Így küzdd le a lámpalázat!
hirdetés
Címlap / Karrier / Így küzdd le a lámpalázat!

Így küzdd le a lámpalázat!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

A lámpaláz sokakon erőt vesz, ha nyilvánosság előtt kell beszélniük, ha interjút kell adniuk, akár munkahelyen, akár egy tévé, vagy rádió szereplés erejéig. Ugyanez a lámpaláz gátolja a teljesítményünket egy fontos vizsgán, egy fontos beszélgetésen egy főnökkel. A teljesítményünket visszaveszi, ha nagyon erős bennünk a stressz. Ám a profik ismerik a trükköket, hogyan lehet megszabadulni tőlük. 


Rendezvénynaptár
Még olyan nagynevű, rutinos színészek, művészek, mint Müller Péter, Latabár Kálmán, vagy éppen Kyle Minogue is azt mondják: igencsak lámpalázasok minden egyes színpadra lépés előtt. Ám nekik akkor is ki kell állni, ha nincs kedvük. Sok pedagógus is küzd azzal, hogy Nekik nem jár le a vizsgaidőszak, ők mindig a színpadon állnak. Szükségük van trükkökre, amik segítenek átbillenni a lámpalázon. 5 egyszerű és ingyenes sikertipp.


1 – Igyál meg egy pohár vizet! Mielőtt a színpadra lépsz, vagy beszélni kezdesz a vizsgán, igyál egy pár korty vizet. Segíthet, ha a vízbe „belegondolod”, hogy amerre jár a szervezetedben, ott feloldja, kimossa a blokkokat. A víz egyébként – mivel le kell nyelned – tényleg segít abban, hogy a torkod blokkját feloldja, mintegy megolajozza a beszéd útját.

2 - Találj ki egy rituálét! Mindig lépj bal lábbal a terembe, - vagy éppen a jobbal, ami neked megfelel. Simogasd meg az aulában lévő szobor orrát, moss kezet, vagy használj varázstollat. A lényeg, hogy egy bizonyos cselekedetsorhoz kötve el tudd engedni a benned felgyűlt stresszt. Sokan kabala babával mennek vizsgára, azt markolásszák, vannak, akiknek van szerencsenyakkendőjük.

3 – Vegyél mély levegőt – végezz légző gyakorlatokat! A bölcs kínai szerint az európai ember nem lélegzik, csupán piheg. A légző gyakorlatokat úgy is végezhetjük, hogy mások észre sem veszik, mégis lecsendesítjük testünk stressz funkcióit, szapora pulzusunkat, vérkeringésünket, megnyugtatjuk szellemünket ezzel az egyszerű – és tényleg ingyenes – módszerrel. A legegyszerűbb és legveszélytelenebb, hogy veszünk három mély levegőt. A szánkon beszívjuk, az orrunkon kifújjuk. Ha még mindig feszültek vagyunk, 3-5 alkalommal megismételjük. A módszer egyszerű, mégis különlegesen hatásos, semmi nem kell hozzá, és nagyon gyorsan eredményt ad.

4 – Készülj fel mindig minden eshetőségre! Az a diák, aki nem csak a leckéből, az anyagból készül fel, hanem felkészül arra az eshetőségre is, hogy mi van, ha a vizsga sikerül, és mi van akkor, ha nem. Mi van akkor, ha összejön az állás interjú, és hogy fut tovább az élet akkor, ha mégsem. Mi van akkor, ha sikerül üzletet kötni, előadást tartani, és mi van ha mégsem? Ha nem esünk kétségbe a negatív következménytől sem, ha biztosan tudjuk a következő lépést akkor is, ha nem jön össze a dolog, sokkal kevésbé félelmetes. Arra azért vigyázzunk, hogy ne fessünk képzeltünk képernyőjét túl színes, túl dekoratív képet a kudarcról, mert a végén még azt vonzzuk magunkhoz. Annál inkább érdemes kiszínezni, átélni, elképzelni a pozitív lehetőséget – ugyanis az elme teremtő ereje sokat segíthet.


5 – Használd a profi előadók trükkjeit!
A profik is lámpalázasak. Néha nekik sem jön össze minden, ők is elbuknak, hibáznak, mégis fel kell állniuk. A profik gyakran egy manírt, egy „sztárallűrt” használnak fogyatékosságuk leplezésére. A profi előadókat figyelve sok-sok olyan kis trükkre jöhetünk rá, amit magunk is sikerrel alkalmazhatunk. Betty, az osztálytársam szeretett az utolsók közt vizsgára menni. Rettentően izgult, mégis kivárta, míg már majdnem mindenki bement. Rájött arra ugyanis, hogy a többiek, akik már bent voltak, elmondják milyen a tanár hangulata, mire lehet készülni, megjelölik a tételt, és nem utolsó sorban lenyugszanak. Nyugalmuk jótékonyan hat, s a vizsga vége felé a tanár már haza akar menni – kevesebbet kérdez, mint a vizsgák elején.

A profi előadók sokat játszanak a hangjukkal. Ha figyelmet akarnak kiváltani, akkor csinálnak valami meglepőt. Pörögni kezdenek, felemelik, vagy éppen lehalkítják a hangjukat, vetítenek egy képet, dalra fakadnak, vagy a vicc-repertoárjukból előkapnak egy viccet, és elmesélik. Ezeket a trükköket bevethetjük egy interjún, egy vizsgán is.

HarmoNet tipp: Beszéd, szónoklat, prezentáció - Hatékony és igényes előadásmódok. Így csináld! >>

Az általános lámpalázról tudni kell: segít, hogy a teljesítményünk jó legyen. Csak akkor káros, ha leblokkol bennünket, ha leszáll a köd az agyunkra, ha nem jutnak eszünkbe a dolgok a lámpaláz miatt.

Váraljai Julianna
 
 
[ 5349 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x