Csillogó csokipapírba csent veszély - a húsvéti kutyagyilkos...
Címlap / Kedvenc / Csillogó csokipapírba csent veszély - a húsvéti kutyagyilkos

Csillogó csokipapírba csent veszély - a húsvéti kutyagyilkos

Forrás: GoldenVet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-31

A nyírfacukor, vagy másnéven xilit népszerű édesítőszer, főleg az egészséges életmódra törekvők, vagy fogyni vágyók körében. Az emberre veszélytelen, ám a kutyák számára halálos méreg is lehet!  

 

Húsvét van - ilyenkor a gyerekeknek kiszórjuk a bokrok alá, a kert zugaiba a finom édességeket, hogy kis kosárkával megkeressék azt. Ám ha az édességekkel nem vagyuk óvatosak, kedvencünk élete is lehet a tét! Olvasd figyelmesen! 


A xilit megölheti a kedvencedet! 


A nyírfacukor a kutyáknál sokkal nagyobb inzulin felszbadulást vált ki mint a glükóz. Mivel az inzulin a vércukorszint csökkentéséért felel, így a xilit tartalmú étel elfogyasztása után kedvenceinknél hirtelen vércukorszint csökkenés következik be, majd rövid időn belül májkárosodás lép fel. A felszívódás után rövid időn belül mérgezés tünetei tapasztalhatók, melyek a következők:
 
 • hányás
 • hasmenés
 • levertség
 • kóválygó járás
 • izomremegés
 • kóma
 • görcsök
 1-3 nappal a xilit felvétele után jelentkezhetnek a májkárosodás tünetei, melyek közül a legfeltűnőbb a sárgaság, a véralvadási zavarok, bélrendszeri vérzések, vérhányás és fekete széklet. A legjobb, ha megelőzöd a bajt azzal, hogy megbizonyosdsz arról, hogy a kutyád ne férjen hozzá olyan ételekhez, melyek nyírfacukrot is tartalmazhatnak. Különböző cukorkák, rágók és fogkrémek is tartalmazhatnak xilitet.
A xilites édesség fogyasztása után rövid idővel már jelentkezhetnek az első tünetek. Adjunk ilyenkor azonnal cukrot a kutyának - ugyanis a rendes cukor bevitellel megpróbálhatjuk emelni az inzulin által csökkentett vércukorszintet. Ez csak addig jelent átmeneti segítséget, míg az orvos odaér, vagy te odaérsz az orvoshoz. Fontos ugyanis azonnal állatorvoshoz fordulni, aki meg tudja hánytatni, majd szakszerűen ellátja kedvencedet.
 
 

A gyakorlatban mire figyelj, mikor kiengeded a gyerekeket a tojások megkeresésére?

 
 • Lehetőleg NE xilit-es temrékeket vásárolj! 
 • Ha valamiért mégis erre kellett essen a választásod, akkor NE engedd ki a kutyát, macskát, mikor már elrejtetted a csokikat a kertben, lakásban, várd meg mig a gyerek összesezdi mindet!
 • NE engedd meg a gyermeknek, hogy kedvencedet megkínálja vele!
 • SOHA ne hagyd ezeket a csokikat elárhető helyen kedvenced számára!
 

MI A BAJ A CSOKIVAL?


A csokoládéban nem a cukor a káros, hanem theabromin tartalma miatt kell kerülni
 
 KUTYÁKNÁL MÉRGEZÉST OKOZHAT
 
A theobromin-mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg. A tünetek közé tartozik a láz, a hasmenés, a görcsök, a hányás, a szapora légzés és pulzus, remegés, görcsök. Rögtön erre a mérgezésre gyanakodhatunk, ha csokipapírt találunk szétszórva a kutyánk közelében.
Amennyiben a kutyánk csokit evett, a hidrogén-peroxid-oldat itatása hányást vált ki. De mielőtt bármit tennénk, vigyük állatorvoshoz az állatorvossal beszéljük meg a kezelést. Ez nem játék, amit otthoni ráolvasással lehetne kezelni! 
A theobromin még veszélyesebb a macskákra, de azért nem kell különösebben aggódni, mert nagyon kevés cica szereti a csokit. Ha a tiéd ilyen, akkor különösen légy körültekintő! 
 
Alapvetően azonban háziállatainknak SEMMI szüksége semmilyen édességre, pláne csokira. Léteznek un. Kutyakekszek, kutyacsokik, melyeknek szintén érdemes alaposan áttanulmányozni az összetételt, mielőtt könnyelműen vásárolunk. Ilyenkor fokozottan érvényes az alap-tézis: Nem a külcsíny számit hanem a belbecs! A Goldenvet patikában természetesen csak ellenőrzött termékeket árusítunk. 

Ha az ünnep idején megtörténne a baj, a legközelebbi ügyeletes állatorvost keresd! Ha holisztikus szemléletű ellátást szeretnél kedvencednek, akkor pedig ismerd meg a Goldenvet állatorvosi rendelőt Érden! 

 
 
[ 2448 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x