Először magad fizesd ki!
Címlap / Karrier / Először magad fizesd ki!

Először magad fizesd ki!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Közismert pénzügyi alapelv az, hogy először magad fizesd ki. Másrészt azt tartják jó gazdának, aki először az adót, a közszámlákat és az adósságát fizeti ki, majd megveszi a legszükségesebb holmit, és ha marad még valami, azt magára költi. Tehát ez mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre tűnik. A pénzre sok helyen szükség van, és könnyű magadról megfeledkezni. Mindenki akarja a pénzedet: az államtól kezdve a hatalmas reklámfelületeken üzenő multikig. 

Mit is jelent az, hogy "magad fizesd ki először"?
Egészen egyszerű dolgot: mielőtt befizetnéd a csekkeket, mielőtt bevásárolnál élelmiszerekből,
mielőtt bármit is csinálnál, tegyél félre egy kisebb vagy nagyobb összeget. Tedd a malacperselyedbe vagy a megtakarítási számládra, majd ha összegyűlik valamennyi, fektesd be jó kamatozással. Az első számla, amit minden hónapban rendezel, az legyen a saját jövőd. A maradék pénzt pedig oszd be fontosság szerint! Ha nem jut mindenre, azt jelenti, túlköltekezel, és vagy a kiadásokat kell csökkenteni vagy a bevételeket növelni.
 
Miért magam fizessem ki először?
Úgy gondolod, a mai világban lehetetlen megtakarítani? Lakbért kell fizetned, az autódat is hitelre vetted, aztán ott a rezsi, az élelmiszerek és még sok más. Persze, hogy szeretnél megtakarítani, csak épp nem marad a hónap végére egy forint sem, amit félretehetnél. És itt a probléma: a legtöbb ember annyit tesz félre, amennyi megmarad a hónap végén, a kiadások
rendezését követően. Márpedig nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni. Tehát nem azt kell félretenni, ami megmarad (mert akkor nem marad meg semmi), hanem azt kell elkölteni, ami megmarad.
 
Lehet, hogy tetszik az elgondolás, s már most szokásoddá szeretnéd tenni a megtakarításokat, de rengeteg okot fel tudsz sorolni, amiért csak később kezdenél bele a spórolásba. Ha megkérdezed az idősebb korosztályt, valószínűleg mindenki azt fogja mondani, hogy bárcsak korábban elkezdett volna félretenni. Senki sem mondja, hogy hibát vétett, amikor huszonévesen
elkezdett spórolni.
 
Tisztázni kell magadban, hogy fontosabb vagy, mint a telefontársaság. A megtakarítások olyan nyugalmat és biztonságérzetet hoznak, amit egy befizetett vízszámla soha nem tenne.



Hogyan fizessem ki magam?
A megtakarításokat olyan fájdalommentesen kell félretenni, amennyire csak lehet. Mert szinte ellenállhatatlan a kísértés a költekezésre. Tehát legyen automatikus. Legyen láthatatlan. Ha már azelőtt a megtakarítási számládra vándorol a pénz, hogy a kezedbe vehetnéd, akkor nem fog hiányozni. Lehetőség van állandó megbízással minden hónapban az erre szánt összeget egy külön, megtakarításokat gyűjtő számlára utalni.
 
Mennyit tegyek félre?
A megtakarításokhoz általában a privát nyugdíj biztosítása is hozzátartozik, bár érdemes rövidebb távú célokra is félretenni: lakásvásárlás, esküvő, új autó. Nem is szólva arról, hogy sokkal olcsóbb, ha magadat hitelezed, mintha a banktól kérsz kölcsön.
 
Aki fiatalon  jól keres és  alacsonyak a kiadásai, annak  a legkönnyebb félretenni. Kisgyermekes családban a legnehezebb. Később, amikor már egyre kevesebb dologra van szükségünk és haladva a fizetési ranglétrán egyre jobban keresünk, már nem nehéz takarékoskodni. Az átlagos életúton végighaladva a szabály az lenne, hogy életkorunkat
megfelezve kapjuk azt a százalékot, amit az összjövedelemből félre kell tenni. Vagyis 30 évesen 15%-ot, 40 évesen 20%-ot.
 
A különböző életkörülmények és jövőbeli igények miatt azonban nincsen általános érvényű szabály. A minimum azonban 5%. Ha az összes kiadásunk 5%-át nem tudjuk megspórolni, felül kell vizsgálni a családi költségvetést. Lehet gondolkodni egy másodálláson is.
 
Bunyik Zoltán pénzügyi szakértő
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4075 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x