Fából csont?
Címlap / Kütyü és tudomány / Fából csont?

Fából csont?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Rövidesen természetes úton lehet csontokat előállítani emberek számára. Olasz kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel rattan fából az emberi szövettel csaknem megegyező csontot tudtak előállítani. A Bolognához közeli Istec biokerámia-laboratóriumban már egy egész juhnyájba beültették az új csontot. 

A folyamat a hosszú rattan cső feldarabolásával kezdődik. Az apró darabkákat kemencébe rakják, felhevítik, majd szenet és kalciumot adnak hozzá. A fát ezután egy másik gépezetben erős nyomás alatt tovább hevítik, és foszfátoldatot adnak hozzá. Mintegy tíz nap elteltével a rattan csontszerű anyaggá változik.

Az anyag megfelelő teherbírással bír, és tartós is, tehát a jelenleg alkalmazott csontpótlókkal ellentétben nincs szükség a rendszeres cseréjére - nyilatkozott Dr. Anna Tampieri, a kutatás vezetője a BBC-nek. Számtalan fafaj kipróbálása után azért esett a választás a rattanra, mert porózus szerkezete révén alkalmas arra, hogy az idegek, a vér és más testnedvek hatoljanak át rajta.

A bolognai egyetemi klinikán röntgennel vizsgálják, hogyan szuperál az új "facsont" a juhokban. A juhok saját csontjából részecskék vándorolnak a fából készült csontba, ezért pár hónap elteltével már meg sem lehet állapítani, hol találkozik a valódi és a műcsont.

A"fából csont" programot az Európai Unió támogatja. Az ember számára készített természetes és olcsó implantátumok öt éven belül rendelkezésre fognak állni.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8711 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x