A közös utódnevelés indította be az emberré válást?
Címlap / Kütyü és tudomány / A közös utódnevelés indította be az emberré válást?

A közös utódnevelés indította be az emberré válást?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az ember önzetlenül együttműködő lény - ebben valamennyi emberszabású majomtól különbözik. A csimpánzoknál ugyanis az együttműködés alapja a kölcsönös érdek. Ezért gondolták a főemlőskutatók, hogy az ember "proszociális" viselkedése csak nemrég alakult ki, és egyedülálló emberi tulajdonság. 

A fehérpamacsos selyemmajmok (Callithrix jacchus) azonban közösen, együttműködve nevelik kölykeiket, de az élet más területein is kooperálnak. A Zürichi Egyetem kutatói ezekkel a majmocskákkal végeztek kísérleteket, amelyek eredményeit a PNAS című szaklapban publikálták.

A kísérletekben a selyemmajmok egy játék során úgy adtak élelmet társaiknak, hogy ők nem kaptak cserébe semmit. Ez első ízben bizonyítja, hogy a másokkal való önzetlen törődés nem kizárólag emberi tulajdonság, valamint azt a feltételezést is alátámasztja, miszerint az "proszociális" viselkedés a közös utódgondozás következménye.

A tanulmány szerint a következő evolúciós folyamat játszódhatott le: valamikor az ember elődei a selyemmajmokhoz hasonlóan elkezdtek együttműködni a gyereknevelésben. Csak míg a selyemmajomnál ez a viselkedés egy kisméretű állati majomaggyal párosult, az emberelődök ekkorra már jókora aggyal rendelkeztek, amely igen összetett kognitív teljesítményre volt képes.

Az "proszociális" minta és az előrehaladott kognitív teljesítőképesség találkozása olyan további fejlődési láncreakciót indíthatott be, amely aztán elvezetett a kizárólag emberi kognitív "berendezéshez". Azaz a közös utódgondozásra való áttérés lehetett az ugródeszka, amely megindította az emberré válást.

(MTI)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 857 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x