Teddy mackó nem csak vasal
hirdetés
Címlap / Kultúra / Teddy mackó nem csak vasal

>

Teddy mackó nem csak vasal

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-11

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg Kelemen Károly Munkácsy-díjas festőművész több mint 30 év munkásságát felölelő tárlata az Ernst Múzeumban. Kelemen esetében az újraértelmezés fogalma olyan központi kategória, amely a játékosságtól az érzelmekig, a politikától a művészettörténetig mindent áthat. Che Guevara, Picasso, Cézanne, Warhol, David Bowie vagy Fassbinder, csak néhányat említve a művész nagy ikonja közül, olyan magától értetődően válnak a festő vibráló mitológiájának részévé, ahogy azt csak a legnagyobbak képesek megtenni. 


Rendezvénynaptár
Az Ernst Múzeum újraszabott terében, a hosszú évek után „kiszabadított”, nagyvonalúan kialakított kupola alatt Újrafestette ikonok címmel, megnyílt Kelemen Károly egyéni kiállítása. Rényi András megnyitóbeszédében emlékeztetett rá, hogy a kelemeni életművet  nem a különböző stílusok-koreszmék bűvölete, váltásai jellemzik, sokkal inkább a tradícióra való rákérdezés folytonossága és az alkotó szellem játékos szabadsága.


A mintegy száz művet, a radírrajzokat, az átdolgozott digitális fotókat, festményeket, installációkat, festményszobrokat Gulyás Gábor kurátor koncepciója szerint az ikonokhoz fűződő viszonyrendszer alapján lehet tematizálni, így  a különböző, más-más színű termekben hol a személyes, hol az uralhatatlan, vagy éppen az elvesző és megtalált hagyomány lenyomataira ismerhet és csodálkozhat rá a látogató. Teddy mackó motívuma ebben a művészettörténeti labirintusban olyan vezérfonal, amely felszabadító játékossággal vezet át az 1981-ben Aranypaletta díjat nyert képzőművész munkásságának legjaván.


A kiállításhoz, immár hagyomásan, számos kísérőprogram, így Medvék és más történetek címmel irodalmi estek, harsonakvartett és improvizatív zenei koncert, filmválogatás és múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak.
  
 
[ 2838 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x