Varázslatos Kelet
Címlap / Kultúra / Varázslatos Kelet

>

Varázslatos Kelet

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-03-28

Több, mint 8000 éves történelem nyomja rá bélyegét Anatóliára. A hettiták uralma és a Bizánci Birodalom ugyanúgy nyomot hagyott maga után, mint a görög vagy oszmán fennhatóság. A mai Törökország területén az elso nagyobb állam alapítása kb. 4000 évvel ezelotti idoszakban, a hettiták idejében kezdodött 

 

A történelem
Több, mint 8000 éves történelem nyomja rá bélyegét Anatóliára. A hettiták uralma és a Bizánci Birodalom ugyanúgy nyomot hagyott maga után, mint a görög vagy oszmán fennhatóság. A mai Törökország területén az elso nagyobb állam alapítása kb. 4000 évvel ezelotti idoszakban, a hettiták idejében kezdodött. Tündöklo 500 év után széthullott a virágzó királyság, amelyet az egyiptomi támadások gyengítettek, és végül a rejtélyes tengeri népek semmisítették meg. A Konstantini Birodalom túlélt késobb 1000 évet, míg az arabok Krisztus után a 7. században Mohamed próféta gyozelmével egy új vallást nem hoztak a területre. A 19. században a zsarnokoskodó szultán politikai reformjai zátonyra futottak, és a 20. század elején Kemal Mustafának sikerült a népet a függetlenséghez vezetni. Kemal ezért az Atatürk, azaz a Törökök Atyja-nevet kapta.

A kultúra
Kevés olyan ország létezik a Földön, amely ilyen gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, mint Kis-Ázsia. 12000 éve számos civilizáció - hettita, perzsa, görög, római, bizánci, oszmán - hazája volt e terület, a különbözo származású népek több hullámban telepedtek le és keveredtek egymással. Ez a vidék volt évezredeken keresztül a világ kulturális központja. Ennek számtalan bizonyítékát, tárgyi emlékét csodálhatjuk meg a szabad ég alatt, eredeti környezetükben, és a múzeumokban. A hettita kultúra maradványai, a hírneves Trója, a ”hétrétegu” város, melynek legosibb kövei i.e. 3000-bol származnak, vagy az ion városok, Miletos és Ephesos, a Római Birodalom fovárosa Konstantinápoly (Isztambul), a számtalan mecset, színház, ókori városok, épületek romjai huen tükrözik vissza az egykori nép kulturális vívmányait és gazdaságát. Fedezzen fel egy országot és a különbözo kultúrák lenyugözo kontrasztját.

Az emberek
Az iszlám, Mohamed próféta tanítása alapján, az állam és az egyház elkülönülése ellenére, az alapja Törökország mindennapi életének. Érvényesek még ma is azok a hagyományok, hogy a törökök nagy családokban élnek, egyedülállók nagyon kevesen vannak. A családközösségekben nagy az összefogás, még akkor is, ha úgy látszik, hogy csak a férfiaknak van szavuk. Törökországban szertartásos hagyományok vannak, de az emberek közötti érintkezés sokkal bensoségesebb. A törököknek sokkal több idejük van, mint nekünk, ezért sokkal kapcsolattartóbbak. A török nép higgadtsága tartozéka az országnak. Az ide utazók élvezhetik a nép udvariasságát és szívbol jövo vendégszeretetét.

A konyha
Az ínyencek szerint a török konyha a világon az egyik legjobb. Az ételek ízletesek, változatosak, a tálalás ízléses, és a vendégek még a legkisebb éttermekben is szívbol jövo kiszolgálást élveznek. Az eloételek óriási választékát kínálják, rengeteg salátát és zöldségfélét fogyasztanak, leggyakoribb foételük a számtalan fajta tengeri hal és a bárányhúsból készült, rizzsel körített kebap. Kíséroitalnak érdemes megkóstolni a népszeru ánizslikort, a rakit.

A klíma
A török part klímája klasszikusan mediterrán jellegu. A nyár hosszú, napos és meleg. A homérséklet áprilisban már 20 fokig emelkedik. Nem hidegebb ebben az idoben a víz sem, melynek homérséklete nyáron majdnem 30 fok is lehet. A levego homérséklete a nyár közepén elérheti a 45 fokot is. Szerencsés esetben a tengeri szello feltámadása kellemes felüdülést nyújt a hoségben. A nyári hónapokban ritka szenzációnak számít az eso.
 
 
[ 1022 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x