Újraegyesülni a szeretettel - interjú Kowalskyval
Címlap / Kultúra / Újraegyesülni a szeretettel - interjú Kowalskyval

>

Újraegyesülni a szeretettel - interjú Kowalskyval

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-25

A Kowalsky meg a Vega sajátos szövegvilágú, filozófiájú és nem utolsósorban egyedi hangzású zenéjéért sokan rajonganak, azt azonban kevesebben tudják, hogy az énekes-frontember Kowalsky jó ideje jógát is tanít. Nemcsak a zenekari változásokról, hanem a családról, a vallásról és persze a jógáról is kérdezte őt Dékány Márta a nyár utolsó nagy buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon. 

 

- Két éve találkoztunk utoljára a SZIN-en, mi történt azóta a zenekarral? Akusztikus koncerteket is adtok...
Történt egy nagy váltás a zenekarban: tíz főre bővültünk, változatosabb lett az egész hangszerelés, felállás. A legfontosabb tulajdonképpen ez. Ez azzal a koncerttel indult el, amie a MÜPA-ban volt 2012 elején: egy nagyszerű, csodálatos hangulatú koncert, melyen az eredeti dalok kicsit áthangszerelt változatát játszottuk. Másfél-két órában egy fergeteges hangulatú koncertet adtunk. Annak a koncertnek a hozadékaképpen volt egy-két akusztikus buli ebben az évben is. Oda a vonósnégyest és a kamarazenekart nem vittünk magunkkal, de azt tervezzük, hogy minden év elejét így fogjuk majd kezdeni. Az első nagy koncertünk tehát egy kamarazenekarral kiegészült buli lesz, nem biztos, hogy a MÜPA-ban. Lehet, hogy más lesz a helyszín, de hogy ilyen hangszerelésben nyitjuk az évet, az most már valószínűleg hagyományt fog teremteni.- Tartasz jógaórákat is. Szerinted mi a jóga lényege?

A jóga alapvetően azt jelenti, ha szó szerint fordítjuk, hogy összekapcsolni. Összehozni a lényeget a lényeggel. Tulajdonképpen, amiről általában a vallások szólnak, az tiszta formájában a jógában jelenik meg véleményem szerint. Tehát az élőlényt újra egyesíteni az eggyel, a szeretettel, a teljessel, a valósággal, az igazsággal, nevezzük úgy, hogy Istennel. Sokféleképpen lehetne ezt szavakba önteni, de valójában a mátrixból való kilépést, azon való felülemelkedést jelenti. Ennek van egy gyakorlati oldala, egy meditációs oldala, tehát nagyon összetett módszerről beszélünk. Véleményem szerint a jóga a leginkább járható, és az ember számára a leginkább felfogható út és gyakorolható módszer a hétköznapokban.- Mint családapa, szerinted mi az apa feladata a családban, a gyermeknevelésben?

Nem tud az apa mást tenni, csak példával elöl járni. Egyébként az ember az ember előtt csak példával tud élni. Egy apa is mondhatja azt, hogy majd nagy dolgokra nevelem a fiamat. Semmiképpen nem tud többet, jobbat, szebbet vagy dicsőségesebbet mutatni, tanítani a fiának, vagy lányának, mint amit ő maga megél. Valójában az apai szerep egy kontroll, egy tükör - a család is, mint ahogy az egész élet. Ember az embernek is mindig egy tükör, és ez a családon belül is így van. Látom, hogy a fiaim is most még abban a korban vannak, amikor mint egy szivacs szívják magukba azt, amit látnak a környezetükben. Erre azonnal reakciókat mutatnak, tehát az, amit mondasz, amit szeretnél megtanítani a fiadnak, amiről azt gondolod, hogy az lesz neki a jó - az csak egy dolog. A gyerek, mint egy szivacs, magába szívja a lényedet és azonnal mutatja a tükröt. Ha az, amiről beszélsz, hibádzik valahol, ott hazugságok vannak, és a gyerek azonnal mutatja vissza. Ez a nyugati civilizációkban leginkább a tinédzserkorban ütközik ki, amikor lázadásban törnek ki a fiatalok a családi körben. Ennek konkrét oka van: nem azért, mert ennek így kellene lennie, hanem azért, mert ott fölgyülemlik az, ami hazugság a szülők életében. Az ellentmondás aközött, amit mondanak és amit mutatnak, ahogy élnek egyébként. Vagyis az, amit én át szeretnék adni nekik, az csak egy dolog, igazából az életemmel vagyok előttük példa. Ha az rendben van, akkor ezt ők tovább tudják építeni. Nyilván nem lesz rendben minden tekintetben, de bízom benne, hogy minél több olyan dolgot tudok majd nekik „tükrözni”, amelyek nem összezavarják, hanem segítik további útjukon őket.

- A jógán kívül mivel töltekezel, ha van olyan?

A jóga bőven elég.

- Van-e a zenekarnak saját rítusa a fellépések előtt?
Mielőtt fölmegyünk, egy nagy pacsit ad mindenki a másiknak, mindenki érzékelteti a többiekkel, hogy együtt vagyunk, együtt fogjuk végigcsinálni, bármi is történik. Bármilyen körülmények között is lépünk fel, egy baráti ölelés az, ami a koncertek előtt mindig megtörténik. Ennél több nekünk nem kell!- Ha vannak konfliktusok a zenekarban, hogyan oldjátok meg?

Igazából nincsenek, ez egy két éves formáció. Nyilvánvaló, hogy ha hosszabb ideje együtt vagytok, felmerülhetnek konfliktusok, de hozzáteszem, hogy semmi máson nem múlik, mint azon, hogy ki mennyire van tisztában önmagával. Minél inkább tisztában vagy önmagaddal, annál kevesebb konfliktusod van a világban, a környezetedben, a családodban, a munkahelyeden. Itt egyébként olyan srácok gyűltek most össze - az elmúlt két év ennek ékes bizonyítéka -, akik tisztelettel vannak egymás iránt. Nagyszerű mesterei a hangszereiknek, tehát egymásban nem nagyon találhatnak, mint munkaeszközben, vagyis a munkavégzésben hibát. Az emberi személyiségekben pedig, végtelen alázat van egymás iránt. Igazából nem nagyon merül fel probléma. Ami probléma adódik, azt központilag megoldjuk, összegyűlik a zenekar, és megbeszéljük. Volt már a két éven belül is, hogy szakítani kellett emberekkel, de azokkal is meg tudtuk beszélni utólag. Nemcsak egy vagy két személlyel, hanem együtt az egész csapat. Azt gondolom, hogy ez egyébként nagyon jó pszichoterápia. Egy zenekar, egy közösség, egy család -  ez nagyon komoly pszichoterápia tud lenni, ha tényleg nyitott az ember önmagára és a környezetére.


Dékány Márta - Sárközi Edina

 
 
[ 3560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x