HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-18
Címlap / Kultúra / Zenetörténeti kalandozások a Kádár-korszakban - Beyond Budapest séták

Zenetörténeti kalandozások a Kádár-korszakban - Beyond Budapest séták

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-18

Mi az a 3T? Hogyan hatott a korszak művészetére? Melyek voltak a budapesti jazz élet meghatározó helyszínei? A Beyond Budapest Sightseeing csapata januárban három élmény-sétára invitálja az érdeklődőket, amelyeken a fentiekkel kapcsolatban is számos izgalmas részletre derül fény.  

 
Két té között a fű alatt – Budapesti underground a Kádár-korszakban

A Kádár-korszakban, a három “T” kultúrpolitikája idején az újító művészeti ágak képviselőinek nem sok mozgásteret engedett a hatalom. A hatvanas évektől kezdve a tűrt és tiltott kategória között billegő neoavantgárd képzőművészek, performance- és színházi előadók, kísérleti filmesek és zenészek körül sorra elfogyott a levegő, de amíg alkottak, addig máig érvényes, izgalmas és napjainkig ható műveket hoztak létre.Ennek a sok helyen egymás útját keresztező, az egész országot átfogó művészeti közegnek a belvárosi helyszíneit fedezik fel a résztvevők az éjszakai sétán, amelyet audio-vizuális segédlet varázsol még izgalmasabbá.
Időpont: 2019. január 6., 17.00

Jazztörténeti időutazás a belvárosban


A Jazztörténeti időutazás a belvárosban sétán a jazz ritmusai kísérik utunk. A résztvevők felfedezik a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit, mint például az Astoria szálló, és megismerkednek a korszak legnagyobb művészeivel, miközben a zenei hangzás jellegzetességei és az irányzat fejlődésének íve is kirajzolódik az esti Budapest csillagtérképén.
A tizenkilencedik század végén egy radikálisan új zenei irányzat született meg New Orleans-ban, ami a harmincas évekre meghódította Amerikát. Európába, és így Magyarországra is a szabadság szimbólumaként tört be a két világháború közötti időszakban. A sétán megismerkedünk a jazz kialakulásával, fejlődésével, történelmi vonatkozásaival, és hogy miként tiltották először a németek, majd a szovjetek és miként vetették be „kulturális trójai falóként” az amerikaiak.A tiltás ellenére a műfaj tovább élt az ötvenes évek fővárosi éjszakai életében, majd lassanként átcsúszott a tiltottból a tűrt kategóriába, míg végül nagyobb tömegekhez is elért. A kezdeti óvatos lépésektől, az első fővárosi jazzklubtól, a Modern Jazz lemezsorozattól a mára a felsőoktatás részévé váló jazztanszak megalakulásig göröngyös, ám rengeteg színes egyéniséget és produkciót felmutató utat járt be a műfaj az elmúlt ötven évben.
A séta a modern jazz egyik hazai bölcsőjétől indul, és feltérképezi a budapesti jazz élet legfontosabb helyszíneit. Betekintést nyerünk nem csak a történelmi korszakokba, de a zenei hangzás jellegzetességeibe és az irányzat fejlődésébe is. Megismerhetjük a korszakok legfontosabb alakjait, alkotásait, mígnem elérkezünk a jelen korhoz, és a mai jazz élet színtereihez.
Időpont: 2019. január 19., 10.00

Beat generációk – Omegától a Bizottságig


Tilt, Tűr, Támogat. A Kádár-korszak kultúrpolitikáját a 3T és Aczél György neve fémjelezték, ugyanakkor egy alternatív értelmiségi réteg is kibontakozott a korszakban, ez a kettősség pedig a könnyűzenei életet is áthatotta. A zenetörténeti időutazás az 1950-es évek végétől egészen az 1990-es évek elejéig tart, átfogó képet mutatva arról, hol és hogyan találkoztak, alakultak a hivatalos kulturális életen kívül álló művészeti közegek.
Beat, rock, underground, alternatív – ezek a fogalmak jellemzik leginkább a Kádár-korszak könnyűzenéjét. Ha szavak mögé odaképzeljük a ritmust, az ütemeket és a dallamot, már nem is járunk messze attól, hogy magunk is visszacsöppenjünk abba a világba, ahol az elegáns Centrál Kávéház helyén a Metró Mélyépítő Vállalat üzemi étkezdéje várta a munkásokat, és a hosszú hajú, farmernadrágos fiatalok szomorúan vették tudomásul, ha megjelenésük miatt kitiltották őket egy-egy rendezvényről.A kétórás program során a résztvevők megismerik a klubélet főbb sajátosságait, a zenei irányzatok változásait, és egy kicsit maguk is átélhetik a „nagy generáció” kihívásait és örömeit.  Egy olyan közeget ismerhetnek meg az érdeklődők, ahol a magyar beat egyszerre számított korszakalkotónak és elutasítandónak, ahol a zene a gondolatok kifejezésének leghatásosabb eszköze volt a politikai mozgástér hiányában.
Időpont: 2019. január 20., 10.30


A Beyond Budapest Sightseeing csapata több, mint 10 éve vezet szocio-kulturális városnéző sétákat Budapesten. Kezdetben elsősorban a Nyolcadik kerületben kalauzolták az érdeklődőket, de egy ideje már a város más területei felé is kikacsintgatnak, különösen a Belváros és Óbuda irányába. Mára specialitásukká vált, hogy a város mélyére hatolva, annak valódi arcát, lakóit mutatják be.

A Beyond Budapest szervezőinek célja, hogy „programjaink során a múlt és a jelen átélhetővé, megérthetővé váljon. Törekszünk rá, hogy vendégeink velünk, egymással és a várossal is interakcióba lépjenek. Ezért kreatív eszközökkel, minőségi turisztikai programokat kínálunk.”További információ és regisztráció


Rendezvénynaptár 
 
[ 466 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x