Az elhízás egészségügyi előnyei
Címlap / Kütyü és tudomány / Az elhízás egészségügyi előnyei

Az elhízás egészségügyi előnyei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A túlsúly és a kövérség a koszorúérbetegség egyik fontos kockázati tényezője, de a már kialakult szívbetegség kezelése során a súlytöbblettel bajlódók gyógyulási esélyei jobbak, mint a soványabbaké. Kanadai kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Társaságának tudományos folyóirata közölte. 

A túlsúly, kiváltképp a hastáji zsírszövettöbblet jelentősen növeli a koszorúérbetegségek esélyét. A pocak háromszorosára növeli az infarktus vagy a szélütés kockázatát. Még rosszabb, ha a kövérség mellett valaki keveset mozog, viszont dohányzik is: ez ötszörösére emeli a szív- és érrendszeri események bekövetkezésének valószinűségét.

A szívbetegség szempontjából az elhízás fokozott kockázatában kétségtelenül a kövérséggel járó társbetegségek is szerepet játszanak: a gyakori cukorbaj, magas vérnyomás, a "rossz" (LDL) koleszterin emelkedett vérszintje. Ezért volt meglepetés az utolsó évtizedben, hogy több vizsgálat tanúsága szerint a már szívbetegségben szenvedők között a túlsúlyosak halálozása kisebbnek bizonyult, mint azoké, akiknek testsúlya a normál határok között mozgott.

Antigone Oreopoulos vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálta ezt a kérdést Kanada egyik tartományában. Alberta területileg nagyobb, mint Franciaország és jelenleg csaknem négymillió lakosa van. Az ottani egészségügyi ellátásban működik az APPROACH elnevezésű nyilvántartás, amelybe mindenkinek az adatai belekerülnek, akinél bármilyen okból szívkatéteres vizsgálatot végeznek.

A szívkatéteres nyilvántartás öt évnyi anyaga 31.021, kórházban kezelt személy adatait - testsúly, más betegségek - tartalmazza. A munkacsoport ezen páciensek nyomonkövetéses vizsgálatát végezte három csoportra osztva őket: a csak gyógyszeres kezelésben részesülőkre, a koszorúértágításon átesettekre és a szívműtött betegekre.

Az összehasonlítás alapját a testsúly jelentette. Már az első csoportban az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezeltek közül legkisebb arányban a kissé túlsúlyos betegek haltak meg. A koszorúértágításra vagy áthidaló koszorúérműtétre kerülő betegek csoportjában még kifejezettebb volt azok jobb túlélési esélye, akik a beavatkozás időszakában enyhén kövérek voltak. A kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2897 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x