Helyes, hogy a homoszexuális férfiak nem adhatnak vért?
Címlap / Kütyü és tudomány / Helyes, hogy a homoszexuális férfiak nem adhatnak vért?

Helyes, hogy a homoszexuális férfiak nem adhatnak vért?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Sok országban a 80-as években vezették be azt az intézkedést, hogy a homoszexuális férfiak életük során soha nem adhatnak vért, amikor még keveset tudtunk a HIV-ről. Még mindig helyénvaló ez a tiltás? A szakértők erről vitáztak a British Medical Journal honlapján (bmj.com). 

Jay Brooks, a Texasi Egyetem patológia professzora szerint ennek így kellene maradnia, mivel túl nagy a fertőzés átvitelének kockázata. Azzal érvel, hogy a vért kapók azon joga, hogy biztonságos vérkészítményt kapjanak, előbbre való, mint a donorok véradáshoz való joga.

A homoszexuális férfiak között 1977 óta 60-szoros valószínűséggel fordul elő a HIV, mint az átlagos népességben, a kockázat 800-szoros az első alkalommal vért adókhoz és 8000-szeres a rendszeres donorokhoz képest. Bár a szűrés jobban működik, mint valaha, az úgynevezett ablakperiódusban, vagyis a fertőződés és annak kimutathatósága közötti időszakban is átvihető a vírus.

Brooks rámutatott, hogy brit adatok szerint a homoszexuális kapcsolatot követő egy éves tiltás 60 százalékkal, míg a tiltás eltörlése 500 százalékkal növelné meg a fertőződés esélyét. Azt mondja, akik a szabályok megváltoztatását követelik, mutassanak bizonyítékot arra, hogy nem áll fenn semmilyen extra kockázat a vért kapók részéről.

Azonban Bob Roehr úgy véli, az élethosszig szóló tiltásnak semmiféle tudományos alapja nincs, főként mivel a többi hasonlóan magas kockázatú csoportot nem zárják ki a véradásból. A Washingtonban élő egészségügyi újságíró azt a kutatást hozza fel indoklásul, amely szerint az új partnerrel történt első szex után egy évvel engedélyezett véradás mindössze egy plusz egység HIV-pozitív vért eredményezne az évente Amerikában feldolgozott 15 millió egység között.

Arra is hivatkozik, hogy a tiltás igazságtalan és diszkriminatív, mivel Amerikában az olyan kockázati csoportok tagjai, mint az intravénás kábítószerélvezők vagy a szexiparban dolgozó nők az utolsó kockázatos tevékenységet követően adhatnak vért.

Roehr Ausztráliát hozza fel példaként, ahol 1992 óta van érvényben az egyéves tiltás minden kockázati csoport számára és 1985 óta egyetlen esetben történt valószínűsíthetően fertőzött vérkészítménnyel történt fertőződés. Az Amerikai Vérbankok Szövetsége 1997 óta támogatja az egyéves tiltást, a Vöröskereszt 2006-ban csatlakozott hozzájuk.

Egy kapcsolódó cikk azt firtatja, miért engedélyezik egyes fejlett országok a homoszexuális férfiak számára a véradást, azonban a legtöbb országban ez nem így van. Még egyszer átgondolja a tiltás ellen és mellett szóló érveket és kimondja: "Nagyon valószínűtlen, hogy a homoszexuális férfiak életreszóló tiltása fenntartható, azonban nem tudjuk, hogy az idő múlása meggyőzi-e az ellenzőket."

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1536 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x