Időutazás a Királyok Vonatán
Címlap / Kultúra / Időutazás a Királyok Vonatán

>

Időutazás a Királyok Vonatán

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Gőzmozdony a siófoki Stefánia Fesztiválra, eredeti Orient Express étkező kocsi, korhű ruhák és dekoráció, történelmi programok. 

Augusztus 5-én néhány napra Siófokra költözik az elmúlt század különleges, békebeli hangulata. 2010-ben második alkalommal rendezik meg Siófokon az Osztrák-Magyar Monarchia kultúráját megidéző Stefánia Fesztivált. A budapesti Nyugati pályaudvarról induló nosztalgiavonaton az érdeklődők a rendezvény névadójával, Stefánia hercegnővel és korabeli ruhás kíséretével utazhatnak a Fesztiválra.

Mindenki ismeri a Stefánia vagdaltot és Stefánia rizottót, a Stefánia felfújtat vagy a Stefánia tortát, azonban  azt már kevesen tudják, hogy honnét kapták a nevüket a magyar konyhában ezek az ételek. Stefánia hercegnő II Lipót belga király harmadik gyermekeként született, 1864-ben. Az Osztrák-Magyar Monarchia korszakában magyar a XIX. században, Nagylónyai és Vásárosnaményi Lónyay Elemér magyar grófhoz ment feleségül, miután korán megözvegyült férje, Habsburg Rudolf halála után. A hercegnő nagyon kedvelte oszágunkat és a magyar konyhát, innen ered a számos nevével jelzett magyar étel. A hercegnő többször is járt a Balatonnál, amely nyomán róla nevezték el a siófoki vitorlás kikötőt, majd az idén második alkalommal megrendezett Stefánia Fesztivált is.

Augusztus 5-én, csütörtökön egy szerepjáték segítségével megelevenedik a történelem, amikor Stefánia hercegnő gőzmozdony vontatású vonattal a begördül a siófoki vasútállomásra, a róla elnevezett fesztivál nyitóünnepségére. Egy korabeli leírást felidézve fehér ruhás gyerekek köszöntik a főhercegnőt, akit kenyérrel és sóval kínálnak meg. A sokszínű menet a megnyitó után díszes hintókkal, és veterán autókkal vonat végig a hajóállomásig. Itt pedig a részvevők nosztalgiahajóról csodálhatják meg a balatoni panorámát, vagy részt vehetnek a Monarchia bálon.


A nosztalgiavonat a budapesti Nyugati pályaudvarról indul 12.30-kor, amelyen az utasok fényképet készíthetnek Stefánia hercegnővel, korhű ruhában, valamint fogyaszthatnak a külön az erre az alkalomra kialakított menüből is. A három napos fesztivál ezen kívül számos érdekes és múlt századot idéző programot kínál az ide érkezőknek.

Stefániát Götz Anna színésznő alakítja, valamint a város történelmének prominens személyiségeit, Jókai Mórt Juhász György, Rejtő Jenőt Gieler Csaba, Kálmán Imrét Háda János színész, Krúdy Gyulát Albert Péter, Karinthy Frigyest Miklósi Ferenc formálja meg, a ceremóniamestert pedig Arany Tamás játssza majd. A Siófokhoz köthető korabeli személyiségek a fesztivál ideje alatt többször is feltűnnek a városban. Bárki kezet rázhat velük, akár közös fényképet is készíthetnek.

„Már az előző alkalommal is érezhető volt, hogy a nem mindennapi történelmi játék felkeltette az emberek érdeklődését, hiszen több százan tolongtak a peronon, Stefánia hercegnő érkezését várva. Idén ismét részt veszünk a fesztiválon partnerként, és biztosítunk kellemes programot utasainknak már a vonaton is. Maga a szerelvény is törtönelmi kalandozás, és igazi élmény, hiszen az eredeti Orient Expressz étkezőkocsiban látjuk vendégül utasainkat, amely rendszeresen közlekedett Párizs és Isztabmul között, és az az első osztályú ülőkocsi is szerelvény része lesz, melyet a Habsburg királyi család is használt Triesztbe utazásai során” – mondta el Szendrey András a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója.



A Stefánia vonat minden darabja eredi.
A szerelvényt húzó 24-es gőzmozdony a magyar vaspályák talán legismertebb gőzmozdonya, amely 1924-től a 60-as évekig meghatározta a hazai vasúti közlekedést. A  népszerű mozdony több műtárgy, és irodalmi alkotás ihletője is egyben.
     
Az ABaü 630 - I. osztályú ülőkocsi a XIX. század végéről származó kocsi, rendkívül attraktív belső kivitelű.  Budapest és Trieszt között közlekedett a Déli Vasút gyorsvonataiban, de ezeket a kocsikat használta a Habsburg Királyi család is rövidebb utazásihoz.
     
A Wr2347 számú étkezőkocsi napjainkban a világ legidősebb, még működő étkezőkocsija. 1912-ben készült, kívül-beül is trópusi fából alakították ki. A CIWL társaság vonataiban szolgált, rendszeresen közlekedett Párizs és Isztambul között a királyok vonatában az Orient Expresszben.
     
A Caü - III. osztályú ülőkocsi az 1920-as években készült, és elsősorban a Balaton déli partjához irányuló idegenforgalom részére készült. A cizellált rézveretekkel díszített utastérben 72 fő utazhatott a nyári vakációra.
     
Az Aba2305 Pullman - I. osztályú kocsi 1925-ben készült a MÁV számára, akkor világviszonylatban is modernnek számító szegecselt oldalfalú vasúti kocsi. Az elegánsan kialakított fülkékben 42 fő utazhatott, a leggyorsabb vonatokban közlekedett.
     
A Wr4252 Piano – bárkocsi 1918-ban készült és páratlanul szép intarziái teszik méltán híressé.  Hosszú távú, nemzetközi vonatokban közlekedtették egészen a 60-as évek elejéig.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2876 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x