Cannabis, mint gyógyszer - legalizálnak?
Címlap / Kütyü és tudomány / Cannabis, mint gyógyszer - legalizálnak?

Cannabis, mint gyógyszer - legalizálnak?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-19

A cannabis-ból készült termékek sok beteg ember sorsán segíthetnének. Ehhez azonban számos pénzügyi és bürokratikus akadályt kell leküzdeni. 


Rendezvénynaptár
Tíz évvel ezelőtt a "Frankfurti Határozat"-ban számos orvos, öntevékeny csoport és politikus követelte a marihuána orvosi célokra való engedélyezését. Időközben már létezik egy orvosilag teljes értékű, legálisan felírható cannabis-készítmény: a kenderből szintetizált dronabinol (THC). A problémamentes orvosi alkalmazástól mindenesetre még távol vagyunk, vélik a német Zöldek és a Baloldal frakciójának tagjai. 2008. október elején az ő beadványukkal foglalkozott a Bundestag egészségügyi bizottsága.

A Zöldek szeretnék megkönnyíteni a kender orvosi alkalmazását. A Baloldal frakciója ennél is tovább megy: engedélyezni kell a cannabis öngyógyításra való alkalmazását és saját célra való termesztését, tegyék azt büntetésmentessé. A létező dronabinol hatóanyagot ugyanis a betegpénztárak nem térítik. Számos beteg számára ez a terápiás lehetőség az egyetlen és ez is megfizethetetlen volna számukra; az egyetlen járható út az önellátás.

Jelenleg a dronabinol terápiás hatását senki sem vitatja. Bizonyítottan enyhíti a kemoterápiában részesülők rosszullétét, a sclerosis multiplex-ben szenvedőknél görcsoldó hatást gyakorol, javítja az AIDS-betegek étvágyát. (A HIV-fertőzés előrehaladott stádiumában, az úgynevezett wasting-szindróma erőteljes súlycsökkenést idéz elő.)

A narkotikumokról szóló törvény ("Betäubungsmittelgesetz") szerint az orvosok felírhatják a dronabinolt. A probléma csak az, hogy a betegpénztárak nem térítik, mivel ezt nem kész gyógyszerként engedélyezték. A betegek közül sokan a feketepiacon szerzik be. Ezzel kiteszik magukat a bűnüldözésnek. Ráadásul nem tudhatják, hogy a részben szennyezett növényrészek milyen hatóanyagokat tartalmaznak.

Az egyetlen megoldás a marihuána öngyógyítás céljából való beszerzése. A betegnek a Szövetségi Gyógyszerügyi és Orvostechnikai Intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte - BfArM) kell kérelmeznie a kivételes bánásmódot. Ez gyakran több évig is elhúzódik és többnyire elutasításban részesül.

Medipress
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3327 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x