Krizantém-titkok - tipikus temetői virág halottak napja tiszteletére...
Címlap / Kultúra / Krizantém-titkok - tipikus temetői virág halottak napja tiszteletére

>

Krizantém-titkok - tipikus temetői virág halottak napja tiszteletére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az ősz színpompája. A legszebben virágzó, számtalan színben és formában kapható, nevelhető krizantém félék sokasága bontogatja virágát éppen ebben az időben. Titkok, amit ezek a különleges, misztikus növények tanítanak nekünk - kis krizantém körkép halottak napjára. Aranyvirág - ezt jelenti a krizantém szó.  

Japánban és Kínában is krizantém a részvét virága
Egy háromezer éves kínai legenda szerint a ma Japánhoz tartozó Szitakötő szigeten egy olyan gyógynövény termett, amely fiatalító hatású volt, ha ifjú lányok és fiúk szedték le. A felkeresésére indultak bár sok kalandot átéltek, a fiatalító gyógynövényt nem lelték meg. Helyette megtalálták a krizantémot, amivel kereskedni kezdtek. Kínában az ősz jelképe, de az idős kor erényét is neki ajánlják. Külön ünnepe van, a kilencedik holdhónap kilencedik napján.

A krizantém gyógyító hatása
Gyógynövényként is számon tartják. Megőrzi az erőt, és hosszú életet biztosít. A krizantém virága gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatású. Emésztési problémák ellen is hatásos. A sárga krizantém virág a leghatékonyabb lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére. A meleg időjárás okozta kellemetlenségek ellen is használható. A szirmok enyhén fanyar ízük miatt kiváló salátaízesítők.



A tradicionális távol-keleti gyógyítás szerint a krizantém virág a máj és a tüdő meridiánjaira hat. A belőle főzött tea belsőleg fogyasztva ragyogóvá teszi a szemet, javítja a látást, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, hűtő, altató hatással rendelkezik. Használható hőhullám esetén, májgyengeség okozta szédülésre, számítógép okozta szemfájdalom és látászavar jelentkezésekor. Külső alkalmazásban szemöblítőként kötőhártya-gyulladás, szemduzzanat esetén hatásos. Olvasóinkat azonban arra intjük, hogy csak szakképzett fitoterapeuta javallatára készítsenek bármit is a krizantémból.

Krizantém a világban
Angliában – egyáltalán nem a halottak napjához kötődik. A vasárnapi ebédhez megterített asztalon éppúgy előfordulhat, mint egy születésnapi virágcsokorban. A hinduk és buddhisták számos szertartáshoz használják ma is, például fehér és sárga virágfejekből készített füzérrel díszítik a templomokat, szobrokat és oltárokat.

Krizantém – krizantin, a temetőkapuk slágere
A köztudatban a krizantém egyértelműen a halottak napjához, a temetőkhöz kapcsolódik, ez a csodálatos virág színeivel, felhasználási lehetőségeivel, őszi pompájával éppen az élet, az élni akarás jelképe. Ilyentájt a mécses és gyertyagyújtás mellett hagyományosan vágott, vagy cserepes krizantémokkal emlékezünk elhunyt szeretteinkre. A temetőkapukban ilyenkor temérdek válfaját árulják, számtalan színben, vágva és cserépben.


Fontos tudni: Mindenszentek napja a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.

Mire ügyeljünk a krizantém vásárlásakor?
Az egészséges növények levele haragoszöld, és virágzata ép, élettel teli. Bár a teljes virágzatban pompázók szebbek, mint a zöld bimbósak, ha sokáig akarja élvezni a növények szépségét, akkor érdemesebb azt a növényt választania, amelyen még legalább 2-3 zárt fejet is talál. Ezek még akkor is kinyílnak, ha már más növényt rég megcsípett a kora őszi dér.

Krizantém titkok
Ha azt akarjuk, hogy szép nagy virágot hozzon a krizantém, akkor Margit napkor (Június 10) kell visszatörni a szárukat. Amikor bimbókat hoz, a kicsi mellékbimbókat le kell csípni, és csak egy bimbót kell hagyni egy-egy szár végén. Ilyenkor szép, nagy virágot hoz a krizantém, míg ha ezt nem csináljuk, akkor sok apró virága lesz.

A krizantém nem csak temérdek színárnyalatban, hanem két fő típusban fordul elő, mindkettő népszerű és kevés gondozást igényel.
  • Pókos virágzatú
  • Margarétás virágzatú 

Krizantém – csokorban és virágnyelven
Sok nő megsértődik, ha egy őszi randevún „temetővirágot” kap, így hazánkban nem szerencsés krizantémmal szerelmet vallani. Annál is inkább, mivel a régi „virágnyelv szerint is az ajándékba adott krizantém üzenete: „csodálatos barát vagy”. A fehér virágú az igazságot, a sárga a mellőzött szerelmet, a vörös a szeretetet jelképezi. A kertbe kiültetett növény nem csak dekoratív, de sokáig virágzik, hosszan örülhetünk neki.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7551 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x