Mire jó egy meghatalmazás?
Címlap / Karrier / Mire jó egy meghatalmazás?

Mire jó egy meghatalmazás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy azt szeretnénk, ha nem kellene személyesen megjelennünk például egy hatóságnál, közműszolgáltatónál, a postánál vagy külföldi távollét, esetleg egy betegség miatt nem tudjuk saját magunk intézni ügyeinket. Ilyenkor meghatalmazásra van szükség. A meghatalmazás olyan egyoldalú nyilatkozat, amely képviseleti jogot létesít. A meghatalmazást a képviselőhöz, az érdekelt hatósághoz, bírósághoz vagy ahhoz a személyhez kell intézni, akihez a meghatalmazás alapján a képviselő jognyilatkozatot jogosult tenni. A meghatalmazás visszavonásig érvényes. A meghatalmazás korlátozása és visszavonása harmadik személy irányában akkor hatályos, ha arról tudott vagy tudnia kellett. 

A meghatalmazás szólhat egy konkrét ügy elintézésére (pl.: közüzemi órák átírása, levelek átvétele) vagy általános jellegű is lehet. Az általános meghatalmazás nem meghatározott ügyekre vonatkozik. Fontos azonban, hogy ez csak akkor érvényes, ha teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalták. A határozatlan vagy öt évnél hosszabb időre szóló általános meghatalmazás öt év elteltével hatályát veszti.

Fontos azt is tudni, hogy vannak olyan ügyek, amelyeket nem lehet meghatalmazással intézni. Meghatalmazással nem lehet például végrendelkezni vagy házasodni sem.

A legtöbb hivatal, hatóság saját maga is rendelkezésre bocsát formanyomtatványt, amellyel meghatalmazottként el lehet járni. Érdemes minden esetben előre érdeklődni, hogy milyen formátumban kérik a meghatalmazást.

Amennyiben nincs külön előírás, úgy töltse le az általam is használt meghatalmazás mintát ide kattintva.

www.jogipraktikak.hu
06-30/711-8-115
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2993 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x