MItől jó a szex? Kis kutatás nagy felismerés
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / MItől jó a szex? Kis kutatás nagy felismerés

MItől jó a szex? Kis kutatás nagy felismerés

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Régóta rejtély, miért lett olyan élvezetes a szex, amikor az élet tovább fejlődött az ivartalanul, kettéosztódással szaporodó egyszerű élőlények után, pedig ahhoz partner sem szükséges és nagyon hatékony az egyedek számának növelésében. De akkor miért fejlődött ki a szex általunk jól ismert és szeretett formája? 


Rendezvénynaptár

Egy elmélet szerint mindezt egy élősködőre adott válasznak köszönhetjük. Az ivartalan szaporodás során ugyanis klónok jönnek létre, vagyis az időnként fellépő mutációktól eltekintve minden élőlénynek ugyanaz a DNS-e. Ha egy élősködő megtanulja kihasználni az élőlény gyenge pontjait, a faj kihalhat. Azonban az ivaros szaporodáskor a DNS különböző kombinációi jönnek létre, vagyis eltérő egyedek, így egy esetleges élősködő támadását egyesek túlélhetik és a faj fennmarad.

A tudósok tíz éven keresztül tanulmányozták a Potamopyrgus antipodarum nevű új-zélandi édesvízi csigafajt, amelynek van ivarosan és ivartalanul szaporodó változata is. Az ivartalanul szaporodó változatok idővel esendővé váltak az élősködőkkel szemben és számuk jelentősen csökkent, egyes fajták el is tűntek, míg az ivarosan szaporodók száma hosszútávon nem változott. Ez a kutatók szerint igazolta az élősködő-hipotézist.

„A nőstényekből álló klónvonalak felemelkedése és bukása meglepően gyors volt és egybevágott a szex élősködő-hipotézisével” – mondta el Jukka Jokela, a Svájci Szövetségi Hidrológiai és Technológiai Intézet kutatója. „Az eredmények azt sugallják, hogy az ivaros szaporodás evolúciós előnyt jelent az élősködőkben gazdag környezetekben.”

A cikk az American Naturalist folyóirat júliusi számában olvasható.

Medipress

 
 
 
[ 3382 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x