Ella mamára emlékezünk
Címlap / Kihunyt csillagok / Ella mamára emlékezünk

Ella mamára emlékezünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Lady Scat, First Lady of Song , Lady Ella - és még ki tudja hány állandó jelzője volt Ella Fitzgeraldnak, aki a véletlennek köszönhette, hogy énekesnő lett belőle.  

A dal nagyasszonya, aki 15 évvel ezelőtt hunyt el, ugyanis táncosnőnek készült, ám bemutatkozásakor görcsöt kapott a lába. Így mindnyájunk nagy szerencséjére csodálatos hangjával varázsolt el milliókat. A jazz állt hozzá a legközelebb, de nagyszerűen „hozta magát” a bluesban és a popzenében is. Hangja, stílusa összetéveszthetetlen.

 
Szegény család gyermekeként Newportban született 1917. április 25-én. Amikor eldőlt, hogy énekesnő lesz, Chick Webb, legendás jazzdobos "vitte magával" az Apollo színházból. Húszévesen óriási sikere volt az a Tisket A Tasket című dallal, ami egyik védjegye.
 
Chick Webb halála után Ella vette át zenekarának vezetését. A 40-es években Oscar Peterson triójával zenélt, akkoriban fejlesztette ki a ritmusutánzó, szöveg nélküli, improvizatív éneklési stílust, a scatet - Dizzy Gillespie játékának hatására.

 
A 40-es évektől Norman Granz producerrel, impresszárióval dolgozott.  Énekelt Teddy Wilsonnal, Ink Spotsszal, Benny Goodmannel, Louis Jordannel - ez a néhány név csak csepp a tengerben. Fletcher Henderson zenekarában vált igazán profivá. It’s Only a Paper Moon, That’s My Desire, My Happiness, It’s Soon To Know, Baby It’s Cold Outside – ezek voltak kétségtelenül legsikeresebb poposabb darabjai. A jazztől soha nem távolodott el teljesen.
 
Ella Fitzgerald pályájának csúcsa az 50-es és 60-as évekre esett. George Gershwin, Irving Berlin, Cole Porter és Duke Ellington dalaiból válogatva készítette híres Songbook-sorozatát. A jazz mellett a swing, a bebop, a musical  és a poposabb darabok alkották repertoárját. 

    
Ki ne emlékezne a Tea for Two, a Smoke Gets In Your Eyes, a How High The Moon, az On The Sunny Side Of The Street, a Lady Be Good és a Basin Street Blues című dalaira?  Énekelt a Porgy és Bessből, Brecht-dalokat, köztük a Bicska Maxit, s Beatles-dalok is kerültek repertoárjába.
 
Külön fejezet közös munkássága Louis Armstronggal, koncertezett és lemezeket készített vele, valamint énekelt Count Basie-vel is. A 70-es évekig aktív maradt, a nyolcvanas évektől egészségi állapota miatt visszavonulót kellett fújnia. Utolsó koncertjét 1993-ban adta New Yorkban. Cukorbetegség következtében csaknem megvakult, lábát amputálták, szívét műtötték. 1996. június 15-én halt meg Beverly Hillsben.

 
Nincs ember, aki pontosan megmondhatná, hogy hány lemez jelent meg tőle 57 évi pályafutása alatt és halála után.  Bizonyos, hogy százakra rúg a számuk. Idén jelent meg például a Twelve Nights In Hollywood, de természetesen volt több is az utóbbi években, DVD is került elő BBC-felvételeiből. A CD-korszakban ontották az új kiadásokat, válogatásokat. A legrangosabb kiadók jelentették meg lemezeit – többek között a Decca, a Verve, a Capitol, a Columbia, a Pablo és több más műhely szerepel a sorban.
 
Grammy-díjból 13-at érdemelt ki, az elsőt már 1958-ban. Bekerült a Nesuhi Ertegunról elnevezett jazz Dicsőségcsarnokba. Két amerikai elnök (Ronald Reagan és az idősebb Bush) is kitüntette.
 
Számos fesztiválon lépett fel Montreux-től Newportig és kétszer koncertezett Magyarországon is. Lemezeit, díjait, filmfelvételeit, kosztümjét és más személyes tárgyait az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeum őrzi. A nyolcvanas években Sid Colin írt róla könyvet, amely magyarul is megjelent. Érdemes csemegézni weblapján és más oldalakon a világhálón.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2969 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x