Hol egykor ser született, most a művészet tanyázik
Címlap / Kultúra / Hol egykor ser született, most a művészet tanyázik

>

Hol egykor ser született, most a művészet tanyázik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Miró véleménye szerint egy művész számára, aki vizuálisan próbálja megragadni közönségét, két lehetséges út létezik, amennyiben nagyobb tömegeket kíván megszólítani - a szobrászat, illetve nyilvános helyeken, plakátokon bemutatott falfestmények. 

A német származású Wolfgang Bartesch, a Fox Autorent tulajdonosa a nyüzsgő berlini művészéletből szeretne ízelítőt adni a budapestieknek, ezért döntött úgy, hogy az egykori Haggenmacher sörgyár épületeinek egy részében alkotóműhelyeket alakít ki és 2009. május 9. - 30. között Joan Miró plakátkiállításnak adnak helyet.

„Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok.”

A svéd kristianstad-i Kortárs Művészetek Központja a kizárólagos tulajdonosa a teljes Joan Miró (1893-1983) gyűjteménynek, melyet Nils Tryding adományozott a városnak, 2003-ban. A gyűjtemény 154 Miró által készített plakátból áll, melyek az 1937-1983 közötti időszakból származnak.


Miró véleménye szerint egy művész számára, aki vizuálisan próbálja megragadni közönségét, két lehetséges út létezik, amennyiben nagyobb tömegeket kíván megszólítani – a szobrászat, illetve nyilvános helyeken, plakátokon bemutatott falfestmények.

Joan Miró első műalkotása1937-ben, a spanyol civil háború idején látott napvilágot, a Köztársasági Kormány támogatásával. A kép egy paraszt embert ábrázol, amint éppen ökölbe szorított kézzel mutat Francisco Franco és fasiszta követői felé. Utolsó plakátját pedig a 90. születésnapjának tiszteletére rendezett kiállításra készítette 1983-ban, melyet a Sala Pelaires-ban mutattak be.

HarmoNet tipp: Greco nyomában >>

Miró nagyszerű alkotásai meglehetősen változatosak. Plakátjait különböző kiállításokra, zenés-táncos bemutatókra készítette. Hatalmas mennyiségű posztereinek témája túlnyomó többségben a katalánok történelmére hagyatkozik, mely származásához való erős kötődésére utal. Néhány művében a katalán zászló piros, illetve sárga színek dominálnak, mely Franco ideje alatt tiltott volt.


A festő készített plakátokat íróknak és művészeknek, múzeumoknak és intézményeknek, továbbá számos szervezet támogatója volt, mint például a Unesco és az Amnesty. Barcelona-ban mindenki kedvence azonban a város labdarúgó csapatának készített poszter. Az 1982-es spanyol világkupa alkalmából, Mirót érte a megtiszteltetés, hogy elkészítheti a rendezvény fő plakátját. Ennek a művének köszönhetően mind a mai napig a “Művész az emberekért” jelzővel emlegetik.

HarmoNet tipp: Különös alku - kincset érő képek >>

Miró legtöbb alkotása színes kőrajz, azonban van két kivétel: egy fametszet 1958-ból és két selyem-vászon lenyomat 1973-ból, melyek egyikét külön Nils Tryding, illetve a Kristianstad-i Múzeumban megrendezett kiállítás részére készített el.

A Joan Miró gyűjtemény már eddig is több ízben került bemutatásra Svédországban (Halmstad, Kristinehamn, Umeå, Karlskrona), mindemellett Dániában, Ausztriában, Németországban, Litvániában és Lengyelországban is hasonló népszerűségnek örvend.

www.fesztival22.hu/miro
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3753 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x