MÜSZI: egyedülálló közösségi alkotótér Budapesten
Címlap / Kultúra / MÜSZI: egyedülálló közösségi alkotótér Budapesten

>

MÜSZI: egyedülálló közösségi alkotótér Budapesten

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Egy fiatal művészekből álló csapat a legfrissebb európai trendeket követve komplex kulturális és civil közösségi teret, Művelődési Szintet tervez kialakítani a Blaha Lujza téri Corvin Áruház évek óta kihasználatlanul álló harmadik emeletén. A MŰSZI egyidejűleg ad majd helyet közösségi tevékenységeknek, nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó műhelymunkának. Mindezt az állami forrásoktól független módon szeretnék megvalósítani. 

A MÜSZI, azaz a Művelődési Szint története 2011 őszén kezdődött, amikor egy fiatal művészekből álló csapat tagjai rábukkantak a Blaha Lujza téri Corvin Áruház évek óta kihasználatlanul álló harmadik emeletére. Meglátták az óriási térben rejlő lehetőségeket és elszánt munkába kezdtek, hogy megvalósítsák Budapest hiánypótló közösségi alkotóterét, a MÜSZI-t! A terület birtokba vétele után decemberben a Müszi ötletgazdái (Bársony Júlia, Tillmann Lili és Kálmán Mao Mátyás) pályázatot írtak ki alkotóműhelyek bérlésére, az érdeklődés pedig minden várakozásukat felülmúlta. Alig két hét leforgása alatt közel 80 alkotócsoport nyújtotta be pályaművét. A beérkezett pályaművekből szakmai kuratórium választotta ki a nyertes alkotókat, a Studio Nomad építészcsoport pedig folyamatosan dolgozik az alkotóterek kialakításán. Újrafelhasznált (recycling) anyagokkal dolgoznak, a térelválasztó falak és a vizesblokkok kialakítását is „zöld” építőanyagok felhasználásával oldják meg.



A Művelődési Szint komplex kulturális és civil közösségi tér
, mely egyidejűleg ad helyet közösségi tevékenységeknek, nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó műhelymunkának. Értékvilágának meghatározó elemei a társadalmi és környezeti tudatosság, a fenntarthatóság, az alulról szerveződés, az innovatív és együttműködői szemlélet és a függetlenség.


A Művelődési Szint koncepciója a legfrissebb európai trendeket követi és teljesen újszerű a hazai kulturális életben. Egyedülálló és nagyon aktuális az a célkitűzés, hogy az állami forrásoktól független piaci művészetfinanszírozás irányába kívánják elmozdítani az alkotókat és a ház működtetését. A helyszín kialakítása a válság hatásaira reagáló közösségi építészet trendjébe simul. A külön terekben (irodákban, stúdiókban, műhelyekben) megvalósuló, a városban elszórtan helyet kapó művészeti kezdeményezéseket egy környezettudatosabb és gazdaságosabb nagy közös térbe integrálják, ahol lehetőség nyílik a terhek közös megosztására és a közös alkotómunkára is. Sokrétű átjárás válik így lehetségessé az alkotóművészek, az alkotók és a házban megrendezésre kerülő kulturális rendezvények, a művészek és a házban helyet kapó co-working irodát látogató szakemberek között, mely későbbi munkakapcsolatok, tapasztalatcserék, új gondolatok és innovációk születésének első momentuma lehet. A MÜSZI alkotócsapatában reprezentálják magukat külföldi művészek is, erősítve ezzel a nemzetközi kapcsolathálót és megágyazva a rezidensprogramoknak.


A tervek szerint éjjel-nappal nyitva tartó alkotóbázis és kulturális központ színház- és táncstúdiókon, képzőművészeti alkotóműhelyeken és raktárhelyiségeken kívül közösségi tereket, valamint prezentációs és konferenciatermet is magában foglalna.


A MÜSZI csapata a megkezdett munkálatok folytatására a www.creativeselector.hu weboldalon  is gyűjt támogatókat. Itt a projektek elindításához szükséges összeget a „sok kicsi sokra megy” elve alapján a közösség „dobhatja össze”. A támogatók a felajánlott összegért cserébe különböző juttatásokban részesülnek. Aki 5000 Ft-tal támogatja az ötletet, fűszernövényt kap ajándékba, egyedi tervezésű, recycling tartóban. 10 000 Ft felett az alkotóművészek által készített egyedi képeslappal, illetve egy éves Tagsági Kártyával jutalmazzák a segítséget, valamint a mecénásokat meghívják az exkluzív nyitó bulira, míg az 50 000 Ft felett adakozók az előzőek mellett a házban alkotó művészektől kisebb méretű, személyesen nekik készített műalkotást kapnak ajándékba (grafika, festmény, rajz). Aki támogatja a MÜSZI megvalósítását, részese lehet Budapest egyik legizgalmasabb helyszínének, és így létrejöhet a város legpezsgőbb kortárs, független kulturális csomópontja.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4228 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x