Évente százmillió fejfájás repülés miatt
Címlap / Kütyü és tudomány / Évente százmillió fejfájás repülés miatt

Évente százmillió fejfájás repülés miatt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Évente mintegy százmillió légi utasnak fájdul meg a feje repülés közben - számolták ki izraeli kutatók.

 

A haifai Bnai Zion Egészségügyi Központ kutatói vizsgálatukba 906 olyan férfit és nőt vontak be, akik egy alkalomnál többször repültek. Mint kiderült, 5,7 százalékuknál a légi út során megfájdult a feje.

Abból kiindulva, hogy évente világszerte a légi járatokon mintegy 3,3 milliárd hely van, s ezek kihasználtsága eléri a 70 százalékot, az izraeli kutatók számítása szerint mintegy 100 millió embernél alakul ki a repülőút alatt fejfájás.

"Ennek egyaránt komoly gazdasági és egészségi következményei vannak" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Israel Potaszman, aki kollégáival a Cephalalgia című szaklapban publikálta tanulmányát.

A kutatók szerint a fejfájás kialakulásában több tényező is közrejátszhat - a stressz, oxigénhiány, a hajtómű keltette zaj, a légnyomásváltozás.

A vizsgálat résztvevőinek ötödénél havonta legalább egyszer volt megfigyelhető olyan fejfájása, amelynek semmi köze sem volt a repüléshez. Ugyanakkor a fejfájós légi utasok felénél a földön is előfordul ilyen panasz, s körükben valamivel több a migrénes beteg.

A fejfájós légi utasok kétharmada a szebbik nem képviselőiből verbuválódott, harmaduknál családi előfordulása van a fejfájásnak.

A fejfájós légi utasok 19,2 százalékánál ez a panasz mindannyiszor kialakul, ahányszor levegőbe emelkednek. Csaknem negyedük szerint a fejfájás rosszabbodott, amikor a gép emelkedni kezdett, míg ötödük szerint a tünetek súlyosbodása akkor következett be, amikor a repülő a Holt-tenger fölé ereszkedett, amely a tengerszint alatt 400 méternyire van. Ez viszont arra utal, hogy a légnyomás is közrejátszhat.

A fejfájósok 97 százaléka turistaosztályon utazott.

(MTI)

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5272 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x