Sokkoló adatok: 16 millió intravénás droghasználó, minden...
Címlap / Kütyü és tudomány / Sokkoló adatok: 16 millió intravénás droghasználó, minden ötödik HIV fertőzött!

Sokkoló adatok: 16 millió intravénás droghasználó, minden ötödik HIV fertőzött!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Világszerte körülbelül 16 millió az intravénás kábítószerhasználók száma és közülük majdnem minden ötből egynél kimutatható az AIDS vírusa - áll egy, szerdán a Lancetben megjelent becslésben. A legtöbb fogyasztó Kínában él. 

Az intravénás kábítószerélvezők számát a világon 15,9 millióra becsülik, közülük körülbelül hárommillióan hordozzák a HIV vírust. A legtöbb intravénás kábítószerfüggő Kínában található, becslések szerint számuk 2,35 millióra tehető, közülük körülbelül 12,3 százalék HIV fertőzött. Az Egyesült Államok a második összességében 1,85 millió intravénás kábítószerélvezővel, akiknek 15,6 százaléka fertőzött. A jelentés figyelmeztet a HIV-fertőzések magas számára Ukrajnában és Oroszországban (42 illetve 37 százalék).

A jelentés vezető szerzője Bradley Mathers, a sydney Új-Dél-Wales Egyetem Nemzeti Drog- és Alkoholkutató Központjának munkatársa, maga a jelentés pedig hivatalos nemzeti számadatok és szakértőbizottság által elfogadott cikkeket megjelentető folyóiratokban megjelent becslések alapján készült.


148 ország szerepel a jelentésben, de a szerzők elismerik, hogy sok a fehér folt ott, ahol teljesen vagy részben hiányoznak az adatok, és nagy a becslések szórása. "A legaggasztóbb jeleket mutató országok Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában és Latin-Amerikában találhatók, ahol néhány intravénás kábítószerélvező szubkultúrában 40 százalék felett van a HIV előfordulásának aránya" - áll a jelentésben.

A vénás kábítószerhasználat a globális AIDS-pandémia egyik fő kiváltója. A HIV vírus a fertőzött intravénás kábítószeresekről közös tűhasználattal, illetve prostitúcióval (a napi adag megszerzése érdekében így próbálnak pénzhez jutni) terjed, a vírus így eljuthat a népesség többi részéhez is. Az AIDS elleni kampányok szervezői szerint a probléma ellen teljes fegyverzetben kell küzdeni, a tűcsereprogramtól (használt tűk cseréje sterilekre) kezdve a metadonkezelésig (opiátszármazék, melyet az intravénás kábítószerfogyasztók leszoktatására használnak).

Nem beszélve a korszerű tájékoztatásról, amely az inkább testre és inkább a tudatra ható szereket megkülönbözteti, s amely előre elmagyarázza a használóknak fogyasztásuk módja, mennyisége mit eredményezhet. - a szerk.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2512 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x