagyománnyal, a szellemiséggel, a vallással kapcsolatos exoterikus illetve ezoterikus ismeretek. Negatív aspektusa a vak hit! Asztrológiai analógiája a Jupiter - Szaturnusz együttállás, illetve a Vízöntő jegye. Trigramja a Hegy, ásványa a kalcedon, növénye a zsálya, állata a kakukk.

[Lásd: Alfred Douglas: A Tarot]
forrás: http://www.tarrdaniel.com
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 26. 05:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével


Szent Imre Szobor
helye: Tatabánya, az Ótelepi templom mellett, a Május 1. parkban
alkotó: Reisch Károly

Eleme: Tűz
Bolygók: Szaturnusz, Jupiter, Merkúr
Állatövi jegyek: Kos,Bika,Nyilas

A képen Szent Imre herceg jobb vállán átsugárzó fény a szellemi tudást jelképezi. A fentről, illetve a múltból fakadó ismereteket idézi, valamint ezek tudatos vállalását.
Édesapja Szent István, Intelmei a ma élő emberek számára is betartandó, betartható normákat sugallnak. Szent Imre az ifjúság védőszentje.
Az ősi táltos tudást a Turul Nemzetség királyai még alkalmazták a földi és égi hatalom egyesítésével, amelynek megtestesítője a Magyar Szent Korona.
Az eddig megismert hat kártya értelmének ismeretében fizikai létünk döntő szakaszhoz érkezett. A régi közmondás szerint is legnehezebb dolog a világon ötről a hatra jutni.

A következő lépésünk a döntés.
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 26. 05:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

V - A Főpap

Nap a Nyilasban, mint a belső értékek tanítója, Jupiter a Halakban, mint az örökkévalóság látomása.

Állatöv: Bika

Életfa: Chokmah-tól (Bölcsesség, kettesek és Királyok) Chesed-ig (Kegyelem és Szeretet, négyesek)

Eleme: Föld

Száma: 5, mint eszencia. Az erő, mely felülmúlja a négy elemet.

A Főpap a hit és a beismerés, gyónás szimbóluma. Lehet templom, szekta vagy egy okkult társadalom. Ő a pápa, a druida, vagy a hitvallások és dogmák Főpapja. Ő képviseli az ember vallási- és intellektuális tradícióit, és talán az egyetlen az emberek között, aki erre született, vagy lehet az egy, aki magát választotta.

Pozitív szemszögből, a Főpap képviseli a tudás és magyarázat keresését, vágyakozást a hit és dogma tanulmányozására, ahelyett hogy egyszerűen elfogadná azokat, hogy felkutathassa, és tovább fejleszthesse őket. Ez ugyancsak képviseli a mély beteljesülést, amit valaki meglelhet, ha nagyon tud bízni saját hitében.

Negatív nézőpontból a Főpap jelentheti a bigottságot, a vak hitet a dogmákban, az intoleranciát minden a miénktől eltérő hitvallással szemben. Ugyancsak jelenthet hiszékenységet, és mikor bármilyen új hitet követünk csak azért, mert a tradicionálist hirtelen unalmasnak vagy nem kielégítőnek gondoljuk.

Vezérli: Elrejtett igazságok keresése, bizalom a belső ösztönökben

Fény: Bölcsesség és tudás, mint a dogmáktól és tudománytól független tapasztalat

Árnyék: Intolerancia, ezoterikus ostobaság
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Tidena
Orákulum


Csatlakozott: 2009.01.12. Hétfő 9:53
Hozzászólások: 8034

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 26. 06:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésévelFőpap
A Főpap az Atyaisten földi helytartója, aki - mint leghatalmasabb méltóság - közvetít az Ég és a Föld között. Ez a lap az élet összefüggéseinek megértését szimbolizálja. Fontos, hogy fedezd fel spiritualitásodat, és mindenkor maradj hű terveidhez.A kártya üzenete:
Szakmai tanácsra van szükséged, esetleg kilátás van valamiféle szertartásra, mint például az esküvő, a keresztelő, a válás. Vigaszt, és segítséget nyújt számodra ez a lap.
_________________
"Most élsz,most vigyázz,hogy jól csináld...."
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hangya
hangya


Csatlakozott: 2005.04.18. Hétfő 7:51
Hozzászólások: 9599
Tartózkodási hely: itt vagyok

HozzászólásElküldve: 2011. 08. 30. 06:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével05. A Főpap
05.1.Leírás
Két impozáns, díszes oszlop között áll a Főpap trónusa. Az oszlopok a Törvényt és Szabadságot szimbolizálják, más értelmezés szerint az engedelmességet és engedetlenséget.
A trónusnak nincs kartámasza. A magas háttámla lágy ívekkel megmunkált, gazdagon díszített. A trónus egy vörös szőnyeggel borított állványon áll.
Az állvány több lépcső magas. Az utolsó előtti lépcső van nagyjából a főpap előtt álló alakok könyökének a magasságában, a tiara csúcsa az oszlopfőkkel egy vonalban van.
Az utolsó lépcső előlapján a mennyország két kulcsa keresztezi egymást. Nem látok különbséget a színek között, mindkettő aranynak tűnik, talán a lelkek feletti hatalmat szeretné hangsúlyozni a rajzoló, talán szeretne eltérni a pápa jelképrendszerétől.
A trónus előtt, nekünk háttal két tonzurás alak áll, feltehetően papok. A bal oldali piros rózsákkal mintázott ruhát visel, a jobboldalin levelekkel mintázott az öltözet. Mindkettőjükön sárga stóla. Deréktól felfelé látszanak. A Főpapra figyelnek.
A Főpapon piros ünnepi öltözet, ami a karjait könyök alatt nem takarja. Fehér ing van a köpeny/palást/vagymi alatt, az borítja be a karjait csuklóig.
A pallium fehér, három kereszt díszíti, a végén gomb? Nehezék? Van. A köpeny az ülő alak ölénél betörik, redőket vet. A pallium töretlenül fut le, majdnem a bokája magasságáig.
A köntös alól kilátszik két kereszttel díszített fehér cipő.
A köntös alól kilátszik egy kék ing széle. Az ing kékjével azonos kék valami övezi a Főpap nyakát garbószerűen. A fején tiara, sárga infulaszalag borul a mellére.
Bal kezével tartja a combjának támasztott hármas keresztet, a jobbjával áldást int.
Bár a környezet és az öltözék merev mozdulatlanságba kényszeríti, a kézmozdulatai lazák.

05.2. A kép üzenete
Ez az ember a helyén van. Kapcsolatot létesít az anyagi és spirituális világ közt, tanít, példát mutat. Tudja, hogy annyi terhet kap, amennyit el tud viselni. Az arcán méltóságteljes kifejezés és a szeme rám néz, hozzám szól!! Lábai a földön nyugszanak, stabil a kapcsolata a fizikai világgal.

2 + 3 = 5 A Főpapnő és az Uralkodónő. Spirituális tanítás az anyagban. A Főpap tanít, de a fizikai világban él. Módszerei lágyak és erőszakmentesek, nőiesnek mondhatók. A gondolkodásmódja, a logikája az férfias.

05.2.1. Ami felmerült bennem
Az a pap, aki kinyitotta a plébánia ajtaját.

1956 nyara volt, már zajlottak a Petőfi körben a viták a szocialista rendszer hibáiról és esetleges korrekciójáról, de még zajlottak a perek is azok ellen a papok ellen, akiket a rendszer ellenségeinek nyilvánítottak. Sok papot zártak börtönbe, sokukat meg is kínozták.

12 éves voltam, és magamban szépen eldöntöttem, hogy materialista nevelés ide, kommunista szülők oda, nekem gyónni és áldozni kell, mert én hiszek Istenben. A megvalósításhoz a vidéki nyaralás igen alkalmasnak látszott, az időmmel nem a szüleimnek kellett elszámolni, Bözsi néni és Gábor bácsi pedig nem keresztezték a terveimet. Remegő térdekkel és elfúló lélegzettel becsengettem a plébánia kapuján. Ajtót nyitni persze a legkisebbet küldték, egy a húszas éveinek elején járó pap nyitott ajtót. „Csókolom, mink kommunisták vagyunk, de én szeretnék gyónni és áldozni.” Bizonyára meglepődött, de tudott a helyzethez illően higgadtan reagálni. Behívott, kikérdezett, felmérte, hogy ki vagyok, mit tudok, mi van bennem. Megbeszéltük, meddig vagyok még a faluban, mennyi időnk van a tanulásra. És elvállalta, hogy felkészít a katolikus vallás alapjaiból olyan szintig, hogy gyónhatok, áldozhatok.

A tanítása elsősorban a hitre vonatkozott. A katekizmusban, amit az első áldozáshoz feltétlenül el kell sajátítani, jelentős súllyal szerepel az EGYHÁZ, mint az ember és Isten közötti feltétlenül szükséges és egyetlen lehetséges közvetítő. Az én helyzetemben az Egyház tisztelete, a szabályainak betartása, a rendszeres hitélet nem volt megvalósítható. Nem is erre helyezte a hangsúlyt. Valahogyan úgy eresztett utamra, mint az őskeresztényeket, akik titokban hittek és nyíltan nem volt módjuk megvallani a hitüket. Megszegte az állam íratlan törvényeit, nem tartotta be az egyházának az előírásait, valóban Isten szolgája volt, az ő törvényeit tekintette elsődlegesnek.


Csak visszatekintve merült fel bennem, hogy micsoda bátorság volt a részéről az én oktatásom. Az is csak sok év távlatában merült fel, hogy a plébánost, a főnököt nem is láttam soha. Tudnia kellett rólam. Nem volt kíváncsi rám? Dehogynem. A plébános félt. Hagyta, hogy a gyerekkorból éppen kinőtt pap vigye vásárra a bőrét.05.2.2. Amit következtetek
05.2.2.1. Fizikai síkon
??

05.2.2.2. Értelmi, gondolati szinten
Az eredeti tanításokhoz, a gyökerekhez való visszatérés. Tanítás. Bátor helytállás a világgal szemben, kiállás az igazság mellett. Bizalom. Elvhűség.

05.2.2.3. Érzelmi, emocionális szinten
Védelem. A kibillent érzések mederbe terelése. Kapcsolat építése a fizikai és spirituális világ között.

05.3. Hivatalos értelmezés
05.3.1. Andrea
A Főpap a hit világát, a vallásos bizonyosságból eredő mély bizalmat testesíti meg. A régi időkben a Tarot három védőkártyája egyikének számított, alapvetően kedvezően befolyásolja a dolgok menetét. Ez az értelmezés sok szempontból kedvező, mert az általa kifejezett bizalom ereje vonatkozik saját önbizalmunkra, életünk mélyebb értelmébe vetett hitünkre, és az ebből fakadó, a jövőbe vetett hitünkre is. A kártya ezen kívül az etika és az erény útmutatója, valamint morális értékrendünkből eredő személyes szándékainkat is jelképezi.


05.3.2. Xalen blog
KULCSSZAVAK:
Bika; spirituális mester, tanár, tanácsadó, beavatott, belső vezető, szellemi atya, a legmagasabbrendű átalakulás.
ÚTMUTATÁS:
Önmagad keresése spirituális területekre vezet. Ez a kártya utalhat szellemi tanárra vagy mesterre. Légy nyitott a vele való találkozásra.
KÉRDÉS:
Van olyan bölcs mester (vagy volt a múltban), akihez vonzódsz?
JAVASLAT:
Foglalkozz szellemi mesterek tanításaival! Keresd egy tanár vagy mester közelségét. Látogass olyan önismereti csoportokat, melyek személyes fejlődésedet szolgálják. Légy ott őszinte, nyitott és fogékony, hallgass szíved ösztönzésére.
MEGERŐSÍTÉS:
Csak egy üzenet van, amelyre érdemes hallgatni, ez saját szíved üzenete.

Mások iránti felelősségünk lapjai

Azokról az erőkről szolnak, melyek útját állják a meggondolatlan cselekedeteknek, vagy éppen túlzottan elővigyázatossá tesz minket. Általában akkor bukkannak fel ezek a kártyák, amikor mások igen erős befolyással vannak ránk

Főpap V.

Ez a lap elsősorban azt mutatja meg, hogy a bölcsességhez és a sikerhez az út a hagyományos módon történik. A megoldás a részletekben és nem az egészben rejlik. A lapra a bölcsesség és s tudás a jellemző. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az utat a szokványos módon kell végigjárni. (pl. a tankönyv apró betűs szövegét is aprólékosan át kell olvasni), csakis így juthatunk előre. A mágussal ellentétben ő nem a határok átlépésére bíztat, hanem a lelkiismeretes, becsületes hozzáállásra híja fel a figyelmet. Negatív oldala: ha túlságosan konzervatívvá válunk, és másokban bűntudatot keltünk. A saját bűntudatunk pedig veszteglésre kényszerít. Ő nem más, mint a lelkiismeretünket megjelenítő lap.
ÁLTALÁNOS:
Bizalom és igazság keresése, megtapasztalás, meggyőzőerő, erényesség, tudatkitágítás, hitbéli erő.
PÁLYAFUTÁS:
Hasznos cselekvés, az igazi hivatás gyakorlása, magas munkaetika, a világról alkotott kép tovább fejlesztése, lelkiismeret megvizsgálása.
AMIRE BÁTORÍT:
Keresse mindennek az értelmét, és cselekedjen ennek tükrében.
AMIRE FIGYELMEZTET:
Arrogáns önhittség és a saját vélemény dogmatikus túlbecsülése.
EMBERI KAPCSOLATOK:
Mély bizalom, bizakodás, összhang, szerelmi vallomás, kiforrott erkölcsi értékrend, a kapcsolat értékének és értelmének felismerése, megbecsülés.05.3.3. Waite
He wears the triple crown and is seated between two pillars, but they are not those of the Temple which is guarded by the High Priestess. In his left hand he holds a sceptre terminating in the triple cross, and with his right hand he gives the well-known ecclesiastical sign which is called that of esotericism, distinguishing between the manifest and concealed part of doctrine. It is noticeable in this connexion that the High Priestess makes no sign. At his feet are the crossed keys, and two priestly ministers in albs kneel before him. He has been usually called the Pope, which is a particular application of the more general office that he symbolizes. He is the ruling power of external religion, as the High Priestess is the prevailing genius of the esoteric, withdrawn power. The proper meanings of this card have suffered woeful admixture from nearly all hands. Grand Orient says truly that the Hierophant is the power of the keys, exoteric orthodox doctrine, and the outer side of the life which leads to the doctrine; but he is certainly not the prince of occult doctrine, as another commentator has suggested.
He is rather the summa totius theologiæ, when it has passed into the utmost rigidity of expression; but he symbolizes also all things that are righteous and sacred on the manifest side. As such, he is the channel of grace belonging to the world of institution as distinct from that of Nature, and he is the leader of salvation for the human race at large. He is the order and the head of the recognized hierarchy, which is the reflection of another and greater hierarchic order; but it may so happen that the pontiff forgets the significance of this his symbolic state and acts as if he contained within his proper measures all that his sign signifies or his symbol seeks to shew forth. He is not, as it has been thought, philosophy-except on the theological side; he is not inspiration; and he is not religion, although he is a mode of its expression.
5. THE HIEROPHANT.--Marriage, alliance, captivity, servitude; by another account, mercy and goodness; inspiration; the man to whom the Querent has recourse. Reversed: Society, good understanding, concord, overkindness, weakness.

Házasság, szövetség, fogság, szolgaság; más értelmezés szerint kegyelem és jóság, sugalmazás, az az ember, akihez a kérdező fordulhat. Fordítva: társadalom, megegyezés, összhang, negédesség, gyengeség.
_________________
Tudom, hogy hiszem.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Asztro - Ezo Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.