HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-17
Címlap / Karrier / Befektetési arany - Biztonság évezredeken át

Befektetési arany - Biztonság évezredeken át

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-17

Az arany, mint befektetés egyidős az emberiséggel. Az arany jelentősége az elmúlt évtizedekben újra felértékelődött, hiszen - szinte - ez ma az egyetlen olyan befektetési forma, amellyel sikeresen kivédhetőek a válság(ok) okozta negatív hatások. 

 
Befektetés - ami újra az aranykorát éli
Az arany, mint befektetés egyidős az emberiséggel. Ebben tartották az uralkodók és királyok, bankházak és kereskedők a vagyonukat. Ez szolgált univerzálisan elfogadott fizetőeszközként korokon és országhatárokon átnyúlóan Afrikában éppúgy,mint Európában vagy Amerikában. Az arany szinte minden korban ugyanazok a tulajdonságok miatt volt elfogadott, vonzó és széles körben használt pénzügyi eszköz: a világon bárhol elfogadták, egyszerűen és gyorsan lehetett pénzre váltani - de talán ami a legfontosabb: mindig kézzel fogható értéket képviselt, a legtöbb pénzügyi termékben meglévő kockázat nélkül. Az arany jelentősége az elmúlt évtizedekben újra felértékelődött, hiszen - szinte - ez ma az egyetlen olyan befektetési forma, amellyel sikeresen kivédhetőek a válság(ok) okozta negatív hatások.

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai
 • Színarany (999.9 tisztaságú)
 • Vám és Áfa mentes
 • 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök - kézzelfogható befektetés
 • Nincs politikai, ország, partner kockázat
 • Egyedi sorszámozott aranytömbök
 • Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
 • Nemzetközi minősítés - "good delivery" státusz
 • A világon bárhol elfogadott
 • Likvid, egyszerűen pénzre váltható
Az aranybefektetés célja - tartalékképzés és függetlenség
Az aranybefektetés elsődleges célja a tartalékképzés,, ami a vagyon 5-10%-ának minél biztosabb eszközkategóriába történő elhelyezését jelenti. A klasszikus, fizikai aranybefektetésre nem alkalmazható az a pénzügyi szektorban elterjedt elemzői szemlélet, amely kiemelten a rövidtávú árfolyammozgásokra fókuszál.

"Akinek aranya van, annak mindig van pénze" (A. Greenspean) Ez az egyszerű mondat rávilágít arra, hogy az aranytulajdonos a "papírpénzben" tartott befektetésekkel szemben számos kockázatnak nincs kitéve, - a világban történhet bármi, a vagyona reálértéket képvisel.
 


Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik hisznek az "arany középútban". Azoknak, akik számára fontos, hogy olyan instrumentumokkal is gazdagítsák portfóliójukat, amelyek okosan kiegészíthetik a már meglévő befektetési stratégiájukat. Nemzetközi kitekintésben lakossági szinten a befektetési aranyban történő megtakarításnak komoly hagyományai vannak, az mindennapos része a befektetési kultúrának. Fejlett befektetési kultúrával rendelkező piacokon a megtakarítások 7-10%-át tartják hosszú távú befektetésként nemesfémben. A befektetési aranyat elsősorban azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik megtakarításaikat hosszabb időre kívánják elhelyezni egy viszonylag biztonságos befektetési formában.

Miért szeretik a nagyok az aranyat?

Mert a világ aranykészlete véges: a világ felszíni aranykészlete amelyet a történelem során kitermeltek, mintegy 167 000 tonna. Ha ezt el szeretnénk képzelni, akkor egy megközelítőleg 4500 milliárd dollár értékű, 18 x 18 x 18 méteres kockára kell gondolnunk. Ennek fele ma ékszerben, a másik fele pedig központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban, illetve ipari aranyban áll. A véges mennyiség pedig egy dologgal biztosan együtt jár: azzal, hogy mindig többen szeretnének hozzájutni, mint amennyi van belőle. Így aztán az arany kereslete mindig is meghaladja a mindenkori bányászati kapacitást. (Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken a bányák átlagos aranytartalma: pillanatnyilag az évi kitermelés megközelítőleg 80 millió unciára rúg, ugyanakkor az évi új lelőhely feltárás mindössze 15 millió uncia.)

Mert kitüntetetett szerepe van a gazdaságban, hogy úgy mondjuk ebben áll a gazdaság "aranytartaléka": bár a tőzsdei ETF-ek és más befektetési termékek mögé felhalmozott aranykészlet egyre nagyobb részesedéssel bír az aranytartalékból, a hivatalos aranykészletek jó része még mindig a nagy jegybankok és az IMF tulajdonában van. Az USA dollár és az Euró után az arany számít a harmadik legnagyobb pénzügyi tartalékképző eszköznek. Ennek megfelelően az arany egyet jelent a gazdasági biztonsággal: értékét közvetlenül sem egyik ország gazdasága, sem pedig egyik pénznem inflálódása nem befolyásolja.
 
Mert jellemzői a fizikai biztonság és likviditás: az értékpapírban tartott befektetések hozama jelentősen változhat. Az arany kevésbé rejt ilyen típusú kockázatot. A nemesfém, amikor kell, mondjuk valamilyen váratlan nehézség vagy bármilyen más gazdasági megfontolás esetén is mindig likvid és egyetemesen elfogadott fizetőeszközként működik.
 
Az alábbi táblázat az állami szektor (jegybankok) értékesítéseit tartalmazza, tonnában kifejezve, világviszonylatban. A számok önmagukért beszélnek, amennyiben a pénzügyi -gazdasági válság kirobbanása óta megfigyeljük az értékesítés volumenének nagyarányú csökkenését. Tehát a trend megfordult, a jegybankok nettó vásárlóként jelentek meg az aranypiacon.
 
2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010E
543 593 365 496 194 121 75


Ehhez még egy izgalmas adat, az egyes országok tartalékainak aránya az általuk birtokolt befektetési arany mennyiséghez képest:
 
Németország Olaszország Franciaország India Kína
3.402t 2.451t 2.435t 557t 1.054t
67% 66,1% 64,5% 7,1% 1,5%

Bizalom és függetlenség: az arany befektetés - hosszú távon - profitot generál, de ez csak a "másodlagos haszon". Ennél sokkal fontosabb, hogy az arany értékének megbecsültsége, társadalmi beágyazottsága és elismerése az egész világon egyformán magas. (Ezt jól mutatja az is, hogy a hitelminősítő intézetek rendre pozitívként értékelik, ha egy ország tartalékportfoliójában aranyat is tart.) Az arany évezredek óta bizonyítja, hogy minden más eszköznél alkalmasabb a tartalékképzésre. A puha fém a világ legkeményebb devizája, éppen ezért számítja bele az aranyat a monetáris politika is a devizatartalékokba. Az emberiség kezdete óta kitermelt aranykészlet évente mindössze 1-2%-al bővül, ezzel szemben a 70-es évek eleje óta a papírpénz mennyisége drámaian növekszik a világban. Mivel tehát az exponenciálisan növekvő globális pénzmennyiséggel csaknem változatlan mennyiségű arany áll szemben, nem lehet kétséges, hogy ez hosszútávon mit jelent a papírpénz-arany devizapáros árrelációja, más szóval az aranyárfolyam bármely devizával szembeni árfolyama számra.
 
És persze talán a legfontosabb: mert rendre szépen emelkedik a "görbe":


 
 Kattints IDE és iratkozz fel az Aranybank információs anyagaiért >>

Miért jó a kisbefektetőknek az arany? Négy érv számukra is az aranyvásárlás mellett

Mint minden befektetés, úgy az aranyba vagy egyéb nemesfémbe való befektetés is hozhat nyereséget és veszteséget egyaránt. Az arany azonban - néhány irracionális spekulációs kilengésektől eltekintve - a több száz évre visszatekintve stabilan emelkedett napjainkig.
 1. Még mindig jó "beszállási" lehetőség. Az aranyat a jelenlegi 1500 dollár/uncia szinten egyes elemzők túlárazottnak tekintik, mások véleménye viszont, hogy még mindig jelentős potenciállal bíró befektetés. Egy dolog biztos: az arany véges nyersanyag. A jelenlegi bányakapacitások 15-20 év múlva kimerülnek. Ekkor a világ befektetői társadalma két részre oszlik: arany tulajdonosokra és azokra akik szeretnének aranyat birtokolni, - csak kérdés, hogy milyen áron.
 2. Biztos, jó hozamok. Az arany nemcsak a dollár alapú pénzpiaci eszközök alternatívája, hanem más devizában jegyzett befektetési eszközökkel szemben is jó eredményeket tud felmutatni. (Bár az aranybefektetés nem fizet kamatot, ezt kompenzálja a pénzügyi termékek kockázatával szembeni függetlensége.)
 3. Kisebb volatilitás - kevesebb izgalom. Az arany kevésbé volatilis befektetési eszköz, mint a részvénybefektetések ill. árupiaci befektetések zöme. Ennek megfelelően ideális befektetés azok számára akik kerülik a jelentős kockázatokat, megtakarításaik kapcsán fontos a biztonság és nyugalom.
 4. Okos alternatíva. Bár az arany és más pénzügyi termékek, így például a részvények hozama között nincs pozitív korelláció, az arany tradicionálisan mindig is kedvelt "menekülőútja" volt a befektetőknek - különösen amikor lejtmenetben vannak a tőzsdék.

További információ >>>

RendezvénynaptárCikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x