Végveszélyben a nyelvek fele
Címlap / Kütyü és tudomány / Végveszélyben a nyelvek fele

Végveszélyben a nyelvek fele

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A ritka állatoknál és növényeknél is nagyobb veszélyben van minden második nyelv. 

Nagyjából hétezer nyelvet használ ma az emberiség, az anyanyelvükön beszélők eloszlása azonban vészjósló aránytalanságot mutat: míg a Föld népességének 80 százaléka a leginkább elterjedt 83 nyelvet használja, a nyelvek felét az emberiség két ezreléke ismeri csupán.

3500 nyelvről nincsen semmiféle írásos forrás, és az ilyen nyelvek nyomtalanul eltűnhetnek, ha az utolsó ismerőjük is meghal - figyelmeztetnek szakértők. "Amikor elveszítünk egy nyelvet, évszázadok felhalmozott tudását veszítjük el. Eltűnik egy egész kultúra, a természettel, az évszakok váltakozásával, az idővel kapcsolatos egyedi gondolkodásmód, a mítoszok és szokások komplett rendszerével együtt" - mondta K. David Harrison nyelvész a Living Tongues Institute amerikai nyelvkutató intézet és a National Geography Society, az amerikai földrajzi társaság washingtoni konferenciáján. 

A kutatók szerint öt nagy térségben összesen 383 nyelvet fenyeget közvetlen veszély. Észak-Ausztráliában a legsúlyosabb a helyzet: az őshonos törzsek kihalásával 153 nyelv tűnhet el.

Dél-Amerika középső részén, Ecuadortól Bolíviáig 113 nyelv haldoklik, mert az apró bennszülött népcsoportok elhagyják ezeket és a spanyolra vagy - a brazil őserdőkben - a portugálra térnek át.

A kontinens északi részén két veszélyzónát azonosítottak a nyelvészek: Kanadában és az Egyesült Államok északnyugati partvidékén 54 olyan nyelvet tartanak számon, amelyeket kizárólag 60 évesnél idősebbek beszélnek. Az Oregon állambeli Siletz rezervátumban van nyelv, amelyet már csak egy ember ismer.

Texas, Oklahoma és Új-Mexikó vidékén 40 nyelv van végveszélyben, köztük a yuchi indiánoké. A yuchinak még a magyarnál is kevesebb rokona van, egész pontosan nincsen egy sem, és egyetlen ismert nyelvre sem hasonlít. Már csak négyen beszélik anyanyelvi szinten.

Kelet-Szibéria, Kína és Japán alkotja az ötödik veszélyeztetett térséget. 23 kis nyelv  tűnhet el az adott ország egységesítését, homogenizálását célzó kormányzati törekvések miatt, amelyek a kisebbségi nyelvek elnyomásával járnak.

A kutatók szerint a nyelvek fennmaradásának és feltámasztásának kulcsa az anyanyelven beszélők fiatal, új nemzedékének kinevelése. A Living Tongues Institute munkatársai ezért a helyi közösségekkel együttműködve oktatási programokon dolgoznak és igyekeznek feljegyezni, rögzíteni minél több veszélyeztetett nyelv szókincsét és nyelvtanát. Ez a munka bonyolult, aprólékos és egyben versenyfutás is az idővel, mert manapság kéthetente eltűnik egy nyelv - nyom nélkül.

(MTI)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 691 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x