Szelidi-tó: a Kiskunság gyöngyszeme
Címlap / Kultúra / Szelidi-tó: a Kiskunság gyöngyszeme

>

Szelidi-tó: a Kiskunság gyöngyszeme

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Alig ismert, viszont annál jobb fürdőző hely a Szelidi-tó, a Kiskunsági Nemzeti Park egyik természetvédelmi gyöngyszeme. Érdemes itt hosszabb-rövidebb látogatást tennünk, akár családdal, akár barátokkal megyünk, akár kirándulni, akár pihenni, akár horgászni - üdítő élményben lesz részünk. 

A Dunapataj és Kalocsa között fekvő Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb természetes tava.
A tavat 360 hektáros természetvédelmi terület övezi, ami növényi gazdagságával a Kiskunsági Nemzeti Park egyik gyöngyszeme.
A tó déli partján egy kilométer hosszan kiépített részen egy szabad strand, és egy jobban felszerelt fizetős strand is várja a vendégeket.

A tó környéke mindenki számára ideális hely, kirándulóknak, családosoknak, horgászoknak egyaránt.


A Szelidi-tónál található a 12 állomásból álló Kék moszat tanösvény. Ez bemutatja a tó keletkezését, a víz jellegzetességeit a tó élővilágát, valamint a környező területek gazdag állat- és madárpopulációt. A tanösvény közel 2,5 kilométer hosszú, nyíllal jelölt sétaút, magyar és angol nyelvű tájékoztatótáblákkal.

Egész évben bejárható, gyalogosan és kerékpárral is. A parton minden vízi sporthoz szükséges eszköz bérelhető: vízibicikli, csónak, sőt kenu, és szörf is. A gyerekeket több kiépített játszótér és egy óriási vízicsúzda várja.

Szelid egész területe a vendégek ellátására rendezkedett be. A főutcán mindenütt változatos éttermeket, büféket, kávézókat, fagylaltozókat találunk.

Szelid végében található az úgynevezett Szittyó tér, ami nevét stílusosan az italozásról, borozásról kapta. Itt teraszos, kulturált, ételt és italt is felszolgáló kiskocsmák várják a vendégeket. A helyiségekben halk zene szól, de pénteken és szombaton utcabálon mulathatnak az ide látogatók, amikor élőzene tölti be az egész teret.

Aki több napra szeretne maradni, annak sem lehet oka a panaszra, minden igényt kielégítő szállásokat találunk, de itt is érdemes előre tervezni, hogy legyen még szabad hely.

Néhány oldal a tóról és környékéről:
www.szelidi-to.hu
www.szelidinfo.hu
szelidi-to.lap.hu
www.facebook.com/szelidinyar


Ziegler Zita
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5950 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x