Környezetszennyezés és képzőművészet: figyelemfelhívás...
Címlap / Kütyü és tudomány / Környezetszennyezés és képzőművészet: figyelemfelhívás felsőfokon

Környezetszennyezés és képzőművészet: figyelemfelhívás felsőfokon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Nehéz feladat: meg lehet-e jeleníteni fotón egy statisztikai adatot? Lehet-e képzőművészeti alkotást készíteni egy környezetszennyezési mutatóból? Bár első hallásra talán meglepőnek hangzik, egy zseniális fotósnak mégis sikerült a feladat, nem is akárhogyan! 

Chris Jordan nevét az egész világon híressé tette az a fotója, amely Georges Seurat egy ismert képét mutatja be – környezetszennyezési statisztikaként. A Vasárnap délután Grande Jatte szigetén című művet Chris Jordan 106.000 darab italos dobozból készítette el, majd lefotózta. A statisztikák szerint ugyanis ennyi darabot dobnak ki az emberek az Egyesült Államokban 30 másodpercenként. El tudod képzelni, milyen mennyiséget jelent ez egy nap alatt? Egy hónapban? És egy évben? A 2007-ben elkészült kép egy csapásra szenzáció lett, ám sajnos azóta sem változott semmi. A pointilizmus egyik legfőbb képzőművészeti alkotását italos dobozokból viszontlátni elég megdöbbentő, ám a legtöbb embernek csak pillanatokra jut eszébe, hogy mindez fél perc szeméttermése – csak alumínium dobozokból, csak az Egyesült Államokban.

Chris Jordan alkotása legalább akkora szenzáció, mint annak idején az eredeti mű, ám mondanivalója teljesen eltérő. Egyrészt bizonyítja, hogy egy statisztikai adat is lehet művészi fotótéma, másrészt, hogy a rácsodálkozó emberek egy pillanat múlva már el is felejtik, hogy nem csupán egy felejthetetlen műalkotást láttak, hanem egy felhívást is: ne szemetelj! A környezetvédelem jegyében készült felvétel elképesztően sikeres lett, mint műalkotás. Ám azt a célját nem érte el, hogy az embereket rávegye: gondolkodjanak és éljenek ezentúl másként.

Vasárnap délutáni séta Grand Jatte szigetén
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3050 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x