Takarékossági Világnap - a pénzről profin, akár az év...
Címlap / Karrier / Takarékossági Világnap - a pénzről profin, akár az év minden napján!

Takarékossági Világnap - a pénzről profin, akár az év minden napján!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy kis történelem, tekintsünk vissza honnan ered a Takarékossági Világnap? Az 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi pénzügyi konferencia állásfoglalására és ajánlására emlékeznek világszerte a Takarékossági Világnapon. Miben is segít ez téged? Vagyongyarapító stratégiák. 

Akkor három földrész Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei folytattak szakmai tanácskozást a pénzintézetek működésének tapasztalatairól, céljairól és terveiről, valamint a betétesek érdekeiről, jogairól.

A nemzetközi szakmai tanácskozás 84 évvel ezelőtt azzal a felhívással fordult a világ takarékpénztáraihoz, hogy október utolsó munkanapját a takarékosság világnapjaként ünnepeljék minden évben. Magyarország az Országos Takarékpénztár képviseletében 1964-ben csatlakozott az 1924-es milánói tanácskozás alapelveihez.

A Takarékossági Világnap a generációk között más és más érzelmeket, emlékeket ébresztenek. Van, aki jó érzéssel emlékszik vissza, hiszen az általános iskolás években a tanárok próbálták a kisdiákokat ösztönözni a takarékosságra, több-kevesebb sikerrel.

A tanárok mellett még a szülői, nagyszülői háttér is befolyásolta, kinek mennyire sikerült a takarékosságot elsajátítani, aztán a „felnőtt” önálló éveiben megvalósítani. Napjaink gazdasági helyzete a nyugdíjrendszerünk átalakulása is ösztönzően hat a megtakarításokra.

Ne keverjük össze a spórolás és a takarékosság fogalmát, hiszen a spórolásnak van egy kis negatív kicsengése, míg a takarékosság ösztönzőleg hat.

HarmoNet tipp: Dönts ma a holnapról! - Jövőd a mában van! >>

Sajnos még mindig nincs eléggé kihangsúlyozva a megtakarítás szerepe, és jelentősége. Napjainkban, a nyugati mintát követve szinte mindent hitelekre vásárolunk (tv-t, hűtőt, karácsonyi ajándékot, stb.) és így késztetve, mondhatnánk úgy is kényszerítve vagyunk a takarékosságra, de már a kamatokkal és kezelési költségekkel megnövelve. Ha még él a családunkban 70-80 éves nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, ők igazán tudták milyen az amikor, „addig szabad csak nyújtózkodni, amíg a takaró ér”.


Nekik még mai napig is biztosan van a párnába bevarrva egy kis pénz, ismerek sok olyan falun élő idős embert akinek a temetkezési költsége betétszámlán van, hogy a családját ne terheljék anyagilag.

Valamit tudtak, talán érdemes lenne eltanulni tőlük néhány dolgot.
  • Ők sosem vásároltak hirtelen ötlettől vezérelve. Mindig megtervezték, mikor mit szeretnének vásárolni, és szép lassan összegyűjtötték a szükséges összeget.
  • Nem dobtak ki olyan dolgokat, ami még használható vagy átalakítható.
  • Az étellel is tisztelettel bántak, sokkal kevesebb élelem landolt a szemétben. Kis rafinériával újra fűszerezéssel más-más hozzávalóval újra finomságokat varázsoltak a maradékból.
  • Az igényeik összhangban volt a lehetőségeikkel! - Ez nagyon fontos, és belső harmóniát takar!
  • Egy családi vacsorát szinte a semmiből is tudtak alkotni.

Érdemes körülnézni a saját „spájzunkban” hogyan is tudjuk megfogni a guruló Forintjainkat egy kis kreativitással, odafigyeléssel.

Tollonics Éva, személyi gazdasági konzulens, „pénzügyi szabász”
eva.tollonics@starfinance.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6490 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x