Emlékek helyett neked is mobiltelefonod van?
Címlap / Kultúra / Emlékek helyett neked is mobiltelefonod van?

>

Emlékek helyett neked is mobiltelefonod van?

Forrás: Kortárs PR
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ezt a provokatív kérdést is boncolgatja majd Teszári Nóra műsorvezető és Légrádi Gergely író a Magvető Café 2018. november 6-i beszélgetésén, melynek kiindulópontja a szerző legújabb, októberben megjelent Nélkülem című regénye. Gondolataikat Szilasi Dávid zongorajátéka kíséri majd.  

A Nélkülem című regény főszereplője sikeres marketing szakember, családjával jómódban élnek. Életük viharos gyorsasággal megváltozik, amikor kiderül: Miklós Alzheimer-kórban szenved. A betegség nem csupán kórházi kezelésre és a napi rutinból való kilépésre kényszeríti, de életének újragondolására is.

A kötet számos gondolatébresztő üzenete közül az egyik legfontosabbat választották a szervezők a 2018. november 6-án, kedden 18 órától, a Magvető Café-ban kezdődő beszélgetés mottójául. “Emlékek helyett neked is mobiltelefonod van?”

A szerzővel Teszári Nóra televíziós újságíró beszélget a könyvről és a szövegben felvetett kérdésekről. Gondolkodunk-e tudatosan az életünkről? Megéljük-e a pillanatokat vagy sodródunk a mindennapokkal? Miből lesz emlék? Felül tudjuk-e írni a múltunkat a jelenünkkel?

„Engem is folyamatosan izgatnak a könyvben megjelenő problémák és helyzetek – mondja Légrádi Gergely. - Főleg azért, mert ezekre nem elég választ találni, igazságokat, vagy féligazságokat kimondani. Napról napra meg is kell valósítani őket, ez pedig kegyetlen feladat. Hogy az ember ne csak azt tudja, mit csinál rosszul, de a valóságban is tegyen ellene, minden áldott nap. A könyv egyik fő üzenete, hogy nem csupán meg kell állnunk időről-időre, de vissza is kell néznünk. És kérdezni kell. Tényleg az történt, amit szerettünk volna? Amit megéltünk? Ezt mi látjuk így, vagy mások is?” 

A beszélgetést Szilasi Dávid, a Zeneművészeti Egyetem végzős zongora szakos hallgatója, a Virtuózok első évadának döntőse kíséri zongorajátékával. Az ingyenes program végén az író dedikálja a kötetet.


Részlet a regényből:

“A legtöbben semmire se várnak. Csak léteznek a kórházszagban. Én agyátültetésre várok. Az enyém kidobandó. Alig maradt benne értelmes információ. Emlék. Mi az az emlék? Minek a lenyomata? Ami magától jön. Vagy amit még elő tudok még kotorászni magamból? Van az emlékeknek bármiféle tárgyilagossága? Előjön egy emlék, újra átélem. Ahogy éppen vagyok. Aztán újra elmerül, de már másképpen, mert az imént újra éltem. Amint előhívom, soha nem lesz olyan, mint volt. Ki vagyok szolgáltatva önmagamnak. Az agyamnak. A romlásnak. Az időzítésnek. Miről jut eszembe. Milyen részlet. Meddig emlékszem rá. És mikor kapom meg újra, ami az imént még velem volt. És, ha meg is kapom, melyik része lesz halványabb és melyik élesebb? És honnan tudhatom, igaz-e? Így történt? Vagy csak így emlékszem rá? Alig maradt bennem használható emlék.

Emlékek helyett mobiltelefonom volt.”



Néhány további részletet a könyvből pedig itt hallgathatunk meg Máté Gábor, Rudolf Péter vagy épp Hámori Gabriella tolmácsolásában.

———————————
A szerző bemutatása:

Légrádi Gergely háromgyermekes családapa, szabadidejében ír, kertészkedik és ügyvédkedik. Gergely írásai aprónak tetsző élet- és viszonyhelyzeteket, meghatározó pillanatokat és folyamatokat vesznek észre: szerelmi konfliktust, a halál közelségét, robbanni készülő feszültséget. Mindezt fesztelenül teszik, humorral és (ön)iróniával. Az írásai olyanok, mintha egy rejtélyekkel teli film peregne a szemünk előtt. Nem kíméletes az olvasóval. Nem vigyáz rá. Bevonja, behúzza, tettestárssá teszi. Mégis, Légrádi Gergely egy olyan író, aki bármikor, bárhol elővehető.
_____________________

A program a Magvető Caféban (
Budapest, Dohány u. 13.) 6-án 18 órakor kezdődik.












Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1236 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x