Foglalkoztatási problémák - a megoldás kulcsa a rugalmasság...
hirdetés
Címlap / Karrier / Foglalkoztatási problémák - a megoldás kulcsa a rugalmasság és a mobilitás

Foglalkoztatási problémák - a megoldás kulcsa a rugalmasság és a mobilitás

Forrás: MTI
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A foglalkoztatási problémák megoldásának kulcsa a rugalmasság és a mobilitás lehet - mondta Pataki Károly, a Kelet-Közép-Európában piacvezető osztrák munkaerő-kölcsönző vállalat, a Trenkwalder International AG vezetőségi tagja Brüsszelben, egy magyar újságíróknak tartott beszélgetésen. 


Rendezvénynaptár
A munkaerőpiaci szakember rámutatott, hogy az elmúlt időszakban a munkanélküliség alakulása szempontjából "Európa kibillent az egyensúlyból"; Észak-Európában 3-5 százalékos az állástalanok aránya, míg Dél-Európában 20-25 százalékos, a fiatalok körében a munkanélküliség pedig van, ahol az 50 százalékot is eléri.

Eközben súlyos munkaerőhiány is van Európa egyes részein - mutatott rá. Németországban mérnökállások százezrei betöltetlenek, a német egészségügyben pedig órákon belül el lehet helyezkedni - mondta. Hozzátette, hogy a munkanélküliség Kelet-Európában is emelkedik, és a Nyugaton tapasztalható munkaerő-hiányból Kelet-Európa - kellő mobilitással - akár profitálhatna is. Pataki Károly elmondta, hogy jelenleg az európai munkaerőpiacon 2-3 százalékra tehető a kölcsönzött munkaerő aránya, de véleménye szerint a bruttó hazai termék 15-25 százalékát is megtermelik egyes országokban.


Kifejtette azt is, hogy a munkaerő rugalmatlansága a termelékenység csökkenéséhez, végső soron a befektetések csökkenéséhez, akár a tőke meneküléséhez is vezethet. Ha egy ország törvényei csak kevés számú foglalkoztatási formát ismernek el, és nehéz elbocsátani a munkaerőt, egy vállalatnak többletköltséget jelent az is, ha alacsony létszámmal dolgozik, és az is, ha kisebb kereslet mellett is foglalkoztatni kénytelen a korábbi teljes létszámot.
Ilyen környezetben a vállatok gazdálkodásának hatékonysága és versenyképességük is csökken, ezért befektetéseiket visszafogják, akár el is hagyhatják az adott országot - érvelt a munkaerőpiaci szakember. Jelezte: a nyugati országok a válságban ezt hamar felismerték, és gyorsan igyekeztek rugalmassá tenni munkajogi szabályozásaikat. Pataki Károly szerint a magyar szabályozás, a nyáron hatályba lépett új Munka törvénykönyve is a rugalmasság irányába nyit.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalatok számára is elemi érdek a foglalkoztatás rugalmassága és a minél nagyobb fokú mobilitás. A Trenkwalder vezetőségi tagja azt is elmondta, hogy az általuk foglalkoztatott és "bérbe adott" több tízezer munkavállaló 60 százaléka 25 év alatti, 70 százaléka pedig nem talált munkát, mielőtt a céghez került volna. Évente átlagosan pedig nagyjából 30 százalék kerül át tőlük véglegesen ahhoz a partnerhez, akinek kölcsönadták.
A szakember elmondta, hogy a kelet-európai térségben Lengyelországban a legnagyobb a mobilitás, Magyarországon viszont a legalacsonyabb, még országon belül is.

Habár azzal, hogy a képzett és mobil munkaerőt egy munkaerő-kölcsönző máshol helyezi el, új munkahelyek nem jönnek létre, de időt nyerhet a kormányzat ahhoz, hogy a válságkezelés, a strukturális reformok révén javuljon a gazdasági környezet, és újonnan létrejövő, esetleg kedvezőbb munkahelyekre térjen vissza a dolgozó.
Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarországon is stratégiai gondolkodásra, koncepcióra van szükség, és a válságkezelő döntéseknek is a stratégiai célt kellene szolgálniuk.


Forrás: MTI

Kép: FreeDigitalPhotos.net - xedos4 
 
[ 3047 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x